Zona metropolitană BucureștiTotul despre BucureștiMonumente, clădiri deosebite și repere din București

 

Topic: Catedrala Mântuirii Neamului

549 posts, 153254 views
 
Go to page:  1  ... 34 35 36 37 38 39 40
 
 

📖 Pagination options
Re: Catedrala Mantuirii Neamului Puss in Boots

Un dar simbolic... o poza cu Dan'el.

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului Adrian Rosca

^




BOGATIA NU E REA IN SINE, CA VINE DE LA DUMNEZEU!

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului Adrian Rosca

Primăria Capitalei dă încă 20 milioane de lei pentru biserici, potrivit unui proiect de hotărâre propus de primarul Gabriela Firea și aprobat de majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General al Municipiului București. 10 milioane lei merg la Catedrala Mântuirii Neamului, iar 10 către alte biserici, fie pentru lucrări de restaurare, fie pentru construcții noi.

Inițial s-a propus alocarea a 16 milioane lei, dar în timpul ședinței de Consiliu General, printr-un amendament citit de consilierul PSD Ancuța Florea, suma a fost suplimentată cu 4,1 milioane lei.

https://www.hotnews.ro/stiri-administra ... amului.htm

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului Puss in Boots

Macar de-am avea asigurata lumea de apoi.... ca in asta sigur nu pupam nimic.

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului 1689

Vad ca finantarea merge brici, sintem in plan - mai bine l-ar declara obiectiv de infrastructura.
Si eu ma incontram ca de ce sa mai bage 6 milioane in pasajul de la Pieptanari... Las ca bagam - din pix - inca 20 la biserici. Asta la rectificare, ca mi-e imposibil sa gasesc in bugetul initial cit a fost alocarea la inceput de an.

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului Cristi N

Cei de la Sa fie lumina au scris un articol foarte bun, se vede ce inseamna munca de documentare adevarata.

Catedrala Mânuirii Neamului
de Vlad Stoicescu si Ovidiu Vanghele
22 noiembrie 2018

Catedrala Mântuirii Neamului este cel mai mare proiect al românilor de centenar. Nicio altă inițiativă investită cu simbolism național n-a beneficiat, la edificare, de atâtea resurse publice.

Finanțată aproape exclusiv de la buget, promovată de politicieni vrednici, Catedrala are un istoric aparte – unul care poate fi, în sine, aidoma trecerii noastre încâlcite prin tranziție.

La începuturile proiectului, Biserica Ortodoxă a cerut doar un teren pentru amplasarea construcției, susținând că va acoperi toate cheltuielile din buzunarul propriu.

Zis și nefăcut, întrucât la sfârșit – adică astăzi – o evaluare oricât de superficială a costurilor catedralei arată dincolo de dubiu că ea este, mai ales, opera resurselor publice și a unei legislații schimbate în mai multe rânduri. Așa încât să ajungă pe potriva dorințelor Bisericii.

Într-un deceniu, apelând la patru guvernări diferite și la zeci de parlamentari, Patriarhia Română a reușit să mute finanțarea Catedralei Mântuirii Neamului din sarcina proprie în sarcina bugetelor publice.

Un bilanț definitiv al finanțării acordate de stat nu poate fi, la drept vorbind, făcut. Ce se poate face e un bilanț al banilor publici alocați pentru catedrală în ultimul deceniu, după ce o ultimă inițiativă legislativă a modificat cadrul finanțării proiectului.

După ce am procesat date din sute de documente oficiale, am obținut un total al finanțării publice diferit de cel anunțat public de BOR. Mult diferit, pentru că – potrivit calculelor noastre – 40 de milioane de euro ieșiți din bugetele publice, spre catedrală, s-au evaporat în statistica Bisericii.

La drept vorbind, aceasta e mai puțin povestea unei izbăviri și mai mult a unei manevrări.

I-am spus, simplu, Catedrala Mânuirii Neamului.


Dar subvenționarea Catedralei e o realitate mult mai veche, una care coboară până spre mijlocul anilor 1990.

„Patriarhia BOR a declarat public, în mai multe rânduri, că dispune de fondurile necesare începerii construirii Catedralei”, consemna poziția oficială a Palatului Victoria.

UN ETALON PENTRU IPOCRIZIE
Mulțumită, la început, să primească sprijin doar pentru proiectele tehnice, amplasament și documentația de urbanism, Biserica Ortodoxă sfârșește prin a arunca procente enorme din cheltuielile necesare ridicării clădirii în dreptul plătitorilor de taxe și impozite. Deși, atunci, la început, BOR a susținut că va acoperi din buzunarul propriu costurile ocazionate de catedrală.

