De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Diverse (transporturi, infrastructura, urbanism etc)

678 posts, 165156 views
 
Go to page:  1  ... 41 42 43 44 45 46 47 48 49
 
 

📖 Pagination options
Re: Diverse (transporturi, infrastructura, urbanism etc) andrei11

Ai uitat de vagoanele restaurant.

 


Re: Diverse (transporturi, infrastructura, urbanism etc) cris_m

Vin cu o intrebare/curiozitate. Am vazut recent motocicleta din imagine cu numarul provizoriu. Stiu ca e undeva prin Cod niste paragrafe legate de conformitatea si lizibilitatea placutei de identificare, nu stau acum sa caut exact. Avand in vedere ca primul 0 este trecut peste zona albastra, de la distanta fiind mai greu de citit, soferul nu ar putea fi sanctionat pentru treaba asta? Eu cel putin as fi refuzat acel numar sau l-as fi schimbat cat mai repede...
20220902_135302.jpg (973.6 KB; downloaded 1375 times)

 


Re: Diverse (transporturi, infrastructura, urbanism etc) Cristi N

Problema e la DRPCIV, motociclistul a montat ce a primit de la ghiseu. Daca respectivul ar fi pus un numar facut la magazinul din colt care inscriptioneaza brichete si tricouri era bun de plata.

Exista 3 formate de numere de inmatriculare: A - cel standard auto dreptunghiular, B - patratos auto si C - patratos moto.  Modelul C e un B miscorat care sa incapa sub codita motocicletei. Din pacate, numerele temporare nu sunt adaptate la modelele B si C astfel ca apar tot felul de aberatii la fel ca cea pozata de tine.

Uneori se intampla ca de la ghiseu sa primesti numar temporar tip A, sa vezi atunci distractie ca nu e chiar usor de montat pe suportul moto si trebuie sa faci tot felul de improvizatii.

 


Re: Diverse (transporturi, infrastructura, urbanism etc) andrei11

Cel puţin în Ro nu ai voie să părăseşti ţara cu numerele roşii.

 


  • ADK
  • Posted:
  •  

Re: Diverse (transporturi, infrastructura, urbanism etc) ADK

Eu unul am văzut și alte ciudățenii (mai întâlnite) tot din vina (aparent intenționată) a DRPCIV.

E vorba de numerele distanțate sau care înlocuiesc cifra "1" (unul) cu litera "I" sau cifra "0" (zero) cu litera "O".

Spre exemplu B 8O VG0 sau B 8I G00 în primul caz (am luat la nimereală, nu știu dacă respectivele numere sunt folosite) iar în al doilea caz B  54 DFA ori
B 54  DFA. Pe undeva umbla o poză cu numărul B  IISUS care în mod normal e B 11 SUS, sau (județ) IILIE în loc de 11 LIE, cum e legal.

Cei care emit plăcuțele așa cam intenționat nu ar trebui trimiși la plimbare? Cel de sus cu motocicleta poate comite o infracțiune și sunt destule șanse nu se poată afla numărul exact, că nu găseau un număr mai mic sau să schimbe dimensiunea fontului e direct abureală, se poate. Am văzut. Dar unii cred că e de joacă.

 


Re: Transportul în comun urban în municipiul Bârlad ByOnu

Costin wrote here:
Intreb serios, de ce la troleibuze se numeste depou? Ca sunt electrice? Ca atunci merge si aici sa ii spună depou.


Late answer: parerea mea este ca troleibuzele stau in depou pentru ca sunt legate la si au in incinta infrastructura specifica necesara (cum la tramvai ai șinele, la troleibuz ai fir-contact).

Desigur, ai putea zice ca si la autobuze diesel ai in garaj rezervoare de motorina, la fel cum si la garajele autobuzelor electrice ai statiile de incarcare lenta, ...dar e altceva.

Troleibuzul a fost mereu vazut drept un tramvai fara sine, la fel de dependent de infrastructura specifica din oras si din locul de parcare. Si in strainatate stiu ca e tot trolleybus depot, diferit de bus garage. Acum insa, cu autonomia tot mai crescuta a troleibuzelor, devine ambiguu.

 


  • ADK
  • Posted:
  •  

Re: Transportul în comun urban în municipiul Bârlad ADK

De regulă "depou" am văzut spunându-se la vehiculele ce depind continuu de ceva anume (separat) ca să funcționeze, adică cum s-a zis este nevoie de o infrastructură specifică iar locul de garare se numește pe scurt "depou" (de tramvaie/troleibuze) etc.

Locomotivele, metrourile și tramvaiele depind în primul rând de șină, apoi de curent (în cazul unora locomotive și a unor vehicule speciale, acestea pot funcționa și doar cu ajutorul motorinei) iar troleibuzele doar de curent, însă o parte din ele pot funcționa și doar cu ajutorul benzinei sau a motorinei. Însă acestea sunt excepții.

Autobuzele nu depind de ceva "separat" să funcționeze, fie ele diesel, hibrid, electric, GNC sau hidrogen, încât să necesite o infrastructură specială. Doar o stație de alimentare în incinta unui garaj, și mai nou și la cap de linie (în cazul celor electrice).

