Zona metropolitană BucureștiTotul despre București

 

Topic: Blocuri turn: idei și propuneri

269 posts, 101045 views
 
Go to page:  1 2 3 4 5 6 7  ... 20
 
 

📖 Pagination options
Re: Blocuri turn: idei si propuneri DanCld

... si prin inductie logica "parasiti tara cat mai puteti"  :mrgreen:  Intr-adevar blocurile populate de oamenii munci (*) (celebrele conforturi 2 si 3 construite anii '60-'70) au inceput sa se ghetoizeze intr-un ritm mult mai accelerat decat se putea prevede chiar si acum 10 ani - si e la fel de adevarat ca va veni si ziua in care blocurile construite in epoca paranoia (post 1985) vor incepe sa isi arate anii.

(*) tovar'su' avea o pronuntie mai speciala... sarea peste ultimul "i"  :twisted:

 


 • nokia2010
 • Posted:
 •  

Re: Blocuri turn: idei si propuneri nokia2010

Nu am încredere în turnuleţe din 2 motive principale:
1) Nu ştiu cât de bine sunt realizate proiectele pentru turnuleţele noi. O parte din echipele de proiectare provin din ţări unde nu există cutremure (sau nu sunt aşa de puternice precum la noi), nu s-a făcut întotdeauna o analiză corectă a solului;
2) Chiar dacă proiectul a fost o.k., românii mai vând din materialele pentru cosntrucţie. Pe vremea comunismului te aştepta gaia pentru aşa ceva (sau după 1977 riscai să te întâlneşti cu băieţii din plutonul de execuţie pentru aşa ceva).

 


Re: Blocuri turn: idei si propuneri fider

Problema principala cu proiectele imobiliare a fost cam asa:

In perioada 1950-1965 (mai ales 1958-1965)
- s-au construit multe cladiri de locuit si edificii importante: biblioteci, parcuri, cinematografe cu atentie la detalii in principal pentru ca era in joc "fala" comunismului si superioritatea regimului orientat social

In perioada 1970-1989
- a inceput lent dar sigur perioada de declin si dezinteres pentru "fala" comunismului. Cladirile si constructiile erau mai mult utilitare punandu-se accent pe functionalitate nu pe estetica. Cu fonduri nu prea mari au rezultat totusi proiecte bune si care au utilizat eficient resursele de santier. Luati in calcul doar cate parcuri si ornamente destul de reusite au putut fi facute din materiale de santier (ex: gard din cabluri de macara, batatoare din tevi pentru gaze naturale, caluti pentru copii din jumatati de anvelope de tractor si altele idei bune)

Perioada 1989-1993
- putinele cladiri de locuit inca in constructie au fost finalizate dar finisajele au lipsit cu desavarsire (vezi blocurile din Bucuresti zona Petre Ispirescu - Sebastian). Furtul materialelor incepe sa devina acut si noi constructii nu mai apar. Parcurile si zonele verzi nu mai sunt amenajate.

Perioada 1993-2003
- nu mai sunt schimbari importante de conceptie si nici cladiri noi. Incepe insa in mod acut incepand cu 1996-1998 obsesia de a avea o masina. Multe zone devin si mai gatuite iar spatii verzi incep sa devina parcari incepand cu anul 2000.

Perioada 2003-2008
- nebunia imobiliara se dezlantuie sub impulsul creditelor ieftine si al unei cereri uriase de locuri de munca in constructii (cladiri) sau servicii (centre comerciale, magazine auto si de mobila). Apar proiecte dezvoltate la inceput de dubiosi afaceristi straini apoi de multi dubiosi investitori privati romani cu radacini suspecte. Criteriul suprem devine costul. Se construieste prost si mult in zone departe de oras sau cu facilitati reduse (terenul este insa ieftin profitul mare). Viciul principal al constructiilor tine de instalatii in principal (apa, gaz, electricitate) si de lipsa frecventa a unei fundatii suficient de bine calculate ori coeficienti ridicati de ocupare a spatiului.