Calculele Să fie lumină – realizate pe filiera banilor publici dați de Guvern, Primăria Capitalei și primăriile sectoarelor 1, 2, 3, 5 și 6 – arată că suma totală acordată de statul român în ultimul deceniu depășește pragul de 121 de milioane de euro.

Guvernul a contribuit cu peste 82 de milioane de euro. Primăria Capitalei cu mai bine de 18 milioane, tot euro. Sectoarele 1, 2 și 5 cu peste 6 milioane de euro fiecare.

În 2013, din totalul banilor dați de SSC pentru construcții tuturor cultelor din România, 34 de procente s-au dus în finanțarea Catedralei. În 2014, felia a fost de 31%. În 2016 și 2017 de 46-48%. Iar anul acesta, 66.2% din bugetul de reparații și reconstrucții gestionat de SSC a mers în buzunarele BOR, pentru acoperirea cheltuielilor cu ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului.

Articolul complet: Sa fie lumina (Am copiat aici doar paragrafele scrise cu bold, articolul complet este destul de lung si contine inclusiv fisiere foto si video)

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului misterr

Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, ultimele pregătiri. Bartolomeu I a sosit în Capitală

Click pe imagine pentru video:





Cel mai înalt reprezentant al Bisericii Ortodoxe, Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu I, numit şi ”primul dintre egali”, a sosit vineri la Bucureşti, cu trei zile înainte de sfinţirea Catedralei Neamului.

Tot vineri, o delegaţie a Bisericii Ortodoxe din Grecia a adus la Bucureşti mâna Sfântului Apostol Andrei, îmbrăcată în aur şi diamante. De sâmbătă, credincioşii se vor putea închina moaştelor. Între timp, pe şantierul catedralei se lucrează fără pauză. La slujba de duminică sunt aşteptaţi zeci de mii de oameni.

“Cinstita mâna” a Sfântului Apostol Andrei a fost depusă în Catedrala Patriarhală de pe dealul Mitropoliei printr-o procesiune solemnă.

În spatele sfintelor moaşte s-au aflat Patriarhul Daniel şi Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, sosit la Bucureşti într-un context tensionat între marile biserici ortodoxe, cea Rusă şi cea de la Constantinopol.





Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei: “Patriarhul ecumenic Bartolomeu este invitatul principal la acest eveniment, este considerat primul între egali, în sensul că Patriarhia din Constantinopol s-a impus în istorie.”

După slujba de Te Deum, Patriarhul Constantinopolului s-a oprit printre oamenii de rând, le-a dăruit iconiţe şi i-a binecuvântat.

Moaştele Sfântului Apostol Andrei vor rămâne la Patriarhie până sâmbătă după-amiază, când vor fi depuse la bisericuţa ridicată în fata Catedralei Neamului, iar credincioşii vor putea merge să se închine la ele.

Sfintele moaşte, aduse din Grecia, vor rămâne în București până luni. Acestea sunt îmbrăcate în aur, iar mâna poartă o brăţară cu smaralde, rubine, safire şi perle. Pe 30 noiembrie este şi praznicul Sfântului.

Ionuț Mavrichi, consilier patriarhal: “Sfântul Andrei a fost primul care a venit şi a propovăduit pe teritoriul Sciției mici, Dobrogei de astăzi, de aceea este numit ocrotitorul României.”

De asemenea, în noua catedrală, vor fi duminică şi moaştele Sfintei Muceniţe Ecaterina.

În viitor, la Catedrala Neamului vor fi mutate sau aduse în premieră şi alte moaşte, în primul rând ale unor sfinţi români.





Iar dacă va fi făcut sfânt, şi rămăşiţele lui Arsenie Boca ar putea ajunge acolo.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhie: ”Actualmente funcţionează o comisie de canonizare, lucrările ei se vor întinde pe parcursul a câtorva ani.”

Pe de altă parte, provocarea de acum a Bisericii Ortodoxe este să transforme uriaşul şantier într-un spaţiu cât mai prietenos.

Duminică, oamenii de rând vor avea acces doar în curte. În catedrala vor sta 2.000 de invitaţi şi marii prelaţi ai bisericii.

Peste 30.000 de credincioşi sunt aşteptaţi să fie duminică prezenţi pentru slujba de sfinţire a Catedralei Neamului. Pentru ca oamenii să nu stea în noroi, vineri după amiază se lucrea intens la cimentarea unei esplanade.

