Zona metropolitană BucureștiTotul despre BucureștiMonumente, clădiri deosebite și repere din București

 

Topic: Catedrala Mântuirii Neamului

549 posts, 153250 views
 
Go to page:  1  ... 34 35 36 37 38 39 40
 
 

📖 Pagination options
Re: Catedrala Mantuirii Neamului URANUS

B365.RO

http://www.b365.ro/cum-suna-clopotul-ce...591.html#n

Cum sună clopotul cel mare din Catedrala Neamului: Se va auzi de la câţiva kilometri distanţă

Clopotul care va răsuna în Catedrala Mântuirii Neamului din Bucureşti este unul dintre cele mai mari clopote suspendate din toate bisericile europene (cu excepţia Rusiei). Clopotul destinat Catedralei Ortodoxe din Bucureşti, de peste 25 de tone, a fost turnat în Austria, la unul din cele mai importante ateliere de profil din Europa, firma Grassmayr din Innsbruck. Sunetul clopotului se va auzi pe o distanţă de câţiva kilometri în Bucureşti, în funcţie de zgomotul de fond.

Campanologul italian, Flavio Zambotto, unul dintre puţinii profesionişti care se ocupă cu proiectarea şi acordarea de clopote pe întreg continentul european, a examinat clopotele cele mai cunoscute din Italia şi Europa: "Colaborarea pentru crearea clopotului destinat Catedralei din Bucureşti este cea mai mare realizare profesională a mea până în acest moment. Fiecare clopot are povestea şi sunetul său. Sunt clopote care au un sunet ce "deranjează" într-un fel urechea. Sunt şi altele, unice, fiecare în felul său, care au un sunet pur, divin. Există clopote vechi de sute de ani pe care le-am restaurat şi le-am acordat. Aşa am avut ocazia să constat că meşterii clopotari aveau o tehnică extraordinară, sub multe aspecte neschimbată până în ziua de azi.

Am avut onoarea să lucrez la acordarea unor clopote faimoase, cum ar fi unul din cele mai vechi din Italia - Campana della Rota - în Vatican, creat în 1215. Fiecare clopot pe care îl acordez e ca un fiu pentru mine şi toate reprezintă ceva special. Cel al Catedralei române este însă cu totul deosebit: are un sunet divin. A fost emoţionant să-l aud prima oară: puternic, profund, lung. E un sunet care te îmbrăţişează, te marchează", a spus Flavio Zambotto.

Primul dintre cele şase clopote de la Catedrala Mântuirii Neamului şi cel mai mare, având 25 de tone, 3,3 metri înălţime şi tot atâţia metri în lăţime, care va avea o viaţă de peste 400 de ani, a fost turnat la Innsbruck, în Austria, a declarat, duminică, părintele Nicolae Crîngaşu, consilier patriarhal.

Sunetul unic al clopotului se datorează în primul rând calităţii materialului folosit - un aliaj de bronz cu o puritate de 99,99% - dar şi dimensiunii: cu cât este mai mare, cu atât sunetul este mai grav.

Vestea despre turnarea unui clopot de o asemenea calitate şi dimensiune s-a răspândit printre pasionaţii de clopote de pe întreg continentul. "Suntem martori la un eveniment istoric", e doar un mesaj postat pe reţelele de socializare. În ziua în care fabrica a permis accesul publicului, doar din Italia au venit peste 100 de vizitatori să vadă şi să audă clopotul.

"Câteva sute de persoane au admirat şi au ascultat clopotul în prima zi de deschidere; el a fost făcut să vibreze la fiecare oră, prin lovire din exterior. Majoritatea au încercat să surprindă momentul cu camera de filmat sau cu smartphone-ul, dar nimeni nu a reuşit să capteze sunetul real. Ceea ce au auzit cu urechile lor, mi-au spus că e cu totul altceva faţă de ce au reuşit să înregistreze. Este o explicaţie tehnică, de fond. Un microfon standard nu poate prinde decât jumătate din frecvenţele joase ale clopotului. Acelaşi lucru şi la redarea sunetului: abia dacă se aud jumătate din vibraţii. Chiar dacă am vorbi, ipotetic, de o înregistrare bună, ar trebui să avem un echipament cu totul special, cu cel puţin un subwoofer", a explicat Flavio Zambotto.

