De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire

1895 posts, 404456 views
 
Go to page:  1  ... 108 109 110 111 112 113 114  ... 136
 
 

📖 Pagination options
Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire ByOnu

Cu respect, asta este whataboutism. Ai perfecta dreptate in legatura cu nivelul de colectare al taxelor, nu avem un disagreement aici. Partea interesanta este insa ca nivelul de colectare al taxelor din acest sector s-ar apropia de 100%. Vorbim in general despre multinationale sau startup-uri care lucreaza "la alb".

Nu comparam IT-stii cu lucratorii in constructii. Pentru cei din urma exista (si) astazi o justificare: foarte multi lucrau la negru in acest domeniu, nefiind protejati, iar in prezent statisticile spun ca avem un shortage de lucratori in constructii (in special calificati). Deci este normal ca vrei sa acorzi stimulente pentru acest sector.

Dar in ceea ce priveste IT-stii, e cam aceeasi poveste ca si cu gratuitatile pentru pensionari (atentie: aici ma leg de cei cu pensii din care isi pot sustine singuri valoarea abonamentelor, nu de cei cu pensii sub salariul minim - spre exemplu - care supravietuiesc de pe o zi pe alta), sau pentru alte categorii (revolutionari, samd). Toate acestea ciupesc cate putin din bugetul statului si imi pare rau sa spun ca le gasesc ca fiind nemeritate. La fel ca gratuitatea pentru studenti la CFR, de care am beneficiat, dar pe care nu am sustinut-o niciodata -- corect este 50% reducere si cel mult un numar limitat de gratuitati acordate exclusiv pe merit (exemplu, medie semestriala de peste 9.50 sau alte criterii -- daca vrei sa stimulezi performanta in educatia superioara).

Practic, pentru ce acordam azi stimulente IT-stilor, din moment ce toti cei care vor o cariera in IT ..vor alege o cariera in IT oricum, inca din liceu? Cat despre tinutul lor in tara, cred ca stimulentul (scutirea) face o diferenta foarte mica (da, este doar o parere) strict raportat la aceasta decizie. Si astazi foarte multi IT-sti pleaca din Romania. Nu atat din cauza salariului, cat datorita nivelului de trai si al societatii in care vor sa traiasca si sa-si intemeieze o familie. Da, nu doar salariul ii "zboara" din tara pe multi, ci si nivelul de calitate al serviciilor de sanatate, educatie, al infrastructurii, samd. Toate astea joaca un rol in luarea deciziei de a parasi tara.

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire subway guru

De ce nu a fost lasata Armata Romana sa puna opinca pe parlamentul ungar a doua oara


 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire Goldmund

^
Nu stiam ca de la rusi ni se trage?
Tatal meu a luptat acolo, ca tanar ofiter....A fost un macel, de ambele parti. Urss(altfel cum sa scriu ceea ce  avea sa vina peste Romania sleita de puteri dupa razboi?) conducea frontul la Pesta, ei decideau, iar comentatorul pune punctul pe "i"
Bravo  subway guru pentru aceasta contributie! (ha,ha, nu mai exista punctaj!)
_____________________________________
Sa lasam putin istoria de o parte si eu m-as intoarce la ziua de azi,  la haosul din PNL, la piedicile puse de sistem politicienilor care nu provin din acesta("sistem"-ul lui Iliescu si al partidului sau, preluat din sistemul sovietic si adus de tovarasi si dupa 1989, dupa o Revolutie!
Daca dorim sa intelegem mai bine politica de azi si de (in parte)neputinta  -deocamdata - a USR, informatia este totul!
https://www.youtube.com/watch?v=ym0vkfHh ... Digi24HD
si un politician:
https://www.youtube.com/watch?v=QcyEPm04 ... Digi24HD

 




Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire orex

Unde vor fi amplasate reactoarele nucleare mici construite de compania americană NuScale: în zona termocentralelor pe cărbuni care se închid, precum Deva, Turceni, Rovinari – președintele CA al Nuclearelectrica
Președintele Consiliului de Administrație al companiei de stat Nuclearelectrica, Teodor Chirica, a anunțat marți la TVR că viitoarea centrală nucleară cu reactoare mobile, construită de compania americană NuScale, va fi amplasată cel mai probabil ”în zona termocentralelor pe cărbune care se vor dezafecta”.

