Zona metropolitană BucureștiTotul despre BucureștiInfrastructura, utilitățile și serviciile publice din București

 

Topic: Iluminat public

1103 posts, 240128 views
 
Go to page:  1  ... 73 74 75 76 77 78 79
 
 

📖 Pagination options
Re: Iluminat public cris_m

Update: luni pe 28 decembrie le-am dat mail, mi-au raspuns in 2 ore ca vor trimite cat de repede o echipa. Se pare ca asa au facut, ieri aveam din nou lumina.

O alta noutate, aici cred ca este meritul colegilor care au tot facut sesizari de-a lungul timpului, avem iluminatul functional pe ambele sensuri pe Rebreanu in zona Parklake.
20210104_175547-1612x1209.jpg (354.96 KB; downloaded 2628 times)

 


  • Tom
  • Posted:
  •  

Re: Iluminat public Tom

Pentru cei care încep munca mai devreme sau pleacă mai devreme de acasă, ați prins vreodată "momentul ăla" când deși încă e beznă afară, dar ceasurile sunt la oră aproape de o oră fixă sau la unul, două sau trei sferturi de oră și dintr'odată iluminatul public se stinge? Cum ar fi să vă prindă traversând strada pe zebră sau apropiindu-vă de o zebră unde traversează unul exact când s'a stins lumina? Despre străzile înguste de "după blocuri", nu mai vorbesc, acolo nu sunt zebre, ci gropi.
Cât de cretin și de dobitoc poate fi cel care a programat iluminatul să se stingă așa? Nu-mi spuneți povești, pentru că altă prostie este că "smart" înseamnă doar "online", intră pe gugăl, wifi, IoT și alte din acestea. Pentru mine, "smart" înseamnă un sistem în care dacă programatorul temporal este contrazis timp de 10 secunde de senzorul crepuscular, prevalează cel crepuscular, evident reglat pentru siguranță, nu pentru "savings".
Nu vreau iar să dau exemplu țări arabe, unde soarele începea să apună, adică începea să-și arate "intenția" de a apune și cam pe atunci începeau becurile să se aprindă pe străzi. E adevărat, acolo soarele apunea mai repede, dar niciodată nu se întâmpla să te trezești în beznă  în mijlocul străzii, era deja lumina aprinsă, iar dimineața, apucau lămpile să-l salute pe domnul soare când apărea din nou.
Interesant este că pe traseul pe care merg dimineața, o perioadă până zilele trecute nu s'a mai întâmplat să se stingă lumina așa de repede, adică nu înainte măcar de 7:15, dar acum nici 7 nu era când s'au stins.
De curiozitate, e doar prostie combinată cu ignoranță sau imbecilitatea unora care cred că "fac economie" scurtând cu vreo 30 de minute durata funcționării iluminatului?

 


Re: Iluminat public cris_m

Am vazut si eu chestia asta, la mine ma frapeaza ca pe bulevard raman aprinse inca vreo 10-15 minute, iar intre blocuri raman stinse. Cred ca e prostie combinata cu economie la material, sunt convins ca lipsesc niste componente din sistemul de automatizare.

 


Re: Iluminat public ByOnu

Intre stradute plateste sectorul, iar pe bulevarde PMBul?

 


Re: Iluminat public andreiiul

La momentul e cam greu sa mai stim care strada mare/bulevard e la sector si care la PMB. S-au facut atatea preluari de bulevarde de nu mai stii unde sa injuri.
Stingerea luminii mai ales pe bulevarde cand inca lumina naturala nu este suficienta este o tampenie mare. Problema e si mai mare cand se intampla asta cand e ceata, ploaie sau zapada. Te trezesti bruc cu o lipsa de lumina foarte deranjanta.
Apropo de iluminatul stradal: mai toate modernizarile sistemulor de iluminat cu LED parca se lauda cu posibilitatea de scadere a intensitatii luminii cand traficul e redus. Eu nu prea am vazut sa se intample asa ceva.

 


  • Tom
  • Posted:
  •  

Re: Iluminat public Tom

E aproape sigur că majoritatea au programatoare temporizate, probabil mecanice, care mai rămân în urmă dacă se întrerupe curentul și le corectează ulterior "ad labam", de aici diferențele de 10-15 minute.

 


Re: Iluminat public Valentin

Imi place ca esti asa sigur ca e o prostie si nu un sistem gandit, crezi ca iluminatul stradal e ca cel din apartament cu becuri de 10W? Vorbim aici de puteri mari, dispersate in intreg orasul, nu cred ca ai vrea sa apesi un buton sa le aprinzi pe toate simultan, eventual toate conectate pe acelasi circuit sa dimensionezi o protectie uriasa, cand poti sa alegi solutia logica, cu mai multe circuite independente si actionare treptata. Chiar nu vad problema ca se pornesc secvential, reteaua se incarca treptat,uniform si in acelasi timp mi se pare si normal sa ai iluminatul de pe bulevarde separate de cele de pe strazile secundare, si sa dai drumul cu prioritate pe cele de pe marile bulevarde, alea de pe strazile laterale, saracele, in unele parti sunt ca si inexistente, nu te ajuta cu nimic(in conditiile actuale) ca pieton si ca sofer nici atata, o problema mai mare o constituie parcajul aiurea pe colturile intersectiei... In fine, sunt de acord cu voi pe partea de pornire/oprire atunci cand iluminatul natural nu este satisfacator, desi, ar fi interesant de vazut pe ce se bazeaza sistemul actual, mai exact, ce considera el un nivel de iluminare natural si daca el corespunde cu nivelul din normativ.