De altfel, adaugă expertul italian, "calitatea şi puritatea sunetului nu depind de parametri subiectivi, ci sunt măsurabile şi pot fi comparate. După turnarea clopotului am făcut toate testele şi măsurătorile prevăzute, iar rezultatul a fost unul excepţional, cu o toleranţă de 0 (zero)%! Nu a fost deloc uşoară obţinerea unui asemenea rezultat, ţinând cont, mai ales, de dimensiunea clopotului. Rezultatul se datorează şi muncii în echipă şi colaborării armonioase, în special între cei doi fraţi ingineri Grassmayr, a treia generaţie de proprietari ai fabricii".

Până unde se va auzi clopotul Catedralei?

"Depinde foarte mult de factorii externi. Celebrul clopot din San Marco se putea auzi de la o depărtare de 40 de km, se spune. Dar, în urma cu sute de ani, nu era o poluare acustică asemenea lumii de azi iar condiţiile geografice, prezenţa unei suprafeţe de apă, au putut contribui la crearea legendei. Deci nu putem spune cu exactitate. Însă cu siguranţă se va auzi la kilometri depărtare şi sunetul profund, lung, va fi cu siguranţă inconfundabil", scrie Hotnews.

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului Florinds

Va da trezirea parlamentarilor si cred ca va scadea pretul si la Marriott. :)

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului andrei11

Eu tot sunt de părere că dacă l-am alege primar pe PF Daniel pntru vreo 10 ani, nu mai mult,  multe șantiere bucureștene s-ar mișca cu mult mai mult talent.
Poza făcută azi data de mai sus la intersecția bulevardelor Kogălniceanu cu V. Pârvan.
6-6-2018 8-54-49 PM.jpg (135.68 KB; downloaded 4032 times)

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului Robert24

Da, sigur. Ar fura cu mai multe maini. Lasa ca prostilor le trebuie biserici, nu spitale, nu scoli corespunzatoare.  :x

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului andrei11

Stai că n-ai înțeles ce am vrut să spun.
Daniel - vrei nu vrei să recunoști - e mai eficient în organizare decât aleșii noștrii locali.
Pune-l pe Daniel primar al Bucureștiului pentru două mandate că rezolvă și cu capul lui 55, al lui 5, schimbă și toate liniile de tramvai și așa mai departe.
_________________________
Nu e îm topic, ai amintit de spitale. Știi de ce nu se inaugurează spitalul de oase rupte de la Foișor ? ( Printre altele ).  Directorul e PNL - ist și Firea e PSD - istă.
6-7-2018 9-07-14 AM.jpg (55.84 KB; downloaded 3995 times)

Construcția e gata de vreo 3 ani, dar nu se poate inaugura din motive politce, nu religioase.
6-7-2018 9-10-19 AM.jpg (57.32 KB; downloaded 3997 times)

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului URANUS

https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/r ... lui-967539

Rectificare bugetară la Primăria Capitalei: Alţi 10 milioane de lei la Catedrala Neamului

Bugetul Primăriei Capitalei pe anul acesta va fi rectificat, urmând să fie alocaţi alţi 10 milioane de lei (aproximativ 2,3 milioane de euro) pentru lucrările de construcţie a Catedralei Mântuirii Neamului, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) care va avea loc săptămâna viitoare.

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului Goldmund

andrei11 wrote:
Stai că n-ai înțeles ce am vrut să spun.
Daniel - vrei nu vrei să recunoști - e mai eficient în organizare decât aleșii noștrii locali.
............

