Forum părinte: Judetul Constanta

 

Subiect: Cazinoul Constanța - reabilitare/restaurare

3 mesaje, 1633 vizualizări.
 • Autor: TibiV
 • Membru Gold
 • Scris:
 •  

Cazinoul Constanța - reabilitare/restaurare TibiV

M-am uitat la alte judete si vad ca exista si alte topicuri decat de transport.
Asa ca am deschis acest topic despre o cladire simbol a orasului Constanta...

http://www.profit.ro/stiri/13-constructori-si-proiectanti-se-lupta-pentru-restaurarea-cazinoului-din-constanta-o-afacere-de-7-milioane-euro-15544746

13 constructori și proiectanți se luptă pentru restaurarea Cazinoului din Constanța, o afacere de 7 milioane euro

   3 constructori și proiectanți, unii dintre aceștia formând asocieri, se luptă pentru a obține de la Compania Națională de Investiții contractul de  restaurare și consolidare a Cazinoului din Constanța, o afacere de peste 7 milioane de euro. La acest moment, cazinoul, emblemă a orașului de pe malul Mării Negre și inclus pe lista monumentelor istorice, este în paragină.
   Anterior, Guvernul a mai încercat să găsească un constructor pentru aceste lucrări, dar licitația precedentă, lansată în urmă cu un an, a fost blocată de contestații.
   Acum, ofertele au fost depuse de Techbau SPA, Consorzio Satbile EBG și asocierile formate din Construcții Unu, Coral și UBC Inginerie, Corint, General Game și Crindesign Proiect, Euromateria, Imera și Aduro Impex, respectiv Euras și Polarh Design.
   Un document guvernamental prezentat în luna mai de Profit.ro relevă că o primă licitație pentru acest contract a fost organizată în vara anului trecut, fiind însă blocată și eșuând din cauza contestațiilor.
   Atunci, licitația a fost suspendată fiind solicitate clarificări suplimentare de către asocierea Aedificia Carpați - Polarh Design și asociarea Euromateria-Rico-Princer, fiind admisă contestația celei de-a doua asocieri. Aceasta a modificat însă documentele de calificare, respectiv specialiștii propuși inițial, fapt ce a determinat comisia de evaluare să respingă oferta ca inacceptabilă. Asocierea de firme a contestat decizia și a ajuns în instanță, la Curtea de Apel, unde a câștigat împotriva statului, la finele anului trecut.
   Oferta a fost reevaluată și declarată admisibilă, până s-a ajuns la analiza componentei tehnico-economice, unde a fost constatat că ofertantul nu a respectat documentația tehnică postată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, respectiv nu a ținut cont de clarificările urcate în sistem și a omis astfel cotarea unor categorii de lucrări. În aceste condiții, oferta a fost declarată din nou neconformă, în luna februarie.
   Din nou, asocierea Euromateria-Rico-Princer a formulat contestație, respinsă însă, ceea ce a condus la anularea licitației.

   Cazinoul din Constanța, în suprafață la sol de 1.598 metri pătrați, a fost construit în intervalul 1903 - 1911 (inaugurat fiind în 1910, înainte de ultimele retușuri), după planurile arhitectului Daniel Renard, român de origine elvețiană, iar infrastructura clădirii a fost încredințată spre proiectare și execuție Direcției Construcției Portului, al cărui director era inginerul Anghel Saligny.
   La momentul inaugurării, presa locală a criticat atât durata mare a lucrărilor, cât și aspectul cazinoului, ridicat cu sprijinul regelui Carol I, cazinou pe care ziarul Conservatorul îl descria ca o "matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane", care, din punctul de vedere al esteticei arhitectonice, lasă foarte mult de dorit, din cauza completei asimetrii și amestecului babilonic al stilurilor, reprezentând "un monument ridicat în cinstea nepriceperei și prostului gust". În timp, cazinoul a devenit însă un simbol al orașului Constanța.
   Consolidări structurale au mai fost efectuate în regimul Ceaușescu, în 1983 - 1987, inclusiv cu refacerea finisajelor și a decorațiilor, iar în ultimii 20 de ani au fost executate doar unele reparații, dar de fiecare dată limitat la o zonă de construcție, fără să fie reglate unitar problemele structurale ale clădirii.

