Forum părinte: Comunitatea MetrouUsor

 

Subiect: 19 ani de telefonie mobila (celulara) in Romania

7 mesaje, 3344 vizualizări.
 • Autor: nokia2110
 • Membru Silver
 • Scris:
 •  

19 ani de telefonie mobila (celulara) in Romania nokia2110

Anul ăsta, luna asta s-au împlinit 19 de ani de când avem telefonie mobilă (celulară) în România.
Din păcate, nr. de utilizatori a început să crească abia după 4 ani, în 1997, când a apărut G.S.M.-ul.
La "Telefonica România/Telemobil" nu existau decât abonaţi (telefoanele alea nu aveau S.I.M.), telefoanele erau extrem de scumpe, tarifele mari (nici la G.S.M. nu erau mici la început)... dacă nu exista concurenţă. În 1996 sau 1997 nu aveau decât 20.000 de abonaţi (deşi îşi propuseseră să aibă 50.000).
Într-o zi sper să filmez câteva "cărmizi" G.S.M. şi N.M.T., precum şi "geamantanul" N.M.T. "Ericsson" Hotline Combi 450 (care mai funcţionează   8-)  - păcat că au desfiinţat sistemul N.M.T. 450 în dec. 2002  :cry:   :evil: )
Până atunci:
http://oldmobil.hu/
http://www.rigpix.com/mobphoneana/mobphoneana.htm
http://www.samlaren.org/telefon/
http://www.handy-sammler.de/sammlung.htm

 


 • Autor: Tom
 • Pisică
 • Scris:
 •  

Re: 19 ani de telefonie mobila (celulara) in Romania Tom

Pana in anul 2002, alocarea numerelor pentru telefoanele mobile a fost astfel:

01860, 01861, 01862, 01859 - Telemobil (ulterior 098xx), astazi 0788xx Zapp
092, 093, 091 - Connex, astazi 0722, 0723, 0721 Vodafone
094, 095, 090 - Dialog, astazi 0744, 0745, 0740 Orange
096 - Cosmorom, astazi 0766 Cosmote
09858 - SunTel, astazi 0788 Zapp
098xx - Zapp, astazi 0788

 


 • Autor: nokia2110
 • Membru Silver
 • Scris:
 •  

Re: 19 ani de telefonie mobila (celulara) in Romania nokia2110

Ieri am trecut pe la Bibloteca Academiei şi m-am uitat pe revista "Telecom România" (scoasă de C.P.G.-I.D.C. (Communications Publishing Group S.R.L.)), uitându-mă după hărţi de acoperire "Telefonica" România/"Telemobil", dar am găsit nişte tarife G.S.M. chiar de dinaintea punerea în funcţiune a reţelelor!!! Sursa: "Telecom România" nr. 2/1997 (an IV).

P.S. 1 Am uitat să notez unul din tarifele în afara reţelei în cazul "Mobil.rom." (Connnex), de aceea apare acel semn de întrebare

P.S. 2 Am pus spre comparaţie şi tarife "Telemobil" din 1997.

Ca fapt divers, în 1997 se vorbea de internet mobil (tot în revista sus menţionată) se vorbea de serviciile de internet mobil în diferite ţări (tehnologii folosite şi cât de dezvoltate erau serviciile). Din păcate, cum nu se investeşte în cultură, la Bibl. Academiei programul la xerox e doar până la orele 14 (2 P.M.). Se estima (se spera) că până în anul 2000 (sau 2003) 20-25% din utilizatorii de telefonie mobilă (celulară) vor folosi internetul mobil... acest procent a fost atins abia după 2006.
TARIFELE LA SERVICILE G.S.M. la inceptul anului 1997.rar
TARIFELE LA SERVICILE G.S.M. la inceptul anului 1997.rar (6.75 KB; descărcat de 161 ori)
Tarife Telemobil 1997.rar
Tarife Telemobil 1997.rar (84.44 KB; descărcat de 140 ori)

 


 • Autor: iliutu
 • Moderator forum
 • Scris:
 •  

Re: 19 ani de telefonie mobila (celulara) in Romania iliutu

@Nokia 2110 : la CONNEX este vorba de MOBIFON !

 


 • Autor: nokia2110
 • Membru Silver
 • Scris:
 •  

Re: 19 ani de telefonie mobila (celulara) in Romania nokia2110

Da, după aia mi-am dat seama de greşeală...

 


 • Autor: misterr
 • Membru Silver
 • Scris:
 •  


 • Autor: misterr
 • Membru Silver
 • Scris:
 •  

Re: 19 ani de telefonie mobila (celulara) in Romania misterr

Licitaţia pentru 5G: o scurtă istorie a eşecului

Anul 2019 ar fi trebui să fie anul în care România lansa licitația pentru frecvențele destinate tehnologiei de comunicaţii de generația a cincea (5G), care promite o viteză mobilă de până la zece ori mai rapidă decât 4G, care ne va da posibilitatea să conectăm mult mai multe device-uri ca în prezent. Spre deosebire de precedentele treceri de la standardele 2G, la începutul anilor 1990, la 3G în jurul noului mileniu şi la 4G în 2010, viitoarele standarde 5G nu vor aduce doar telefoane şi computere mai rapide, ci vor lega, de asemenea, automobilele, navele şi utilajele agricole la internet.

Reţeaua a început să fie lansată în multe zone din lume, din Asia, Europa şi până în America în state precum China, Japonia, Coreea de Sud, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Spania, Germania şi altele. În România, însă, adopţia tehnologiei nu este o prioritate şi drept consecinţă nu are loc în planurile de dezvoltare economică.