Pe ansamblu pot spune ca cea mai periculoasa aparitie a fost in 2003-2008 cand multe spatii verzi au fost distruse si proiecte nesimtit de mari sau ilegale considerate conforme. Partea cretina este ca nimeni n-a avut chef sa calculeze:
- ce se intampla daca isi monteaza toti centrale de apartament? poluarea devine imensa si oricum reteaua din Bucuresti nu suporta un asemenea consum. Nu are sens sa scoatem drept sperietoare RADET-ul si falimentul.
- ce se intampla daca toti locatarii au autoturism? aici ma bucur ca pana si cei mai slabi cu duhul s-au prins ca nu e posibil si chiar daca nu au renuntat sa isi doreasca
- ce se intampla daca nu mai avem spatii verzi? aberam si imbracam betonul in verde ca cica e "eco". Aberatia asta s-ar fi raspandit daca depaseam cotele bulei imobiliare si ne intoxicam cu mult mai multe noxe. Vezi-doamne se apropia binele si trebuia sa gandim ca un spatiu bun si mic era mai bun decat bun si mare din trecut.
- cum o sa rezistam zeci de ani doar dandu-ne credite unii altora si cumparand pe rate iluzii sau construindu-le. Oile evident ca nu s-au prins nici acum.

In concluzie poate e mai bine ca orasul sa se duca dr*cului si asta e. Peste 100 de ani urmasii vor afla ca niste idioti isi bateau capul daca sa mai construiasca ceva. Ei nu stiau inca ce exhod si prabusire urma sa apara datorita lipsei combustibililor si a altor necesitati mai stringente decat un loc la liziera de cioturi si o vizita in feeria de papitoi cu nasul pe sus.

 


Re: Blocuri turn: idei si propuneri DanCld

Bula imobiliara romaneasca din 2003-2008 a fost un efect secundar al bulei de consum din SUA si din tarile dezvoltate, bula care a inceput de fapt de pe la mijlocul anilor '80 si care a "decolat" imediat dupa 9/11 ca urmare a unor masuri economice ale guvernului american (scaderi de taxe pentru corporatii etc).

Pentru prima data in istoria lumii au fost "generati" prin circuitul bancar mai multi bani decat era posibil sa fie investiti; raspunsul initial al pietelor in tarile dezvoltate a fost evident supraevaluarea activelor pana la valori uriase - acolo fiind ingropati banii cu apetenta mai redusa pentru risc. A ramas insa pe piata un volum urias de bani speculativi pe care i-am regasit atat pe bursa propulsand la cer valorile diferitelor companii cat si pe piata imobiliara cu risc - case scumpe pentru oameni cu posibilitati financiare indoielnice in tarile dezvoltate (celebrele "sub-primes").

O portioara din acesti bani a ajuns si in Romania (si au ajuns in fazele finale ale bulei de consum din vest, cand acolo chiar nu mai aveai ce sa cumperi si piata dadea semne de plafonare - 2006-2007) - si nu vorbim numai de bani investiti in constructia efectiva de locuinte cu tot ce presupune asta ci si in cumpararea "en masse" de locuinte nou construite de catre fonduri de investitii indiferent de pret pe ideea ca "piata imobiliara poate doar sa creasca". Inclusiv in 2008 au circulat prin vest reclame in care au aparut oameni politici cunoscuti de la noi cu mesajul ca "in Romania piata inca mai creste si e o oportunitate exceptionala de investitie" ( link ).

De aceea zic ca Romania a fost doar o parte a unui experiment cu care n-o sa ne mai intalnim in cursul vietii noastre - si din care am ramas cu cateva zeci mii de locuinte finalizate in graba si la standarde indoielnice de calitate precum si cu un munte de datorii acumulat pe tot traseul circuitului economic.

 


Re: Blocuri turn: idei si propuneri fider

De acord cu descrierea bulei, a situatiei mondiale si detalierea este extrem de pertinenta. Pe scurt problema a fost prea multa valoare generata fictiv (ca doar banii nu se genereaza altfel) trebuiau sa isi gaseasca o justificare si cum lucruri reale si tangibile nu erau s-au dus in aparente explozii dot com, imobiliare sau "eco". O porcarie. In fine, nu mai intram de detalii. Partea cretina este insa alta: Romania s-a intoxicat masiv cu asemenea idei si acum nu poate trai fara iluziile astea de "dezvoltare si progres". De aceea orasul se va cam prabusi in perioada urmatoare oricum am da-o. Aspectul idiot este insa ca Romania a mai trecut printr-un fel de "bula" si in perioada interbelica insa pana sa inceapa razboiul in 1939 se mai domolise frenezia si exuberanta. Acum insa am impresia ca am devenit cu mult mai imbecili si mai captivi in mitul "dezovoltarii durabile" in fapt o cretina bula umflata perpetuu ici si colo pentru a nu se vedea ca tot progresul e cam egal cu 0.

