De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Cutremure

765 posts, 222420 views
 
Go to page:  1  ... 28 29 30 31 32 33 34  ... 55
 
 

📖 Pagination options
Re: Cutremure andrei11

Am citit cu atentie tot  ce ai postat până acum. Stii care e problema sesizată de mine  :?:
Una e sa te întâlnesti cu asemenea fenomene de 25 - 30  de ori intr-o viata de om si alta e sa prinzi ( cu putin "noroc" ) un singur cutremur  major...

 


Re: Cutremure misterr

Cititul ca cititul, dar clipurile sînt interesante. Decît să citești, mai bine vezi direct clipurile.

 


Re: Cutremure andrei11

Asta e, nu m-am uitat la clipuri, am citit textul. Tot textul. :oops:

 


Re: Cutremure misterr

Păi de-aia pun de fiecare dată link-ul direct la clip, fără publicitate (mă enervează publicitatea agresivă de la ProTV).

 


Re: Cutremure misterr

Efectul pe care un cutremur major l-ar avea asupra cartierelor Drumul Taberei şi Berceni

Gheorghe Mărmureanu, preşedintele de onoare al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a vorbit despre efectele pe care un eventual cutremur major le-ar avea asupra cartierelor Capitalei. După spusele sale, Cartierul Drumul Taberei ''va fi un munte'', iar Berceniul ''se va scufunda''.

“Pământul este o planetă vie, se mişcă permanent. Ca atare, nu este nimic ieşit din comun în faptul că platoul dinspre Drumul Taberei, inclusiv locul unde se află acum Palatul Parlamentului, creşte cu aproximativ 4 milimetri anual şi, peste timp, acolo va fi un munte. Zona Berceni, în schimb, se scufundă 5 milimetri anual, iar acolo va fi o mare depresiune”, ne-a dezvăluit seismologul Gheorghe Mărmureanu, preşedintele de onoare al Institutului pentru Fizica Pământului.

Mişcările imperceptibile se transformă periodic în scuturări violente ale scoarţei terestre: cutremurele. Atunci, relieful se schimbă ceva mai mult, iar zone întregi se pot înălţa sau scufunda cu mai mult de 4-5 milimetri.

Urmarea tuturor acestor mişcări terestre: peste un milion de ani, în vestul Bucureştiului, adică în Drumul Taberei, se va înălţa un munte de 4.000 de metri înălţime, iar în sud, în cartierul Berceni, va fi o depresiune de 5.000 de metri adâncime. Un fel de “marele rift românesc”, a explicat Mărmureanu la o televiziune de ştiri.

 


Re: Cutremure andrei11

:lol:
Asta era si-mi lipsea, cartierele Bucurestiului peste un milion de ani.

 


Re: Cutremure Robert24

Inmarmuritu' asta devine din ce in ce mai senil...  :popa:

 


Re: Cutremure mcosmin

De ce? El a spus un lucru adevarat.
Jurnalistii au pus titlul intr-un cu totul alt fel.

 


Re: Cutremure misterr

Asta va influența și piața imobiliară.
Cum e acum Bolintin Deal și Bolintin Vale, așa va fi atunci București Deal și București Vale.
Eu acum stau în Berceni, dar o să vreau casă la munte în Drumul Taberei.
Cine e deștept face schimbul de pe acum, înainte să crească prețurile.
Cred că Becali deja cumpără teren în Drumul Taberei.

 


Re: Cutremure andrei11

Să vezi M 5 - ul peste milionul de ani, la munteeeeeeeeeeee !!!

 


Re: Cutremure misterr

Viceprimarul Capitalei a prezentat aparatul ruso-israelian care prezice cutremurele cu 4 ORE inainte. Reactia seismologilor

http://vid2.stirileprotv.ro/2017/03/06/61870799-2.mp4

Viceprimarul Capitalei, ironizat de specialistii in seismologie, a prezentat luni metoda care ar avertiza producerea unui cutremur cu 4 ore inainte. Dar metoda este desfiintata de specialistii de la Institutul de Fizica a Pamantului.

"Nu prezinta nici o incredere si pana acum nu a dat nici un rezultat", spune directorul stiintific al Institutului. Mircea Radulian ii recomanda viceprimarului sa nu dea bani pe asa ceva, iar pe viitor sa-i cheme pe specialistii romani cand are o astfel de initiativa.