 


 • Autor: Gabi23
 • Site Admin
 • Scris:
 •  

Re: Cazinou Constanta - reabilitare/restaurare Gabi23

MLPDA A PREDAT CONSTRUCTORULUI CAZINOUL DIN CONSTANȚA, PENTRU CONSOLIDARE ȘI RESTAURARE

Astăzi, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, în prezenţa ministrului Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei, amplasamentul Cazinoului din Constanța a fost predat oficial constructorului, în vederea consolidării și restaurării.

”Încă de la semnarea contractului, am promis că voi urmări îndeaproape lucrările la acest obiectiv pentru că este un simbol al litoralului și al României. Constructorul are 3 luni la dispoziție pentru proiectare și îl asigur că, din partea ministerului pe care îl conduc, are toată susținerea astfel încât să nu fie întârzieri în derularea lucrărilor”, a precizat ministrul Ion Ștefan.

Contractul pentru consolidarea și restaurarea Cazinoului din Constanța a fost semnat pe 20 decembrie 2019, cu asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL (declarată câștigătoare în urma finalizării procedurii de achiziție publică). Valoarea contractului este de 56.627.697,09 lei cu TVA, iar durata de realizare a investiției - de 30 luni (din care 3 luni dedicate activității de proiectare).

„Exemplul Cazinoului poate fi un motiv solid pentru a face modificări importante în legislația privind achizițiile publice, pentru ca situații precum întârzierea proiectului timp de 7 ani, așa cum s-a întâmplat aici, să nu se mai repete, iar obiectivele importante din această țară să poată fi reabilitate de urgență și puse în valoare pentru turiştii români şi străini”, a declarat Ion Ștefan.

Conform contractului, vor fi demarate lucrări de consolidare și restaurare ale clădirii principale (S+P+1E+M, pod parțial și rampă de acces către subsol), dar și a zonelor exterioare (reabilitare platformă terasă, rețele utilități, zid de apărare și balustradă).

După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, redevenind un centru cultural și de divertisment care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziții etc., astfel fiind pusă în valoare cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau în țara noastră.

* * *

Cazinoul din Constanța este un obiectiv important, pentru care autoritățile locale și centrale au încercat încă din anul 2012 să găsească fondurile și soluțiile necesare pentru reabilitarea și consolidarea acestuia.

La nivelul CNI, în perioada 2012 – 2018, au fost derulate 3 proceduri de achiziție publică privind reabilitarea acestui obiectiv de investiții. Principalele motive ale anulării procedurilor demarate de-a lungul timpului de către CNI au fost reprezentate tocmai de lipsa unor operatori economici capabili să îndeplinească toate condițiile impuse de caietele de sarcini.

Sursa: https://www.mlpda.ro/comunicare/presa/c ... ll_DxQmkQg

 


 • Autor: misterr
 • Membru Silver
 • Scris:
 •  

Re: Cazinoul Constanța - reabilitare/restaurare misterr

Cazinoul din Constanța a intrat în reparații, după 20 de ani de ruină. Când va fi gata

Click pe imagine pentru video:

Ce părea imposibil este de miercuri oficial: Cazinoul din Constanța a intrat în reparații.

După 20 de ani de stat în ruină, cazinoul din Constanța a intrat în reparații. Mai mult decât atât, constructorul promite că până la finalul lui 2022 va reda splendoarea clădirii-simbol, de la malul mării. În paralel, o să fie refăcută faleza. Întreaga lucrare este estimată la 12 milioane de euro.