 


Re: Blocuri turn: idei si propuneri DanCld

In 2011-2012 vorbim de cu totul alte provocari decat in "anii fericiti" sau in "anii de criza"; apetenta speculativa nu a scazut - cel mult a scazut suma de bani pe care o au fondurile de investitii la dispozitie. Cum imobiliarele nu mai aduc profitul maximal asteptat banii s-au mutat catre alte active - in prezent asistam la umflarea unei bule pe materii prime iar aurul, argintul si petrolul sunt cele despre care se discuta in ziare. Nu se discuta deschis insa despre cupru, fier, ciment - ale caror preturi au explodat in comparatie cu 2009; daca nu vom asista la o schimbare de trend foarte curand nu va mai fi posibil economic sa se construiasca locuinte noi pentru clasa medie in Romania si vom urla singuri la luna la marginea campurilor virane care vor ramane virane, langa retelele de troleibuz si tramvai care vor fi desfiintate sau langa ce a mai ramas din fabricile istorice privind cum tiganii se imbogatesc cu barosu' si cu caruta  :ugeek:

 


Re: Blocuri turn: idei si propuneri fider

Inclin sa cred ca nu asta se va intampla in Romania: probleme cu materialele de constructii. Asta e o treaba falsa care sa mai ajute sifonarea banilor catre cine trebuie indeosebi prin "valorificari". Bula e acum doar in "hartie" nu in ce poti cumpara cu ea. Partea reala este alta: nu vor mai avea cum sa faca profit cu mizeriile lor de cladiri opulente pentru ca daca nu ai sclavi care sa munceasca si nu le promiti ceva nu vor lucra pentru tine, nu vor manca si consuma in oras si nici tu nu poti fi patron. Aici e marea buba: cum mai minti poporul.

Pe de alta parte in 2011-2012 dezvoltarea va fi probabil in domeniul imobiliar cam asa:
- locatiile proaste ajung ghetouri sau parasite
- locatiile ceva mai bune capata spatii dubioase de jocuri de noroc (mascate in pariuri sportive), stabilimente cu felinar "rosu" pe care se pare nu le mai pot masca prea grozav in cele pentru masaj asa ca vor fi mascate altfel, plus talciocuri si targuri de vechituri furate la marginea lor
- locatiile bune devin cu circuit inchis si paznic, daca sunt magazine atunci se aplica acelasi principiu, ca "pe vremuri" cu exceptia ca acum vor avea o altfel de "valuta". Sa nu uitam ca vor apare si diversi "vraci" care vor fi la mare pret (in lipsa spitalelor) si ei vor sta tot in locatii bune.

In concluzie, hai sa lasam incolo minciuna ca nu se vor construi locuinte pentru clasa medie. Atat de multe locuinte vor fi pustii incat nu va fi o problema in a alege. Despre populatia "cu porumbelul vopsit" voi spune ca se va mai castiga doar atat timp cat bula mai tine. Cand nu ai la cine sa exporti fierul si cuprul, adio afacere si oricum cererea pentru ele a mai scazut fata de varful din 2007-2008 cand "duduia" economia.

Legat de transport, se va "restrange" si el natural. Va veni insa o vreme nu peste mult timp cand el se va simplifica dramatic si unele zone vor ramane pe afara. Nu plang ca se duc tramvaie, troleibuze, autobuze, chiar metrou. Conteaza doar cat timp mai avem nevoie de ele, si acum lucrurile sunt inca la punctul: avem mare nevoie de ele.

 


Re: Blocuri turn: idei si propuneri DanCld

Eu personal cred ca fenomenul ghetoizarii si al segregatiei locative a fost intarziat in Romania (ma refer la orasele mari) din 2 cauze mari: cladirile comuniste sunt inca "tinere" (ma refer la un argument de tip broken windows theory ) iar surplusul de populatie neintegrata sau neintegrabila economic si-a gasit totusi un "rost" in tari precum Spania sau Italia. Ambele fenomene se autolimiteaza (logic) in timp, viitorul fiind probabil in culorile descrise de tine.

 


 • Mircea G
 • Posted:
 •  

Re: Blocuri turn: idei si propuneri Mircea G

fider wrote:
l.......Pe de alta parte in 2011-2012 dezvoltarea va fi probabil in domeniul imobiliar cam asa:
- locatiile proaste ajung ghetouri sau parasite
- locatiile ceva mai bune capata spatii dubioase de jocuri de noroc (mascate in pariuri sportive), stabilimente cu felinar "rosu" pe care se pare nu le mai pot masca prea grozav in cele pentru masaj asa ca vor fi mascate altfel, plus talciocuri si targuri de vechituri furate la marginea lor
- locatiile bune devin cu circuit inchis si paznic, daca sunt magazine atunci se aplica acelasi principiu, ca "pe vremuri" cu exceptia ca acum vor avea o altfel de "valuta". Sa nu uitam ca vor apare si diversi "vraci" care vor fi la mare pret (in lipsa spitalelor) si ei vor sta tot in locatii bune........

