Transportul feroviar în RomâniaȘtiri, evenimente, discuții și documentații feroviare

 

Topic: Discuții diverse

771 posts, 215784 views
 
Go to page:  1  ... 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56
 
 

📖 Pagination options
Re: Discutii diverse shoppy

Oho, super articolul, spune ca Astra au cumparat 15 rame IC2 cu tipla pe ele si doar cu mici probleme la computerul de bord care uneori comanda oprirea ramei(din care 15 dupa 5 ani de reparatii inovative circula doar 4 si uneori inseamna o data pe saptamana, si saptamana trecuta s-a intamplat, au urcat de la Brasov in Predeal intarziat, pe firul fals si in urma regioului de la Calatori care a trebuit sa fie intarziat ca sa treaca regio express(sau ce o fi) de la AStra in fata).
Au dat-o cu firma de marfa ca sa nu sarim cu Astra, sau mai stii, poate aplica cineva solutia perfecta, le cupleaza cate 2 sau 3, iau niste electrice BB / BoBo si le remorcheaza cu alea.

 


Re: Discutii diverse orex

Proiectul de ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind reorganizarea unor instituții publice din domeniul feroviar în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii
Reorganizarea Autorității Feroviare Române – AFER, instituție publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, finanțată integral din venituri proprii, prin preluarea activităților și personalului aferent din cadrul Organismului Notificat Feroviar Român – ONFR suplimentar față de activitățile desfășurate în prezent.
Reorganizarea Autorității de Siguranță Feroviară Română – ASFR, autoritate națională de siguranță, ca instituție publică cu personalitate juridică, finanțată integral din venituri proprii, prin comasarea cu Organismul de Licențe Feroviare Român – OLFR și preluarea din cadrul AFER a activității, structurii de personal și patrimoniul aferent ASFR.

 


Re: Discutii diverse shoppy

Si eu care speram sa bage ARF sub Ministerul Tranasporturilor...

 


Re: Știri feroviare din România reiny2000

subway guru wrote here:
Demarează licitația pentru trenuri pe hidrogen. Este acesta cu adevărat nepoluant?
https://clubferoviar.ro/demareaza-licita ... poluant/
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a transmis în SICAP – Sistemul Electronic de Achiziții Publice anunțul de participare aferent proiectului de investiții „Achiziție 12 automotoare în tracțiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen”.

După finalizarea procedurii de verificare ex-ante a ANAP, anunțul va putea fi consultat atât în platforma europeană de licitații (TED), cât și în cea națională (SICAP).

Astfel, prin acest obiectiv de investiții, ARF dorește să achiziționeze cele 12 automotoare în tracțiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen și serviciile de mentenanță și reparații necesare funcționării acestora, precum și serviciile de alimentare cu hidrogen.

Automotoarele vor fi utilizate pentru rutele aflate sub contracte de servicii publice, pe liniile neelectrificate (București – Pitești, București – Otopeni, București – Târgoviște), atribuite în mod competitiv unor operatori de transport feroviar, în conformitate cu prevederile Regulamentului 1370/2007/CE cu modificările ulterioare și potrivit legislației din România.

Finanțarea proiectului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, „Componenta 4 – Transport durabil” și de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Obiectivul acestei componente este de a spori sustenabilitatea sectorului transporturilor din România prin sprijinirea tranziției verzi și digitale a sectorului, respectiv de a dezvolta o infrastructură de transport durabilă și ecologică, cu standarde de siguranță adecvate, care să contribuie la finalizarea rețelelor transeuropene de transport (TEN-T) și la descongestionarea nodurilor urbane.

Tranziția „verde” invocată de ARF nu are loc dacă hidrogenul de propulsie este obținut din gaz metan. Pentru a fi verde, hidrogenul trebuie obținut prin electroliza apei, procedeu scump și care presupune, la rândul lui, utilizarea energiei regenerabile. Tehnologia este oarecum la concurență cu cea a trenurilor hibride pe baterii care se încarcă pe secțiunile electrificate și folosesc bateriile pe cele neelectrificate.
P.S.
Realitatea este ca hidrogenul curat e doar o forma de stocare a energiei electrice la fel ca bateriile…

Alt experiment realizat de niște incompetenți din care câștigă doar Alstom, după ramele de navetă puse pe IR, care nu par deloc modificate în ultimele poze.

 


Re: Discutii diverse punmeister

Si Siemens au rame pe H2, Mireo Plus H.

 


Re: Discutii diverse reiny2000

Și totuși, cu o floare nu se face primăvară. O grămadă de bani aruncați pe o tehnologie nedovedită, pe o mână de trenuri de călători pe care le băgăm pe o magistrală importantă și destul de intens circulată.