Arhitecții au la dispoziție 90 de zile pentru a stabili etapele prin care vor reda măreția cazinoului din Constanța. Pentru a evalua starea în care se află clădirea, specialiștii folosesc un scaner performant 3D. Imaginile colectate până acum arată că misiunea constructorilor nu va fi ușoară. Bătrânul cazinou este grav afectat de furtunile de la Marea Neagră.

30 de luni ar trebui să dureze lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanța. Cu alte cuvinte în 2022, turiștii ar trebui să fotografieze cea mai frumoasă clădire de pe întreg litoralul și nu ruina de astăzi.

Petre Badea, director general firmă de construcție: „O să fie strălucitor. Prima fază este elaborarea proiectului, după ce îl aprobă compania de investiții, atunci trecem la execuție.”

Reporter: „Timpul alocat este suficient?”

Petre Badea: „Da, este, este.”

“Radiografia” 3D a clădirii îi va ajuta pe restauratori să acționeze chirurgical și să refacă detaliile arhitecturale.

Constanța Carp, proiectant pe arhitectură și componente artistice: „Fiind un monument reprezentativ pentru art nouveau, avea toată încărcătura decorativă și cromatică și elemente din toate categoriile componente: vitralii, pavimente, finisaje pentru feronerie de cea mai bună calitate.”

Nu doar cazinoul, ci și zona dimprejur va arăta altfel.

Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța: „În această zonă veți vedea undeva în jurul începutului sezonului estival, aproape de 1 mai, o roată ca la Londra care să le ofere turiștilor ocazia să observe lucrările de restaurare a Cazinoului, dar și portul și marea, plus orașul vechi.”

Cazinoul din Constanța a intrat în 2018 pe lista rușinoasă a celor mai afectate 12 clădiri de patrimoniu din Europa, alături de monumente istorice din Albania sau Georgia. Renovarea clădirii a fost asumată atât de Guvern, cât și de primăria din Constanța, în ultimii ani, dar numai de ochii lumii. De această dată, autoritățile promit să se țină de cuvânt.

Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației: „Astăzi nu văd un impediment în finalizarea acestei investiții. Lucrările de multe ori sunt stopate din lipsa de fonduri. Nu este cazul. Ministerul Lucrărilor Publice are la dispoziție fondurile necesare pentru finalizarea acestei lucrări.”

Cazinou din Constanța a fost proiectat de arhitectul Daniel Renard, în stil Art Nouveau. Și-a deschis porțile pe 15 august 1910, în prezența Principelui Ferdinand. Ultimele lucrări de renovare au fost realizate în 1986. Firma care se ocupă acum de reabilitare se poate lăuda că a redat frumusețea și altor clădiri emblematice, precum Muzeul Național de Artă al României, Palatul Cotroceni sau Palatul Snagov.

 


 • Autor: Gabi23
 • Site Admin
 • Scris:
 •  

Re: Cazinoul Constanța - reabilitare/restaurare Gabi23

De astăzi, postare pe facebook a celor de la Uniunea Arhitecților din România:

Cazinoul din Constanța (1).jpg (123.77 KB; descărcat de 451 ori)
Cazinoul din Constanța (2).jpg (132.78 KB; descărcat de 452 ori)
Cazinoul din Constanța (3).jpg (114.95 KB; descărcat de 451 ori)
Cazinoul din Constanța (4).jpg (110.36 KB; descărcat de 452 ori)
Cazinoul din Constanța (5).jpg (141.27 KB; descărcat de 453 ori)
:applause:  :applause:  :applause:

 


Prima pagină  • 
Forum părinte: Judetul Constanta  • 
Alege destinația

Începând cu , cei 1656 utilizatori ai forumului au scris 326509 mesaje în 3913 subiecte și 409 sub-forumuri.
Interval de actualizare: 30 minute.

 

© 2009 - 2021 Asociația „Metrou Ușor”

Termenele și condițiile de utilizare

Întrebări frecvente - ghid de utilizare