Deci, cred că s-a înțeles ideea. Acum, dacă într-o zi un garaj va fi full doar cu autobuze electrice, autobaza respectivă nu va devenii depou ci va fi tot garaj. În București fostul Șerban Vodă era depou când acesta avea tramvaie, ulterior autobază când acesta și-a desființat șinele și rețeaua electrică adăpostind autobuze, la fel și cu Nordului când aveau troleibuze. Invers nu cred că s-a întâmplat (din autobază->depou).

 


Re: Transportul în comun urban în municipiul Bârlad andrei11

În depou stau tramvaiele.
În garaj  stau autouzele şi troleibuzele.
ByOnu wrote:
Troleibuzul a fost mereu vazut drept un tramvai fara sine...

:rofl:
Cuvântul troleibuz despărţit în părţile componente rezultă un troleu ataşat unui autobuz.
Asemănarea între un tramvai şi un troleibuz poate fi interpretat numai ca o licenţă ( literară ).
În Timişoara troleibuzului i se spune firobuz, deci un autobuz cu fir. Nicio legătură cu tramvaiul.  
______________________________
Captatorilor de curent în jargon popular li se mai spun şi  trolee.

 


Re: Transportul în comun urban în municipiul Bârlad ByOnu

În depou stau tramvaiele.
În garaj  stau autouzele şi troleibuzele.


Nu, stimabile. In Romania, troleibuzele sunt arondate depourilor, asta este standardul national. Nu-ti convine, ia de te plange companiilor de transport public din tara.


Cuvântul troleibuz despărţit în părţile componente rezultă un troleu ataşat unui autobuz.


Cuvantul poate veni atat de la elementul de captare al curentului electric din firul-contact, cat si de la tramvai (trolley = streetcar / tramcar / TRAMVAI).

 


Re: Transportul în comun urban în municipiul Bârlad andrei11

1) Ai dreptate.
2) N-ai dreptate.
Dex - ul online e clar şi  limpede în acest caz:
troleibuz, troleibuze  substantiv neutru
Vehicul rutier de transport în comun, cu tracțiune electrică, asemănător cu autobuzul, prevăzut cu troleu; troleu.
sinonime: troleu
etimologie:
limba franceză: trolleybus
Nu mai  fabula tu privind etimologia cuvântului troleibuz !
A fabula NU e o jignire, vezi dex:
fabula, fabulez verb
1. A imagina fapte, întâmplări etc. prezentându-le drept reale sau posibile.

 


Re: Discuții diverse despre transportul în comun din București ByOnu

Nu cred ca dexul este sursa corecta in acest caz, intrucat cuvantul cel mai probabil a fost introdus in limba romana dupa introducerea primelor sisteme de <troleibuse> in tara. Mai precis, in dex gasim explicatia gandita de romani dupa ce mijlocul de transport era deja denumit trolleybus pe mapamond de cateva decenii.

Daca vrei cu adevarat sa ai ultimul cuvant, prezinta-mi o sursa din anii '40, nu din 2020.

Este un cuvant importat, deci conteaza cum a fost el gandit la origine. Pe wikipedia ii zice si "trackless tram".

Avand in vedere ca tramvaiul era pur si simplu "trolley", trolley-bus-ul este, pentru inceputul secolului XX(!) "autobuzul-tramvai". In fine, nu am dovezi puternice in acest sens, poate nu am dreptate.

Tu vezi discutia doar din perspectiva pe care o ai tu asupra troleibuzului - azi stim cu totii ce este troleibuzul - dar incearca sa te pui in șoșonii celor de la inceputul sec. XX. Ce era troleibuzul pentru ei? Un tramvai fara sine!!! Sa nu uitam ca tramvaiul era mult mai raspandit decat autobuzul.

 


Re: Discuții diverse despre transportul în comun din București omirica

Dacă e să ne luăm după franțuzește, de unde vine, depoul e locul în care sunt parcate mijloacele de transport în comun de orice fel și unde beneficiază de mentenanță.

Ei folosesc și pentru autobuze termenul de depou, în condițiile în care la noi s-a consacrat termenul mai industrial-muncitoresc de autobază.  Presupun, fără să am date, că s-a întâmplat pentru că nu erau spații dedicate exclusiv autobuzelor, mai făceau și camioane, tractoare, ce știu eu.

Ca o remarcă în trecere, la Chișinău folosesc termenul de parc pentru depoul de troleibuze, deși la noi cuvântul trimite mai degrabă la flotă.

Ce vreau să zic e că nu cred că există un raționament adânc pentru diferență. Mai ales în locurile unde se parchează mixt (autobuze/troleibuze) s-a păstrat denumirea de garaj (Brașov de exemplu).

 


Re: Discuții diverse despre transportul în comun din București cris_m

Flota e o traducere nefericita a englezismului "fleet", de fapt corect este parc circulant. :)

 


Diverse (transporturi, infrastructura, urbanism etc) omirica

Sunt de acord că e nefericită în măsura în care troleibuzul nu plutește, dar sunt două silabe în loc de patru. Trăim în epoca economiei, a sobrietății.

 


Go to page:  1  ... 41 42 43 44 45 46 47 48 49
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2192 forum members have written 411809 posts in 5169 topics and 504 subforums.

 

© 2009 - 2023 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

Terms Of Use