Chirica a spus că este în curs un studiu de fezabilitate care va decide cel mai bun amplasament. El a dat exemple, la modul general, de termocentrale pe cărbune care s-au închis ori sunt în curs de închidere.

”Să vedem ce termocentrale sunt închise: Deva, Turceni, Rovinari, poate Paroșeni. Dar vorbesc total nedocumentat. Poate Oradea. Nu avem elementele să punem degetul pe un amplasament. Aceste amplasamente sunt în studiu, e o acțiune începută acum un an printr-un grant început acum un an, evaluează amplasamentele potențiale ca să aibă un prim screening. (…) La modul general în zona termocentralelor pe cărbune care se vor dezafecta. Nu avem toate elementele și le construim împreună cu americanii. Un astfel de proiect se construiește în timp. Studiul privind amplasarea ia în calcul elemente de meteorologie, populație, structură geologică”, a spus Teodor Chirica la emisiunea Referendum de la TVR 1.

Un alt oficial al statului român, Mădălina Coca (director al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare – CNCAN) a declarat că ”noi am fost informați preliminar despre caracteristicile de bază ale proiectului și despre procesul preliminar de selecție a amplasamentelor posibile. S-au identificat mai multe amplasamente care trebuie analizate în detaliu în legătură cu populația din zonă, seismicitatea, problemele de mediu. Cred că erau aproape 17 amplasamente. E clar că din acele amplasamente se vor putea selecta câteva. Decizia finală va fi luată de companie și Ministerul Energiei”.

Context. SUA și România au anunțat săptămâna trecută la Glasgow planurile pentru amplasarea până în 2028 a unei centrale nucleare cu reactoare mobile de mici dimensiuni în România pentru generarea de energie electrică.

E vorba despre o centrală nucleară în parteneriat cu compania americană NuScale Power care a dezvoltat o tehnologie revoluționară bazată pe mici reactoare nucleare. În septembrie 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear. În Europa însă, aceste minireactoare nucleare nu sunt încă autorizate. Pe lângă România, compania americană NuScale Power a încheiat memorandumuri și cu companii energetice de stat din Polonia, Bulgaria și Ucraina.

Până acum, NuScale nu a construit nici un mini-reactor nuclear în SUA sau în vreo altă țară din lume.

Acordul semnat la Glasgow între companiile Nuclearelectrica și NuScale arată că cele doua companii vor adopta măsurile pentru dezvoltarea unei centrale NuScale cu 6 module, 462 Mwe, cel mai devreme la nivelul anilor 2027/2028, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica. O centrală NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1500 de locuri de muncă pe perioada construcției și 2300 locuri de muncă în manufacturare.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că ”ținta noastră este să plasăm SMR în locaţiile termocentralelor pe cărbune existente, obţinând astfel reducerea amprentei de carbon, cu salvarea locurilor de muncă şi a veniturilor locale şi garantând o tranziţie acceptabilă pentru termocentralele pe cărbune existente, pentru lucrătorii din acestea, pentru comunitate şi pentru afacerile locale”, a adăugat Virgil Popescu.

Cum funcționează noua tehnologie americană. NuScale – o companie privată din statul american Oregon, susține că noua sa tehnologie va duce la construirea unor reactoare mai mici, mai sigure și mai ieftine. Fiecare astfel de reactor ar urma să producă 60 megawați. O centrală nucleară va conține 12 reactoare modulare, fiecare construit în fabrica sa din SUA și transportat ulterior.

Context. România, prin compania cu capital de stat Nuclearelectrica (SNN), este interesată de tehnologia mini-reactoarelor modulare SMR și a semnat în 2019 un memorandum de înțelegere cu compania americană NuScale Power.

În ianuarie 2021, Nuclearelectrica SA a primit un grant nerambursabil de 1,27 milioane de dolari din SUA pentru servicii necesare în procesul de găsire a locațiilor pentru amplasarea unor reactoare nucleare modulare, de mici dimensiuni, potrivit unui comunicat al companiei. Locațiile sunt altele decât Cernavodă, unde funcționează acum Reactoarele 1 și 2 ale Centralei Nucleare.