Abia după finalul slujbei, credincioşii se vor putea închina în fața moaştelor şi a noului altar.

Vor putea vedea peretele catapetesmei, înalt de 18 metri şi lung de 23 împodobit în întregime cu mozaic în stil bizantin şi foiţa de aur.





De altfel, toţi pereţii catedralei vor fi îmbrăcaţi în mozaic adus din Italia.

În interiorul altarului, dar şi în fata uşilor împărăteşti este montată marmură. Pentru sfinţirea care va avea loc duminică, exteriorul catedralei rămâne la roşu, însă ulterior pereţii vor fi tencuiţi şi îmbrăcaţi în piatră deschisă la culoare.

După încheierea slujbei de duminică, Preafericitul Patriarh Daniel le va oferi celor mai de seamă invitaţi un prânz festiv. Acesta va avea loc la unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Bucureşti, aflat chiar peste drum de Catedrala Neamului.

Vasile Bănescu: “Are nişte invitaţi, ca să spun aşa, consacraţi ca persoane care au ajutat la realizarea acestui proiect. La acest prânz, există un număr relativ limitat de persoane care va participa, aproximativ 300 de persoane.”

Altfel, catedrala este departe de forma finală.

De pildă, în macheta acoperişul este aurit. Deocamdată, turlele sunt acoprite cu nişte bannere.

Oamenii bisericii au promis că vor ridica în acest ansamblu şi un Muzeu al Creştinismului Românesc, o cantină, un cămin pentru pelerini şi un spital. Costurile cresc însă de la an la an. Dacă în 2017 Biserica anunţa că a cheltuit 50 de milioane de euro şi că mai are nevoie de 20 de milioane, iată că suma a sărit deja de 120 de milioane de euro.

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului misterr

Amendă de 10.000 de lei! Sfințirea Catedralei Neamului, fără acord de la ISU





O controversă pare să destabilizeze situația în ultimă oră, înainte de Sfinţirea Catedralei Mânturii Neamului: lipsește avizul ISU. Potrivit experților, Patriarhia Română organizează duminică un eveniment uriaş pentru ceremonia de sfințire, fără acest aviz, pe propria răspundere.

Inspectorii ISU au fost vineri pe șantierul Catedralei și au aplicat o amendă de 10.000 de lei constructorului.

Catedrala Mântuirii Neamului nu are autorizație de securitate la incendiu, aceasta putând fi obținută doar în cazul clădirilor recepționate, a precizat Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU București-Ilfov.

Între Patriarhie şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a fost o informare făcută cu privire la faptul că se va întâmpla un eveniment, iar Inspectoratul a comunicat faptul că a luat la cunoştinţă şi că, având în vedere că este o clădire la care nu este terminată recepţia, organizatorul evenimentului îşi asumă întreaga resposabilitate pentru toate tipurile de evenimente care se pot întâmpla. Noi le-am dat un set de reguli şi măsuri şi le-am spus că evenimentul se organizează pe propria răspundere.

Nu este exclus ca, pe durata evenimentului de duminică, să fie şi un control, iar, dacă este cazul, inspectorul care va merge în zonă poate aplica amenzi sau nu. Legea 307/2006 prevede faptul că punerea în funcţiune a acestor clădiri fără obţinerea avizului sau a autorizaţiei la incendiu se sancţionează cu amendă între 2.500 şi 5.000 de lei.

"Este aceeaşi situaţie ca la Arena Naţională, au fost organizate acolo evenimente cu asumare şi s-au dat amenzi", a spus Daniel Vasile.

Angajaţii Inspectoratului au fost în recunoaştere în zona Catedralei Mânturiii Neamului, pompierii au fost pe teren şi au verificat modul în care se vor desfăşura activităţile în ziua respectivă. Duminică, ISU va organiza un dispozitiv de intervenţie, în caz că se întâmplă ceva.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a spus că nu există nici un risc pentru cei 50.000 de participanți la ceremonie, chiar în lipsa avizului ISU, mai ales că acesta se acordă clădirilor finalizate.

Programul ceremoniilor

Evenimentele legate de Sfințirea Catedralei Naționale se vor desfășura după următorul program:

Sâmbătă, 24 noiembrie, la ora 16.30,racla purtând Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și racla cu un fragment din moaştele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina vor fi așezate spre închinare în pridvorul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (Calea 13 septembrie, nr. 4-60), unde vor rămâne până duminică, 25 noiembrie, ora 13.00.