Dacă ne pasă de poluare atunci pun întrebarea, cu trenurile de marfă ce facem? Daciile tot cu DA o să le transportăm? Dacă ne limităm la trenurile de călători, care este costul pe 20-30 de ani, electric vs hidrogen verde?

Per total, întrebările mele se rezumă la: pe baza a căror studii s-a decis că e nevoie de trenuri cu hidrogen și ce planuri de viitor există?

 


Re: Discutii diverse subway guru

E pe baza directivelor UE de reducere a ceea ce e pe tractiune diesel…

 


Re: Discutii diverse orex

De ce trenurile cu hidrogen sunt promițătoare, dar NU vor ajunge să fie foarte răspândite
Tot mai multe țări testează trenuri cu hidrogen, România este și ea aproape de a face asta, iar aceste trenuri ar putea fi o soluție „verde” într-un peisaj cu multe trenuri diesel poluante. Dar hidrogenul nu este „bun la toate”, iar mai jos puteți citi care sunt plusurile și minusurile și de ce nu ar trebui să ne așteptăm la un viitor plin de astfel de trenuri.
Informația pe scurt
Trenurile cu hidrogen sunt prezentate ca fiind o alternativă ”verde” la trenurile diesel și pot fi o soluție pe liniile neelectrificate. În plus, au o autonomie de câteva ori mai mare decât trenurile cu baterii. Germania, Olanda, Italia, Austria, Marea Britanie, Polonia și Suedia sunt țările europene cele mai interesate de această tehnologie.
Alstom, Stadler, CAF și Siemens sunt companiile europene care au dezvoltat trenuri cu hidrogen. Cel mai mult a comunicat Alstom, cu modelul iLint. Francezii au purtat și discuții cu autoritățile române.
Și România va testa trenuri cu hidrogen. Anul trecut au fost câteva declarații în acest sens, iar în 2022 s-a lansat o consultare publică pe acest subiect. Testele s-ar putea face în zona Capitalei.
Minusurile trenurilor cu hidrogen țin de costurile mari, de faptul că hidrogenul este produs din combustibili fosili și este nevoie și de spațiu mare de depozitare. Este nevoie și de construcția unei infrastructuri de alimentare, iar hidrogenul nu este potrivit pentru trenuri de mare viteză, ci pentru acelea care ating cel mult 120-140 km/h.
Hidrogenul - Răspândit, dar greu de obținut
Hidrogenul este cel mai ușor și cel mai răspândit (75%) element chimic din univers. Fiind foarte reactiv, el se găsește doar în cantități mici în natură, la suprafața Pământului, dar este prezent într-o gamă largă de compuși.
Hidrogenul nu este liber, ci este deja combinat cu altceva; pentru a separa hidrogenul trebuie să consumăm energie. Numai după ce am consumat energie și am obținut hidrogenul liber, îl putem arde.

Problema este că, din cauza ineficienței inevitabile a proceselor, arderea hidrogenului produce mai puțină energie decât cea cheltuită pentru separarea lui din compuși.

Nivelul de emisii al trenului „RE-H” depinde de metoda de producere a hidrogenului, iar de aici se desprind alte dificultăți, pentru că, în prezent, majoritatea hidrogenului (peste 90%) este produs din combustibili fosili, în particular prin reformarea metanului cu abur (steam-methane reforming, SMR) și prin gazeificarea cărbunelui.

Hidrogenul a primit un ”cod de culori”, în funcție de modul în care este produs: când este produs din gaz natural se numește hidrogen gri (grey hydrogen), când este produs din lignit se numește ”brown hydrogen (hidrogen brun sau cafeniu), iar când este fabricat dintr-un cărbune tare se numește hidrogen negru.

Hidrogenul albastru este produs cu ajutorul unui proces industrial care folosește aburul pentru a separa hidrogenul de gazul natural.

Hidrogenul verde este fabricat folosind electricitate fără carbon – cum ar fi cea generată de turbine eoliene sau panouri solare – pentru a împărți apa în hidrogen și oxigen. Procesul este neutru în materie de CO2, dar hidrogenul verde este foarte scump și costurile vor scădea mai puternic abia după 2030.