În octombrie 2021, România a găzduit un seminar pe tema acestei tehnologii, sponsorizat de U.S. Trade and Development Agency (USTDA), care a adus laolaltă reprezentanţi din statele membre UE, din industria americană, experţi în domeniul energiei din România şi alte părţi interesate.

Tot în luna octombrie, la centrala nucleară de la Cernavodă, ministrul de resort, Virgil Popescu, a susţinut dezvoltarea acestui sector în România. „Stabilitate energetică şi decarbonare fără energie nucleară nu se poate. De aceea, România va construi cu partenerii americani, canadieni şi francezi noi capacităţi nucleare la Cernavodă şi, totodată, acordăm o mare atenţie tehnologiei SMR. Nuclearelectrica este deja implicată în acest proiect, există fonduri de 1,2 milioane dolari nerambursabile pentru analiză şi identificarea unor potenţiale zone de amplasament, altele decât zona Cernavodă şi aşteptăm cu interes rezultatele pentru stabilirea paşilor următori. Reactoarele mici modulare vor fi tehnologia şi sursa de energie cea mai versatilă în viitor cu multe beneficii: sursa de energie fără emisii de CO2, construcţie modulare, etapizate, a flexbilităţii în operare şi a costurilor mai reduse pentru investiţia iniţială. În plus pot fi amplasate în zonele care au cea mai mare nevoie de surse de energie verde”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

În 2019, după ce Nuclearelectrica a semnat memorandumul cu compania americană, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat că România nu trebuie să meargă spre instalarea de tehnologii nucleare ce se află încă în fază de testare/dezvoltare, pentru că nu există nimic mai important decât securitatea.

„Am susținut și voi susține mereu cooperarea româno-americană în domeniul energetic. Această cooperare poate da multă substanță parteneriatului nostru strategic. Cred că prezența și preocuparea companiilor românești pentru a fi la curent cu ultimele dezvoltări tehnologice trebuie încurajată și salutată atunci când ea există. Nu voi susține însă niciodată ca în țara noastră să se instaleze tehnologii nucleare ce se află încă în fază de testare/dezvoltare în cazul în care se va pune vreodată o astfel de problemă. Nu există nimic mai important decât securitatea copiilor noștri. Cred că după ce se construiesc câteva reactoare de acest fel în țara producătoare și funcționează o perioadă, ne putem gândi și noi, serios, la așa ceva”, a declarat atunci Răzvan Nicolescu.


Cum sa bagi ”mortu-n casa” fara sa sa-ti ceara nimeni?! :headbash:

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire aztec

Intrebare

Cu ce difera centralele astea nucleare mici de un reactor nuclear " militar" prezent pe nave - portavioane, spargatoare de ghiata si submarine.
Atat rusesti cat si americane...

Nu e defapt deschiderea catre "civilie" a unor patente militare?

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire cris_m

aztec wrote here:
Nu e defapt deschiderea catre "civilie" a unor patente militare?

Ba fix asta e...

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire orex

Asta e in alt film, dar puteti lesne observa ca NuScale Power a penetrat Europa, unde pentru prima oara? In Romania, desigur! :yes:  ”Nici usturoi n-a mancat, nici gura nu i-a mirosit!” S.N.N. S.A. :bleah: Cat s-a demonetizat substantivul memorandum.  :headbash:

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire ByOnu





Ciucu error: coloana vertebrala missing.

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire andrei11

Pentru că urau gândacul, furnica și viespea au votat insecticidul. Au murit toți, chiar și greierele, care nu a mers la vot.
Sursa

 



Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire andrei11

Rezistența Urbană
19 noiembrie 2020  ·
București, 1946. Campanie electorală pentru alegerile generale din 19 noiembrie: ceea ce azi s-ar numi reclamă outdoor, pe un calcan. Soarele, simbolul electoral al BPD (Blocul Partidelor Democrate, alianță electorală între mai multe formațiuni politice, principala fiind Partidul Comunist din România - PCdR), apare alături de sloganul "Votați soarele, semnul Blocului Partidelor Democrate".
linkul
PCR.jpg (398.82 KB; downloaded 2242 times)

 


Re: Politica, istorie, natiuni, curente de gandire subway guru

Cea mai mare escrocherie electorala imaginabila…

 


Go to page:  1  ... 108 109 110 111 112 113 114  ... 136
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2288 forum members have written 421279 posts in 5248 topics and 513 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use