Acest moment va fi urmat, la ora 17.00, de Slujba de pomenire a Eroilor români, săvârșită în Catedrala Naţională de către Patriarhul României împreună cu alți ierarhi. Începând cu ora 18.00, în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, va fi săvârșită Slujba de Priveghere închinată Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și Sfântului Mare Mucenic Mercurie.

Duminică, 25 noiembrie, începând cu ora 8.00, va fi săvârşită Slujba Acatistului Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina în Catedrala Națională, urmată la ora 9.00 de Slujba de Sfințire a Altarului Catedralei Naționale. La sfârşitul slujbei se va citi Actul de sfințire.

Sfânta Liturghie va începe la ora 10.30şi va fi săvârșită în interiorul Catedralei Naționale. La ora  13.00, racla cu Cinstita Mânăa Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și racla cu moaştele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina vor fi așezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naționale pentru a fi cinstite de către credincioși, după închinarea acestora în Sfântul Altar.

Credincioşii care doresc să participe la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale sunt aşteptaţi pe esplanada din faţa Catedralei Naţionale, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali.

Însă, după finalul Sfintei Liturghii, toți credincioșii pelerini ortodocși prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfințirii (25 noiembrie), cât și în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfințirii”), având posibilitatea să se închine în Sfântul Altar, nou sfințit.

În seara zilei de duminică, 25 noiembrie 2018,  începând cu ora 18.30, va avea loc un Concert extraordinar, la Sala Palatului, organizat de Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române, cu participarea Grupului psaltic „Tronos”, a Orchestrei reprezentative a Armatei Române și a Orchestrei Naționale „Lăutarii din Chișinău”.

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului misterr

ISU nu a dat aviz pentru evenimentul de sfinţire a Catedralei Neamului: Se face pe răspunderea proprietarului





ISU a confirmat că nu a dat aviz pentru evenimentul de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului, care se va desfăşura duminică şi la care sunt aşteptaţi 30.000 de credincioşi

Acţiunea fiind în afara legii, astfel că evenimentul se va desfăşura „pe răspunderea proprietarului“, potrivit ISU.  Legea interzice desfăşurarea oricăror evenimente publice pe un şantier deschis, aşa cum este, în acest acest moment, Catedrala Mântuirii Neamului.

„Este ilegală punerea în funcţiune a unei clădiri aflată în stadiu de execuţie, la care nu s-a făcut recepţia şi pentru care nu a fost obţinută autorizaţia de incendiu, potrivit legii 307/2006“, susţine Daniel Vasile, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Aşa cum a anunţat Patriarhia, Catedrala Mântuirii Neamului se află în acest moment în stadiul „la roşu“, construcţia urmând a fi finalizată în anul 2024. Pentru că nu poate obţine aviz de securitate pentru o construcţie aflată în acest stadiu, BOR a trimis o simplă înştiinţare Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Am luat la cunoştinţă, la nivelul ISU, despre intenţia organizării acestui eveniment şi despre numărul ridicat de participanţi. Totuşi, desfăşurarea evenimentului în interiorul şantierului se face exclusiv pe răspunderea proprietarului, a organizatorului“, a explicat Daniel Vasile.

Reprezentanţii ISU au precizat că, deşi vor fi puşi în situaţia de a participa la o acţiune ilegală, vor face tot ce le stă în putinţă pentru ca ziua de duminică să nu fie marcată de niciun eveniment special.

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului misterr

ISU București - Ilfov anunță că a amendat constructorul Catedralei Neamului cu 10.000 de lei

Click pe imagine pentru video:





Constructorul Catedralei Mântuirii Neamului a fost amendat cu 10.000 de lei de ISU. Motivul - încalcă normele de securitate la incendiu.

În plus, susţin pompierii, construcţia nefinalizată nu poate asigura 100% siguranţa oamenilor care vor participa duminică la sfinţirea Catedralei în mijlocul unui şantier. ISU a anutat Patriarhia că, în condiţiile date, poarta întreaga responsabilitate pentru siguranţa participanţilor la eveniment.

În replică, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei susţine că au fost luate măsurile necesare, iar Catedrala este cel mai sigur edificiu din Bucureşti.

Reprezentanţii ISU au anunţat sâmbătă ca pompierii i-au dat constructorului Catedralei o amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea normelor de securitate la incendiu aplicabile la organizarea de şantier.

Cu toate acestea, la scurt timp de la anunţ, în Catedrală a început o slujbă de pomenire a Eroilor Neamului, slujbă ţinută chiar de Patriarh.