Nu cred ca ai dreptate cu aceasta logica: nu poti pune un medic primar general, doar ca sa-ti ridice cateva spitale noi, dotate modern si date in folosinta la timp, cum nu poti pune un arhitect pe aceeasi functie ca sa faca ceva cu planul general de urbanism al zonei Bucuresti-Ilfiv. Nu asa,
ne trebuie un om care, indiferent care este meseria sa, in principal se va simti mereu in slujba cetatenilor, necorupt, care stie ca in primul rand nu le stie pe toate si se lasa consiliat de oameni integri, capabili - asta ar fi "cheia" si nu un mare preot care stie doar sa ridice Biserici...Apropo, poate cineva sa mai faca poze cu noua Catedrala?!

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului andrei11

Daniel NU este un mare preot, e un bun manager. De unde rezultă că este un mare preot ? Nu ajung deloc pe 13 Septembrie dar îți spun că Catedrala a început să se zărească din tot felul de puncte din București destul de depărtate de ea.

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului shoppy

Se vede de la Ciurel :twisted: , vezi in stanga imaginii, sub poza din GE: https://youtu.be/JH0iKkpGrKY?t=1m16s

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului Goldmund

andrei11 wrote:
Daniel NU este un mare preot, e un bun manager. De unde rezultă că este un mare preot ? Nu ajung deloc pe 13 Septembrie dar îți spun că Catedrala a început să se zărească din tot felul de puncte din București destul de depărtate de ea.

"Un mare preot" a fost un fel de alegorie. Ce fel de manager e acest om al Bisericii? Ridicarea Catedralei a fost un proiect vechi pt. Bucuresti, iar acum populismul nationalist al politicienilor "traditionalisti" il infaptuieste, indiferent cum se numeste Patriarhul. Si da, despre toti care conduc , sau detin un Mercedes scump, f. scump, poti spune despre ei ca sunt si..."buni manageri"

 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului misterr

FOTO Cât de avansate sunt lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului cu cinci zile înainte de sfinţire: imagini inedite din interior

Mai sunt cinci zile până la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului ce va fi oficiată de Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. Până duminică, 25 noiembrie, zeci de muncitori lucrează de zor pentru finalizarea catapetesmei.

Un cititor al ziarului „Adevărul”, care a dorit să rămână anonim, ne-a transmis mai multe fotografii din interiorul Catedralei Mântuirii Neamului. Imaginile sunt realizate cu doar câteva zile înainte de sfinţirea de duminică, 25 noiembrie, slujbă la care va participa Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, duminică, 25 noiembrie 2018.

Catedrala este terminată în proporţie de 96% la „roşu”, iar zeci de muncitori lucrează la interior pentru definitivarea detaliilor legate de catapeteasmă. Aceasta a fost construită din beton, fiind necesare 12 kilograme de mozaic cu foiţă de aur pentru un metru pătrat de icoană aflată pe catapeteasmă.

Construirea Catedralei Mântuirii Neamului a necesitat până acum o investiţie de aproximativ 110 milioane de euro. Primăria Municipiului Bucureşti intenţionează să aloce încă 10 milioane de lei de la bugetul local, în urma unei hotărâri de consiliu care va fi supusă la vot pe data de 22 noiembrie.

Duminică, 25 noiembrie, Patriarhul Ecumenic, alături de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi alţi ierarhi autohtoni, vor oficia slujba de sfinţire a Catedralei. Bartolomeu I este singurul ierarh străin invitat de BOR cu acest prilej.

Autorităţile se aşteaptă ca la evenimentul de duminică să participe circa 30.000 de credincioşi. Ei se vor putea închina la moaştele Sfântului Apostol Andrei aduse special pentru această sărbătoare.

















































 


Re: Catedrala Mantuirii Neamului andrei11

misterr wrote:
Bartolomeu I este singurul ierarh străin invitat de BOR cu acest prilej.