Corect spus . De fapt imaginea aceasta era aratata in filmele din anii 90 , filme care aratau caderea capitalismului si transformarea in societate de sclavi . Bogatii separati , paziti de prostime , sclavii la munca si condusi dupa reguli mai dure decit cele impuse de nazism .
Acum asemenea filme nu se mai fac ! ;)
......................
In Bucuresti fenomenul de transformare al cartierelor de blocuri in ghetouri este accentuat . Nenorocirea a venit  , culmea , fara voie , din perioada celui mai iubit presedinte , Ion Iliescu . Decizia  1. de a vinde apartamentele de stat , la preturi de nimic a pervertit mintea romanului . Dupa ideea ca in viata trebuie sa faci o casa , un copil si sa sadesti un pom , el s-a considerat " scos " !!!
Cum cei mai multi din beneficiari erau in floarea virstei , treziti peste noapte proprietari  , capitalisti , au inceputi o viata de huzur fara griji ...dar : copii cresteau in aceiasi casa cu ei , blocul se distrugea cu fiecare zi .... Dupa aproape 20 de ani , ce avem ? Apartamente in blocuri distruse , in care stau cite doua sau trei generatii si unde toti se roaga sa plece careva din casa , chiar si la groapa .... Probleme sociale cit cuprinde , in case vai de capul lor , o mentalitate despre viata , pervertita . Problemele din ghetourile orasului se extind  usor si in catierele zise cu staif .
Saracia incepe sa devine cronica . Din cauza cui ? A lor si a deciziei 2.  : neimpozitarea agriculturii de subzistenta .
Muncitorul roman , in majoritatea lui , cu pamint intre foile buletinului , a acceptat usor , usor , scaderea salariilor si alte taieri , fara proteste , deoarece a avut ce minca . Casa moca , banii de huzur ajungeau , mincare de la tara ! Faptul ca a avut ce minca l-a facut sa accepte orice umiliri , a neglijat miscarea sindicala , tot . Daca  legile ii taiau subventia cu mincarea de la tara , acum nu ne aflam cu salariile la acest nivel , iesea in strada si lupta pt orice leut . Asa , lasa ca mai furam cite ceva de la munca , mai luam ceva de mincare de la tara ,  si am ajuns unde am ajuns . Dramatic .
....................
In general situatia celor din cartierele dormitor este jalnica dar total diferita , culmea , in zonele de case .
Cei de la " casa " mereu au fost mai echilibrati , au trait mereu cu grija  sa faca ceva la casa , sa repare , sa modernizeze .
Un cartier de care multi " fug " , Rahova , zona de case , va garantez ca va ajunge in curind la mare pret . De ce ? Strazile sint modernizate , aproape toti si-au facut cite ceva la casa  si casele isi schimba aspectul  cu fiecare zi , schimbarea in bine este evidenta , zona se ridica .
............
Mai vedem ce surprize ne rezerva viitorul .

 


Re: Blocuri turn: idei si propuneri DanCld

Mircea G wrote:
Bogatii separati , paziti de prostime , sclavii la munca si condusi dupa reguli mai dure decit cele impuse de nazism .
Acum asemenea filme nu se mai fac ! ;)

Cu cativa ani "in fata noastra" sunt tarile din America de Sud; ziceam mai sus ca noi am amanat inevitabilul prin proximitatea unor tari cu ritm mai alert de dezvoltare sau in criza de forta de munca slab si mediu calificata (Spania, Italia). Pentru cei ramasi acasa asta insemnat rate relativ mici ale somajului si ale criminalitatii, chiar mai mici decat in orasele vestice in care visam sa traim.

Dar fiindca am mentionat America de Sud - sa-i fac un pic de reclama lui Imperator ( link ; cititi si comentariile!); cum ar fi ca in Militari sa avem gratii la geam iar in Dr. Taberei sa nu te poti plimba pe strada ca vine banda de motociclisti cu clasicul "banii sau viata"? Sau in Dorobanti sa... te uiti peste gard la intregul cartier?