Patriarhia a anunţat că îşi asumă răspunderea pentru evenimentul de sfinţire a Catedralei. Purtătorul de cuvânt, Vasile Bănescu, dar şi alţi reprezentanţi ai Patriarhiei au venit imediat cu o reacţie şi a anunţat că - “Au fost luate toate măsurile necesare, neexistând absolut niciun risc legat de siguranța pentru cei care vor participa. Catedrala Naționala din București este cel mai sigur edificiu din România.”

Pe de altă parte, potrivit ISU, pentru că din punct de vedere tehnic, construcţia nu este finalizată, iar în preajma acesteia este organizat un şantier, atunci nu este asigurată 100% siguranţa participanţilor.

Astfel, MAI a dispus mobilizarea unui număr mare de echipaje de pompieri, salvatori SMURD, jandarmi şi poliţişti, pentru prevenirea oricărei situaţii de risc pentru oameni.

Pompierii au venit şi cu sfaturi către cei care vor merge duminică la Catedrala: să nu stea lângă surse de foc, şi să se îmbrace bine pentru că va fi frig. Din cauza temperaturilor scăzute, oamenilor li se recomandă să nu-şi expună copiii şi să nu staţioneze lângă utilajele de construcţie.

Să evite zonele aglomerate, iar în caz de pericol să se adreseze salvatorilor sau să sune la 112.

Comunicatul ISU București-Ilfov

”Organizatorul evenimentului este Patriarhia Română, care a invitat publicul să participe la slujba de sfințire a Catedralei. În prezent, construcția nu este finalizată, sens în care nu se poate pune în discuție existența unei autorizări pentru siguranța la incendiu. Subliniem că autorizația de securitate la incendiu reprezintă actul administrativ emis de inspectoratele pentru situații de urgență la finalizarea construcției, înainte de intrarea efectivă în funcțiune , potrivit destinației declarată de beneficiar.

De asemenea, menționăm că în data 23.11.2018 ISU București - Ilfov a aplicat constructorului o amendă contravențională în valoare de 10.000 de lei pentru încălcarea normelor de securitate la incendiu aplicabile la organizarea de șantier pentru acest obiectiv. Sancțiunea a fost aplicată în conformitate cu prevederile articolului 19, litera Q din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu prevederile articolului 6.6.5 din Normativul tehnic nr. C300/1994 de prevenire și stingere a incendiilor pe durata executării lucrărilor de construcții și instalații aferente acestora.

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului misterr

Prima reacție a Patriarhiei Române, după ce constructorul Catedralei Neamului a fost amendat





Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a precizat că avizul ISU nu a fost acordat din cauza faptului că lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului nu sunt încă ”totalmente finalizate”.

”Avizul ISU nu a fost acordat exclusiv din cauza faptului ca lucrările nu sunt încă totalmente finalizate, nu pentru ca ar exista vreun risc pentru cei care intra in catedrala. Au fost luate toate măsurile necesare, neexistând absolut niciun risc legat de siguranța pentru cei care vor participa. Catedrala Naționala din București este cel mai sigur edificiu din România”, a precizat Vasile Bănescu.

Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov a precizat că în cursul zilei de vineri constructorul a fost amendat cu 10.000 de lei pentru încălcarea normelor de securitate la incendiu aplicabile la organizarea de şantier. Pentru că peste 30.000 de credincioşi vor participa la evenimentul de sfinţire, mai multe echipaje de poliţişti, pompieri, jandarmi şi medici se vor afla la faţa locului.

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului aztec

Vazand imaginile de azi cu inaugurarea/sfintirea ce e cea... atat de timpurie  mi-a evocat brusc o amintire






 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului subway guru

Ca fapt divers, trecand ieri pe acolo am vazut o dubita cu stingatoare de incendiu la intrarea in santier.

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului misterr

Natura umană și obiceiurile nu se schimbă niciodată.
Și cînd s-au inaugurat piramidele, tot așa s-a procedat. Faraon se grăbea să le știe terminate cît mai repede (în timpul vieții), nu avea timp să aștepte după amănunte și detalii.
Asta spune totul despre ce înseamnă cînd cineva (Ceaușescu, Faraon, Patriarh etc.) se implică și e interesat să știe un proiect terminat cît mai repede.
Spre deosebire de investițiile publice (metrou, autostrăzi, centură etc.) care sînt ale nimănui, toți se dau la o parte și se plasează pisica de la unii la alții. Sînt interesați doar în măsura în care se pot alege cu ceva.

 


Go to page:  1  ... 34 35 36 37 38 39 40
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Monumente, clădiri deosebite și repere din București  • 
Choose destination

Since our 2288 forum members have written 421278 posts in 5248 topics and 513 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use