Iata aparatul care, potrivit viceprimarului capitalei este facut de specialisti rusi si israelieni, ne-ar avertiza cu 4 ore inainte ca se poate produce un cutremur. Viceprimarul Aurelian Badulescu sustine ca ionosfera, partea superioara a atmosferei, ar suferi schimbari inainte de un cutremur, astfel ca romanii ar sti din timp de seism.

Aurelian Badulescu, viceprimarul capitalei: "Unii dintre cei mai buni specialisti in avertizare respectiv cei din Israel si cei din Rusia, s-au deplasat, ne-au pus la dispozitie un produs care, spre surprinderea noastra, ne avertizeaza cu 4 ore inainte. Nu am spus ca noi am inventat apa rece, dansii au venit cu ea. Daca acel sistem este fezabil, va fi sistemul care ne va permite sa pregatim populatia pentru astfel de situatii. Vad ca este un tanar acolo care rade. Daca dumneavoastra radeti, radeti in alta parte.”

Tinerii specialisti in seismologie continua insa cu ironiile.

Matei Sumbasacu, asociatia pentru reducerea riscului seismic: "Daca ai avea patru ore inainte, ai avea timp sa-ti faci asigurare la cutremur. Poate ca exista intr-un colt de lume un om de stiinta nebun care inventeaza sisteme care prezic cutremurele, dar consensul la nivelul comunitatii stiintifice normale este ca din pacate nu putem cutremurele"

Ca sa lamurim problema am trimis prezentarea sistemului directorului stiintific al Institutului National de Fizica a Pamantului, Mircea Radulian. Iata concluzia acestuia: "As recomanda sa nu cumpere. Era normal la o astfel de intalnire sa participe si institutul nostru. Metoda nu este de incredere. Ar trebui testata pentru ca nu functioneaza cum vrem noi."

Specialistii romani studiaza asa numitii precursori ai cutremurelor, inclusiv pe cei din ionosfera. Insa, potrivit directorului INFP, in intreaga lume nu a fost gasit pana acum un sistem infailibil. Cu alte cuvinte, cutremurele nu pot fi prevazute. Reprezentantii Institutului solicita ca la viitoarele intalniri cu specialistii israelieni, rusi sau de orice nationalitate sa fie chemati si ei, iar Capitala sa nu dea bani pe acest sistem.

 


Re: Cutremure punmeister

Daaaa.... si le prezinta la fel ca aplicatia lui nenea Moise Guran care a dat alerta de cutremur de 10 grade... :bere:

 


Re: Cutremure mcosmin

Daca te bazezi pe aplicatia (sau orice alt produs al) lui Guran, selectia naturala isi va spune cuvantul mai devreme sau mai tarziu...

 


Re: Cutremure misterr

Tehnicile de supravietuire urbana pe care japonezii le repeta zi de zi. Case din carton si paturi de spital din PET-uri

Pregatiti pentru ce e mai rau, japonezii invata la lectiile de supravietuire la cutremur cum sa improvizeze o atela dintr-o carte sau cum sa-si imobilizeze un brat cu o plasa de cumparaturi.

Sunt locuri special amenajate in Japonia, unde oamenii vad cum arata locul unui dezastru si cum pot scapa cu viata. Campania Stirilor PRO TV "Exista Viata dupa cutremur" va arata cat de importante sunt tehnicile de supravietuire urbana, tehnici pe care le invata toata natiunea nipona.

Presedintii asociatiilor de bloc si reprezentantii firmelor cu multi angajati din Japonia sunt obligati prin lege sa faca anual cursuri si testari cu intrebari fulger. Din ele, oamenii pot afla cum sa supravietuiasca in conditii extreme. La noi, sunt doar cateva exercitii in scoli si spatii publice si reprezinta un prilej de amuzament sau de chiul. Japonezii spun ca atfel de cursuri fac parte dintr-un program national de pregatire a populatiei la dezastru, impreuna cu notiunile primite la scoala.

Daca privesti capitala Tokyo si marile orase din Japonia, iti dai seama cat de serios se face amenajare urbana in aceasta tara, pe o insula lovita sistematic de cutremure. Metropola e intesata de cladiri turn, care la cutremur se balanseaza usor, dar nu patesc nimic. Printre acesi colosi inalti e plin de retele sub si supraterane de cai ferate, drumuri si pasaje. Retele si cartiere intregi in care totul a fost conceput sa reziste la cutremur.