Și prin electroliza apei se poate extrage hidrogenul. Dar, pentru că legătura oxigen-hidrogen este energetic intensă, molecula de apă este foarte stabilă și, de aceea, foarte dificil de „spart”. Din cauza consumului ridicat de energie, producerea hidrogenului prin electroliză este limitată, cel puțin pentru viitoarele câteva decenii.
Pe lângă emisiile de CO2, producția de hidrogen gri prin SMR include și emisii de metan „fugitiv” în timpul forajelor și transportului prin gazoducte. Împreună, emisiile de gaze cu efect de seră sunt mari și, de aceea, industria gazelor naturale și alții promovează hidrogenul albastru, o tehnologie relativ nouă prin care emisiile de CO2 sunt captate și sechestrate geologic.

Dar folosirea captării și „sechestrării” emisiilor de CO2 produce ea însăși un supliment de CO2, pentru că sunt activități consumatoare de energie. În consecință, emisiile totale pentru a genera hidrogen albastru nu sunt deloc mici.

Cum funcționează un tren pe hidrogen
Tehnologia trenurilor cu hidrogen se referă la trenurile echipate cu celule de combustie alimentate cu hidrogen și care generează energie electrică.
Sursa primară de energie este hidrogenul, iar ideea este că oxigenul preluat din aer este combinat cu hidrogenul în interiorul celulei de combustie, iar rezultatul este producerea energiei electrice necesare funcționării trenului.Bateria de tracțiune este utilizată pentru stocarea intermediară a energiei de frânare, pentru a accelera și pentru alimentările auxiliare.
Este nevoie de o infrastructură de stații de reîncărcare cu hidrogen, iar acest lucru este complicat și costă mult, deci reprezintă un impediment.
Cel mai cunoscut tren cu hidrogen din Europa este iLint de la Alstom.
Alstom a început în 2014 lucrul la trenurile pe hidrogen, cel mai cunoscut model al său fiind Coradia iLint.
iLint are o capacitate de 150 de pasageri, atinge 140 km/h și are o autonomie promisă de 1.000 km.
Alstom prezintă trenurile cu hidrogen ca fiind o soluție pe rutele unde ar fi scumpă electrificarea (1 - 3 milioane euro/km) și unde lucrările de electrificare nu ar fi justificate de traficul foarte redus.
Țările care au testat trenuri pe bază de hidrogen de la Alstom sunt Olanda, Germania, Austria, Franța, Polonia și Italia. Cea mai mare comandă a venit din Germania: 41 de trenuri care intră în circulație în acest an.

De ce trenurile cu hidrogen vor rămâne o nișă în Europa
Trenurile cu hidrogen NU au emisii de CO2, ci doar de apă, iar acest lucru este un atu. Fanii acestor trenuri le prezintă ca fiind o alternativă la diesel, iar aici știm că pe rețeaua feroviară românească circulă și automotoare diesel mai vechi de 40 de ani. În plus, doar 40% din rețeaua românească este electrificată, în timp ce în Vest mai multe țări au electrificat peste 80%, iar Elveția, 100%.
Sunt multe țări care au testat trenuri pe hidrogen: Olanda, Germania, Franța, Italia, Austria, Japonia, Coreea de Sud, SUA, Polonia și China. Numărul de țări este ridicat, iar la prima vedere ne-ar face să credem că trenurile cu hidrogen sunt foarte răspândite, dar nu este așa. Cam peste tot au fost mici proiecte pilot pe distanțe de câteva zeci de km și doar Germania, Olanda și Italia introduc un număr redus de trenuri cu hidrogen în circulație, pe numai câteva rute.

Tehnologia este încă la început, și deci este foarte scumpă, stocarea hidrogenului este voluminoasă, să nu mai vorbim de costurile producerii lui. Diverse calcule au arătat că un tren cu hidrogen, deși nu emite CO2, nu este chiar atât de verde, fiindcă producerea hidrogenului generează poluare.
În plus, multe țări din Vest au electrificat aproape toată rețeaua și trenurile cu hidrogen sunt o soluție doar pe unde nu există catenară. Apoi, dat fiind că vorbim de o tehnologie scumpă, mulți operatori feroviari, mai ales dacă au trenuri pe linii secundare, pur și simplu nu și-o permit. Aceste companii ar prefera oricând să cumpere automotoare diesel, iar trenurile cu hidrogen vor fi testate în locuri unde autoritățile sunt dispuse să finanțeze diversele proiecte - pilot.

Câteva mii de trenuri diesel europene vor trebui înlocuite până în 2030 și marea întrebare este cât la sută dintre ele vor fi înlocuite de trenuri cu hidrogen? Cele mai optimiste estimări indică o zecime dintre ele, însă este imposibil de spus ce se va întâmpla, dat fiind că trăim într-o lume plină de neprevăzut.