Ba-s mai mulți.  :mrgreen:
P 1.jpg (66.11 KB; downloaded 3337 times)
P 2.jpg (84.32 KB; downloaded 3335 times)
P 3.jpg (115.45 KB; downloaded 3336 times)
P 4.jpg (90.77 KB; downloaded 3333 times)

 



Re: Catedrala Mantuirii Neamului misterr

1.000 de oameni muncesc în trei schimburi și pregătesc Catedrala Mântuirii pentru sfințire

Click pe imagine pentru video:





Mai sunt doar câteva zile până la sfinţirea Catedralei Neamului. Se va întâmpla duminică, de Sfânta Ecaterina. 30.000 de oameni vor participa la eveniment.

Între aceştia, 2.500 sunt oaspeţi speciali, în frunte cu Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu.

Pregătirile se apropie de final. Catapeteasma a fost împodobită cu zeci de icoane din mozaic şi foiţă de aur, iar proba de sunet pentru cele 6 clopote gigantice a fost făcută.

Pe vânt puternic şi lapoviţă, aproape 1.000 de oameni lucrează în trei schimburi pentru ca totul să fie pregătit pentru sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului.

Înalt de 18 metri şi lung de 23, peretele catapetesmei este împodobit în întregime cu mozaic în stil bizantin şi foiţa de aur.

Vasile Crăcăoanu, coordonator lucrări: ’’Fiecare piesă în parte, pentru ca acele icoane din mozaic sunt făcute din milioane de bucăţele de mozaic şi toată suprafaţa aurie e compusă din mozaic.”

Toţi pereţii catedralei vor fi îmbrăcaţi în mozaic adus din Italia, la fel şi veşmântarul, lung de 42 de metri. Acesta are şi nouă vitralii.

În interiorul altarului, dar şi în fata uşilor împărăteşti, se montează marmură.

Lucrările de construcţie la catedrala naţională sunt finalizate în proporţie de 95%. Au fost montate toate cele 350 de ferestre din aluminiu, dar şi cele 27 de uşi metalice cu ornamente de bronz aduse din Germania. Pentru sfinţirea ce va avea loc duminică, exteriorul catedralei rămâne în cărămidă, însă, ulterior, pereţii vor fi tencuiţi şi îmbrăcaţi în piatră deschisă la culoare.

Cele şase clopote pe care este imprimat chipul Patriarhului Daniel au fost montate în turle. Sunetul acestora se va auzi până la 15 kilometri distanţă.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei: ”E un sunet amplu, dar blând, cei care s-au temut că ar putea fi deranjați nu au niciun motiv să persevereze în teama lor. Sunt clopote special acordate să sune foarte frumos, ferestrele turlelor sunt prevăzute cu un sistem de jaluzele care orientează sunetul spre sus.″

Şi în ţară se fac pregătiri. Parohiile pun gratuit la dispoziţia oamenilor care vor să participe la slujba maşini care să îi aducă la Bucureşti.

Duminică sunt aşteptaţi în jur de 20-30.000 de oameni care vor veni organizaţi cu autocare din toată ţara. Accesul se va face prin intrarea principală, unde tocmai s-a asfaltat, iar credincioşii vor putea participa la slujba de sfinţire de pe esplanada din fața catedralei şi vor putea urmări liturghia pe cele două ecrane imense aşezate de o parte şi de alta a intrării principale. Ulterior vor putea vizita pe rând construcţia, inclusiv altarul, iar la final vor primi un dar simbolic din partea Patriarhiei.

Slujba de sfinţire va începe duminică, la ora 9:00 şi va fi săvârşită de Patriarhul Daniel. În interiorul catedralei vor sta cei 2500 de invitaţi speciali ai Patriarhiei: oficialități, ctitori şi sponsori.

Credincioşii se vor putea închina şi la baldachinul din fața catedralei, unde se vor afla mâna Sfântului Apostol Andrei şi moaştele Sfintei Ecaterina.

 


Go to page:  1  ... 34 35 36 37 38 39 40
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Monumente, clădiri deosebite și repere din București  • 
Choose destination

Since our 2288 forum members have written 421266 posts in 5248 topics and 513 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use