În calendarul anunţat la începutul anului de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), licitaţia trebuia încheiată la 31 octombrie, iar utilizarea să fie posibilă de la 1 ianuarie 2020. Numai că de la planuri pe hârtie până la realizare e o cale lungă, iar guvernul a ratat ocazia de a fi în prima linie a statelor europene, dar și din lume, care lansează servicii de generație următoare.

"Îmi doresc ca România să fie în prima treime a ţărilor care lansează 5G", adăugând în acelaşi timp: "trebuie să fim oarecum atenţi să nu dăm cu capul de toate pragurile şi să vedem cu ce s-a greşit în alte ţări", spunea, în primăvară, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale de la acea dată, Alexandru Petrescu.

Într-o primă fază, ANCOM a realizat o strategie națională și a organizat dezbateri cu reprezentanții industriei de profil. Apoi, a prezentat, în vară, caietul de sarcini al licitației în care spunea că prețul de pornire al tuturor blocurilor de frecvențe va însuma 580 de milioane de euro, pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în mai multe benzi de frecvențe. Suma anunțată era mult mai mică decât cea vehiculată la în 2018, de un miliard de euro. De asemenea, dacă în luna ianuarie termenul anunțat pentru atribuirea licențelor era 31 ocombrie, în luna iunie acesta a fost mutat în decembrie, astfel încât operatorii să poată folosi o parte a spectrului câştigat începând cu data de 1 ianuarie 2020.

La 31 ocombrie, ANCOM anunță că licitaţia pentru alocarea spectrului radio necesar implementării 5G nu mai poate avea loc în acest an, ci în prima parte a anului viitor.

Printre printre principalele motive invocate de autorități au fost: lipsa setului de instrumente privind cerinţele de securitate a reţelelor, necesitatea implementării Memorandumului semnat de către Guvernele României şi SUA, precum şi necesitatea ca viitorul guvern care întocmeşte bugetul pentru anul 2020 să aprobe taxele de licenţă şi calendarul de achitare a acestora.

"În aceste condiţii, conducerea ANCOM consideră că organizarea licitaţiei în totală transparenţă şi predictibilitate nu este posibilă", anunța Autoritatea.

În același timp, Sorin Grindeanu, președintele ANCOM spunea, la acea dată, că memorandul este "strict secret" și nu îi poate informa pe operatori de existența unor restricții până când acesta nu va fi transpus în legislație.

Acum, este luna decembrie, iar Memorandumul cu SUA nu a fost transpus în legislație, nici nu avem vreo dată la care acest lucru s-ar putea întâmpla. Ba mai mult, preşedintele Klaus Iohannis anunţa pe 20 decembrie că a convenit împreună cu Guvernul "să se mai stea un pic" în ceea ce priveşte tehnologia 5G, deoarece în prezent există un singur provider care are capacitatea de a o implementa.

Peste toate întârzierile mai există și problema echipamentelor Huawei, iar memorandumul semnat cu SUA ar viza excluderea infrastructurii Huawei.

De asemenea, autoritățile române așteaptă și indicațiile Comisiei Europene. Până la sfârşitul acestui an, Comisia Europeană, în colaborare cu ENISA (Agenţia Uniunii Europene pentru Securitatea Reţelelor şi a Informaţiilor), ar trebui să publice un set de instrumente privind cerinţele de securitate a reţelelor, de care ANCOM îşi doreşte să ţină cont în cadrul elaborării caietului de sarcini pentru licitaţia 5G.

Între toate aceste blocaje, pe care industria telecom, dar și alte industrii conexe care vor beneficia de noua tehnologie, și, nu în ultimul rând, consumatorii așteaptă să fie rezolvate, autoritățile promit un nou termen pentru atribuirea licențelor 5G: în prima jumătate a anului viitor.

Potrivit datelor disponibile la nivelul UE, doar pentru România, efectele de multiplicare în economie ale adopţiei 5G sunt estimate la 4,7 miliarde euro, respectiv crearea a peste 252.000 locuri de muncă. Efectele de antrenare estimate pentru patru sectoare (autovehicule, transporturi, utilităţi şi sănătate) arată beneficii de 62,5 miliarde euro/anual, la nivelul UE.

 


 • Autor: misterr
 • Membru Silver
 • Scris:
 •  

Re: 19 ani de telefonie mobila (celulara) in Romania misterr

Un băcăuan a reușit să adune zeci de telefoane dispărute de pe piață, toate funcționale

Click pe imagine pentru video:

După 5 ani de bătut târgurile de vechituri, un împătimit al telefoanelor mobile din Bacău a reuşit să adune tot soiul de modele, dispărute de pe piaţă. Şi toate aparatele sunt funcţionale.

Aceste telefoane au fost vedete la timpul lor şi stârnesc discuţii nostalgice între prieteni.

După ce bateriile au fost încărcate şi ora reglată, toate aceste modele vechi au demonstrat că încă mai au “viaţă” şi sunet în ele.

Nu se pot compara cu performanţele noilor aparate, însă poate fi foarte plăcut să butonezi primul telefon cumpărat în urmă cu două decenii, sau să le arăţi copiilor o bucăţică de istorie.

 


Prima pagină  • 
Forum părinte: Comunitatea MetrouUsor  • 
Alege destinația

Începând cu , cei 1665 utilizatori ai forumului au scris 327365 mesaje în 3921 subiecte și 409 sub-forumuri.
Interval de actualizare: 30 minute.

 

© 2009 - 2021 Asociația „Metrou Ușor”

Termenele și condițiile de utilizare

Întrebări frecvente - ghid de utilizare