Si totusi, cand vin cutremurele mari in Japonia, mii de oameni raman fara locuinta. Japonezii au inca foarte multe imobile vechi, desi vorbim de o tara care construieste inteligent de 3 decenii, dupa coduri stricte si control eficient. Gasesti case subrede in special in mediul rural, si la periferiile oraselor, acolo unde oameni batrani, cu venituri mici, inca isi risca vietile. La seisme cu o intensitate peste 7 grade pe scara Mercalli, pica in general imobilele cu un cel mult doua nivele, cu structuri din lemn si BCA. Facute cu tehnologii de acum 50 de ani, pe cand nu se tinea cont in proiectare de modul cum solul influenteaza miscarea unei cladiri.

Si pentru ca exista inca multe constructii cu risc, cu avarii insemnate la rezistenta, autoritatile nu s-au multumit sa stea cu mainile in san, cum se intampla la noi, ci au conceput planuri reglementate prin lege, pentru adevarate tehnici de supravietuire urbana. Cum te ajuti singur in cazul unei catastrofe deprinzi printr-un soi de scolarizare continua, in locuri in care inveti sa te descurci printre daramaturi, inainte si imediat dupa ce vin evacuatorii.

Un specialist in astfel de tehnici tine saptamanal lectii cu oamenii din comunitate, despre cum sa se ajute singuri, in cazul unor accidentari, inainte ca victima sa ajunga pe mana medicilor. O banala punga de plastic iti imobilizeaza bratul. Iar daca trebuie sa te asezi, poti sta pe un bax de PET-uri, lipit cu scotch. Exemplele nu se opresc aici, in acest centru amenajat special de pompierii utilitari.

Specialistii te invata pana si in ce sa mananci orezul primit in adaposturile temporare. Poti deprinde diverse moduri in care sa faci farfurioare din hartie, prin procedee asemanatoare origami.

Surprinzator este si modul in care dupa un cutremur catastrofal, autoritatuile japoneze amenajeaza adaposturile temporare din scoli, prefecturi si unitatile de pompieri. Pentru familiile ramase pe drumuri nu se folosesc corturi, cum am gasit in Chile in 2010, ci exista niste camere de carton, celebre in toata Japonia.

Cele puse la dispozitie de autoritati sunt mult mai ieftine, fiind oferite gratuit. Pe piata oferta e mult diversioficata - din carton se fac paturi, canapele, si chiar casute mici. Reclama e peste tot si produsele costa echivalentul a 100 pana la 500 de dolari americani, daca nu iti place ce iti pune la dispozitie primaria. Iar in comertul japonez s-a dezvoltat o uriasa industrie a bunurilor cu care sa te ajuti singur, pana sa ajungi pe mana salvatorilor.

Uimitor este si faptul ca autoritatile locale investesc in astfel de locuri, sunt practic laboratoare pentru lupta cu dezastrele, in care japonezii sunt invitati periodic, sa isi testeze cunostintele in cazul unei interventii. Laboratoarele sunt amenajate ca dupa o catastrofa si ai la gat o tableta cu multe intrebari si explicatii.

Astfel de testari anuale sunt obligatorii pentru presedintii asociatiilor de locatari, si pentru responsabilii cu securitatea muncii, in companiile japoneze. Autoritatile japoneze comunica extrem de transparent. Si anunta peste tot ca urmatorul cutremur catastrofal, cu o periodicitate de 100 de ani, va avea loc in zona Tokyo. Asta spun predictiile oferite de seismologi si de specialistii de la Institutul pentru Studiul Dezastrelor, de la Universitatea de Stat. Oameni sunt informati corect, prin grafice si estimari realiste, care in Romania ar fi cel mai probabil tinute la secret, pe motiv ca panicheaza populatia.

In Romania, in schimb, autoritatile se eschiveaza sa faca predictii. Penrtru ca nici nu au pe ce sa se bazeze. Pentru Bucuresti au fost intocmite listele cu celebrele cladiri cu bulina, din care doar 70 au fost consolidate, total sau partial. Insa nimeni nu a adunat cate persoane locuiesc in aceste imobile, plus cei din scoli si spitale subrede, din institutiile statului aflate in cladiri cu risc sporit. Sau daca au calculat, informatiile sunt tinute la secret. Autoritatile noastre ar trebui sa stie si sa informeze cati oameni locuiesc in toate imobilele pericol public, identificate in prezent cu adresa, numar de etaje si apartamente.

 


Go to page:  1  ... 28 29 30 31 32 33 34  ... 55
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2295 forum members have written 422243 posts in 5260 topics and 515 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use