 


 • Tom
 • Posted:
 •  

Re: Blocuri turn: idei si propuneri Tom

Daca vreti sa vedeti un film care indirect arata directia evolutiei imobiliare, cautati filmul Soylent Green din 1973. Ei plasau actiunea peste 50 ani de atunci. Astazi suntem aproape de momentul ala.
Dar parerea mea e ca e cam aiurea sa cumperi casa cu tot cu femeie, ca in film. Dar nici ca acum, sa ai casa cu toate dotarile si femeia sa nu vrea sa vina :lol:

 


 • Mircea G
 • Posted:
 •  

Re: Blocuri turn: idei si propuneri Mircea G

Tom wrote:
.... Dar nici ca acum, sa ai casa cu toate dotarile si femeia sa nu vrea sa vina :lol:

Chiar toate " dotarile " ??? :oops:

 


Re: Blocuri turn: idei si propuneri telvanni

O buna parte din perioada de varf m-am ocupat cu ridicarea acestor turnuri de care vorbiti. Ce pot sa spun e ca puteti locui cu maxima siguranta in turnurile Asmita Gardens, P6 e facut chiar de un coleg de firma si deseori i-am vizitat santierul. Verificarile facute de Strabag (contractorul principal) erau draconice, ni se pareau iesite din comun dar de fapt asa trebuia facut. Nu exista bara de fier din proiect care sa nu fi fost montata, nu exista elemente din alt beton decat cel trecut in proiect, nu exista elemente cu beton segregat ( cu gauri). Plus de asta sistemul constructiv al turnurilor e tub in tub, cu un nucleu mai ceva ca un adapost antiatomic.

De asemena puteti locui cu inima impacata pe str Foisorului nr 124 unde am fost verificat la sange la fiecare lucru facut. In general s-a lucrat bine pentru ca sunt multi oameni (proiectanti, RTE, CQ, diriginte santier...) care nu semneaza procesele verbale  daca nu este totul OK. In schimb am vazut si blocuri unde nu am curajul nici sa trec pe langa ele (ex: e un bloc galben si hidos pe strada Gradinarului).

Parerea mea este ca inainte de a va muta intr-un bloc nou care arata mai meschin (adica se citeste ieftineala finisajelor pe "fata" lui) e bine sa va interesati de firma cosntructoare, sa faceti un minim de analiza. De obicei acolo unde a lucrat o firma mare(Bog'art, Strabag, Alpine, Lufin, Com Nord...) lucrurile sunt facute asa cum trebuieIn schimb sunt imobile facute cu "echipe", adica beneficiarul a angajat un inginer care a adunat tot felul de echipe de fierari-betonisti si de dulgheri care au facut structura. Aici ma tem ca lucrurile nu au stat intocmai asa cum trebuie.

 


Re: Blocuri turn: idei si propuneri lucianxx9o

Bloc de locuințe cu 25 de etaje lângă albia Lacului Văcărești:

Un bloc de locuințe de 92 de metri ar putea fi construit în sudul Capitalei, lângă fostul Lac Văcărești.
Blocul turn va fi construit pe strada Povestei din Sectorul 4. Clădirea va avea o suprafață maximă construită la sol de  2.980 de metri pătrați. În plus, vor fi amenajate alei pe o suprafață de 1.013 metri pătrați și spații verzi pe 2350 metri pătrați.
Pentru a putea începe construcția, Planul Urbanistic Zonal aferent proiectului va trebui aprobat de Consiliul General al Municipiului București. PUZ-ul se regăsește pe ordinea de zi a ședinței CGMB de joi.
În aceeași ședință, consilierii generali vor trebui să voteze și asupra unui proiect privind construcția unui turn cu 30 de etaje pe Șoseaua Pipera. Noua clădire va fi în principal una de birouri. Este posibil însă, ca la ultimele niveluri să fie construite și apartamente. De asemenea, construcția va avea și patru niveluri în subsol, unde vor fi amenajate aproximativ 330 de locuri de parcare.
Imobilul va avea o suprafață construită de de 3.495 metri pătrați, în jurul acestuia urmând a fi amenajate alei pe o suprafață de 1332 metri pătrați și spații verzi pe 1883 metri pătrați.


SURSA http://b365.realitatea.net/news/bloc-de-locuinte-cu-25-de-etaje-langa-lacul-vacaresti/

 


Go to page:  1 2 3 4 5 6 7  ... 20
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Totul despre București  • 
Choose destination

Since our 2283 forum members have written 420919 posts in 5244 topics and 513 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use