 


  • Tom
  • Posted:
  •  

Re: Iluminat public Tom

Nu stau la apartament, iar becuri de 10W am acasă cel puțin 2-3 pe același circuit, altfel sunt peste 15W asta cu LED, iar la baie am încă de 100W clasice. Dar nu despre asta e vorba. Nu am iluminat stradal, dar am iluminat temporizat în curte. Nu pretind nici că e instalat chiar kosher, pentru că am fost constrâns de ce aveam la dispoziție unde să pun senzorul, dar nici despre asta nu e vorba.
Nu am pretins că mă pricep la chestiuni tehnice, nu neapărat la circuite electrice unde nu e chineză pentru mine, dar nu pretind că am experiență  la modul de implementare a unui sistem de iluminat public.
Nu am pretins că iluminatul trebuie să se aprindă și să se stingă simultan, însă pe de altă parte, mă îndoiesc că oricum, alimentarea instalațiilor respective se face din același punct, deci oricum nu poți apăsa pe un buton la nivel de oraș, sector &c.
Nu însă despre asta am spus că este o prostie, ci faptul că de multe ori, stingerea luminii, iar uneori aprinderea lor întârziată, se face când (încă) este întuneric, ceea ce este un disconfort în trafic și poate cauza chiar accidente. Nu mă deranjează că pe o stradă se stinge la 7:10, iar pe alta cu 10 minute mai târziu, dar măcar să-l văd pe domnul Soare că a ridicat capul din pernă, nu că încă doarme. :twisted:

 


Re: Iluminat public subway guru

Intrerupatoarele de putere nu prea seamana cu ce ai matale in curte...

 


Re: Iluminat public Cristi N

Indiferent daca e bulevard sau alee din spatele blocului tot Compania Municipala se ocupa cu mentenanta iluminatului. Sunt cateva exceptii: unele parcuri (ADP), DN1 (CNAIR), pasajul Basarab (al nimanui), etc. dar nu discutam acum despre ele.

Aprinderea este ordonata de ceasuri programatoare electronice cu calendar perpetuu care comanda mai multe contactoare de forta. In principiu ar trebui sa tina cont cat mai fidel de ora la care apune/rasare soarele, practic depinde de cat chef a avut electricianul care a facut lucrarea sa il ajusteze. Din cate stiu eu in Bucuresti nu se folosesc senzori crepusculari la iluminatul public. Daca problema se refera doar la anumite strazi fa sesizare si ar trebui sa vina sa refaca programarea ceasului.

Daca ne vede Faraonul poate ne ajuta el cu o poza dintr-un punct de aprindere. Stiu sigur ca am vazut unul pozat de el dar nu mai dau de postarea respectiva si nici modelul controller-ului nu mi-l mai amintesc.

 


Re: Iluminat public Valentin

Eu am intrebat special, si ar fi interesant de vazut, la ora la care se actioneaza daca nivelul de iluminat normat este respectat(stingere). Eu nu am prins momentul stingerii sa mi dau seama, dar chiar si asa, poate problema porneste si de la norme, care dicteaza indirect programarea ceasurilor. E o presupunere..

 


  • Tom
  • Posted:
  •  

Re: Iluminat public Tom

subway guru wrote:
Intrerupatoarele de putere nu prea seamana cu ce ai matale in curte...
Cu 200W luminez toata curtea daca am chef. Cu 200W de abia e un stalp cu doua brate care lumineaza pe o strada principala (nu ma refer la lampile chioare montate prin unele comune). Nu e comparatie de putere intre o curte si mai multe strazi.

Observ ca lumina se stinge in jurul unor cifre "rotunde" pe ceas, ideea  este ca la acea ora este insuficienta lumina naturala. Asta e tot ce ma intereseaza, nu contest chestiuni tehnice. E vreo problema ca actualele sisteme sa fie programate astfel incat sa fie deja decenta lumina naturala? Astazi de exemplu a fost destul de bine cand s'au stins, deja se luminase afara. In Decembrie si Ianuarie, nu era.

 


Re: Iluminat public subway guru

In fiecare zi soarele rasare si apune la alta ora. Pe de alta parte la fel e si gradul de nebulozitate.

 


Re: Iluminat public cris_m

Da dar cu temporizatorul te poti juca, la cateva zile (din burta 10) poti adauga/scadea 10 minute, cunoscut fiind faptul ca o zi echivaleaza cu aproximativ 2 minute de lumina/intuneric.

 


Go to page:  1  ... 73 74 75 76 77 78 79
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Infrastructura, utilitățile și serviciile publice din București  • 
Choose destination

Since our 2288 forum members have written 421319 posts in 5248 topics and 514 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use