O dovadă că trăim vremuri bizare este și că unii operatori feroviari din Europa se reîntorc la tracțiunea diesel, pe fondul creșterii masive a prețurilor la energie. O eventuală explozie a preţului energiei electrice ar anula toate avantajele aferente utilizării tracţiunii electrice, implicit a locomotivelor electrice moderne.

Electrificarea păstrează însă multe avantaje: trenurile electrice sunt foarte eficiente, nu trebuie să-și ducă și combustibilul cu ele și tracțiunea electrică rămâne cea mai eficientă la costuri, mai ales dacă trenurile circulă cu cadență ridicată și au un grad mare de ocupare.

Problema cu electrificarea ține de costurile mari, când se montează stâlpii, catenara și toate instalațiile necesare. România nu a electrificat nimic în ultimii 30 de ani.

Rezumând problema, trenurile pe hidrogen vor rămâne de nișă, fiindcă, deși sunt ecologice și silențioase, sunt mult mai scumpe decât trenurile electrice. În plus, hidrogenul ocupă un volum mult mai mare decât dieselul și deci un tren pe hidrogen nu are o autonomie mare și nici nu sunt fezabile pentru viteze de peste 140 km/h. Trenurile pe hidrogen sunt potrivite pentru rute de până la 120 km.

Este clar că trebuie însă investit și în trenurile cu hidrogen, pentru că și aceste trenuri pot, mai ales după 2030, să contribuie la decarbonizarea transportului.

PS
Degeaba ne-am inrolat, voluntar, ca pionieri, pe banii nostrii intr-un astfel de proiect imatur?! NU, ci sa dam para-ndărătul! :lol:

 


Re: Discutii diverse shoppy

Articol ieftin de scandal cu afirmatii date ca sigure si apoi neargumentate, argumentate fara cifre sau contrazise de paragraful urmator, ignore.

 


Re: Discutii diverse orex

Demonteaza-l daca tot esti erudit!

   • Utilizator anonim 2
  • Posted:
  •  

Re: Știri feroviare din România Utilizator anonim 2

shoppy wrote here:
Am mai auzit acum ceva timp de un terminal asemanator langa Otopeni.

Acum cativa ani, inainte de criza, era un proiect european de a se construi astfel de terminale astfel incat oriunde ai fi sa nu ai un terminal la o distanta mai mare de 100km iar camioanele sa aiba interzis la deplasari mai lungi de 100km(practic daca destinatia este la mai mult de 100km departare obligatoriu te duci la terminal si-l pui pe tren); apoi a venit criza si nu s-a mai vorbit...

Nu e nici o halta de miscare in apropiere ci doar un punct de oprire. Incurca aiurea traficul pe magistrala si ingreuneaza manevrele.

De la UE nu te poti astepta de la altceva. Idei cretine cu folosirea fortata a trenului in detrimentul unui mijloc de transport mai economic au avut si altii de aceeasi culoare politica a caror cariera s-a sfirsit la Tirgoviste.

 


Re: Știri feroviare din România Hawkuletz

La tone*km/kWh trenul bate orice camion. Plus de asta, trenurile electrice sunt mult mai putin poluante decat tirurile. Faptul ca plumbuitul a avut si el idei d-astea nu inseamna ca gata, totul este nasol. La urma urmelor nu inchidem metroul pe motiv ca s-a facut pe vremea regimului de trista amintire, nu?

Transportul cu camionul este mai ieftin doar pentru ca in sosele s-au bagat muuuult mai multi bani decat in calea ferata. De fapt costul soselelor este impartit intre mult mai multi utilizatori, prin taxa de drum si accizele pe combustibil.

 


  • Utilizator anonim 2
  • Posted:
  •  

Re: Știri feroviare din România Utilizator anonim 2

De fapt transportul pe calea ferata e inflexibil, potrivit numai pentru anumite tipuri de marfuri si pe distante mari. Daca piata alege sa foloseasca camionul ca mijloc de transport, inseamna ca ala e modul cel mai eficient pentru marfa si situatia respectiva. Dar ce stiu sutele de mii de firme?! Sint conduse de niste prosti! Vine UE si hotaraste ca de la 100km incolo, indiferent de circumstante, ducem cu camionul la tren, dupa aia din tren iar in camion si facem o mare economie…Asta e calea spre inaltele culmi de progres si civilizatie.

Inteleg ca i-a potolit criza. Iata cum de la prea mult bine apare riscul sa iti vina idei tembele.

 


Go to page:  1  ... 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Știri, evenimente, discuții și documentații feroviare  • 
Choose destination

Since our 2192 forum members have written 411928 posts in 5171 topics and 504 subforums.

 

© 2009 - 2023 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

Terms Of Use