De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Să scriem corect româneşte!

669 posts, 173891 views
 
Go to page:  1  ... 32 33 34 35 36 37 38  ... 48
 
 

📖 Pagination options
  • Tom
  • Posted:
  •  

Re: Să scriem corect româneşte! Tom

andrei11 wrote:
Prin 1985 habar n-aveți că s-a înlocuit la liceu la geometrie cuvântul egal cu  congruent. Deci era greșit să spui că două triunghiuri sunt egale dacă ... blablabla, trebuia  să spui că două triunghiuri sunt congruente dacă blablabla. Tâmpenia a ținut un an de zile, după care s-a revenit.

Un an? Cred că toată iepoca de aur de la acel moment.
Iar ca și cacofonie, să nu-l uităm pe maestrul, "onorabil, respectabil și venerabil" Ion Luca și Caragiale, precum și Biserica șiCatolică. :twisted:

 


Re: V3A-93 Stefan28

LucaTB wrote:
#064 a revenit din nou


Fără supărare, dar cum poți să faci o greșeală ca aceasta de exprimare (pleonasm)...?  :headbash:

 


Re: Să scriem corect româneşte! andrei11

Unele pleonasme sunt făcute  cu scopul de accentuare a unui fapt, a unuei acțiuni, ca să nu creeze confuzii.
Un așa spus pleonasm - care e pleonasm numai din punct de vedere gramatical - este clasicul  urci în sus. Îi spui omului urci în sus ca nu cumva respectivul să nu  fi înțeles greșit cuvântul și în loc să urce să coboare. Deci ca să fi sigur că urcă îi accentuezi acțiunea pe care trebuie să o facă  prin formula urci în sus.

 


Re: Să scriem corect româneşte! orex

Nici academicianul Alexandru Graur n-ar fi fost in stare de asemenea sofism, cu care, nici doamnele Mioara Avram, respectiv Laura Vasiliu, clar, n-ar fi fost, catusi de putin, de acord! ;) Chiar daca vrei s-o fructifici ca ”sansa”, la mai mult decat o simpla aberatie (abatere de la normalitate) lingvistica nu s-ar incadra! :rofl:

 


Re: Să scriem corect româneşte! andrei11

Important e să  fiu eu de acord !
De la Wiki citire:
În lingvistică un pleonasm (din grecescul πλεονασμóς pleonasmos, exces) este exprimarea unei idei folosind mai multe cuvinte decît este necesar. În funcție de context și de intenție pleonasmul poate reprezenta fie o greșeală de logică sau o stîngăcie de exprimare — pentru că aduce redundanță în transmiterea informației —, fie o figură de stil, îndeplinind același rol ca repetiția retorică.

În lucrările normative pleonasmul este de obicei prezentat ca greșeală de logică. Conform altor autori[1] pleonasmul este însă de multe ori doar o stîngăcie stilistică, așa cum este și cacofonia. Unele construcții pleonastice sînt foarte supărătoare prin defectele sintactice — de exemplu anacolutul dintre aceștia, majoritatea dintre ei —, în timp ce altele sînt ușor tolerabile și chiar justificate prin faptul că ajută la expresivitate sau la precizarea sensurilor. Cu toate acestea, există pleonasme admise în limba română (de exemplu, „ani de zile”, „mujdei de usturoi”).[2]

Caracteristica definitorie a pleonasmului este faptul că sensul unuia din cuvintele implicate este în totalitate inclus în celelalte, ceea ce face ca acest cuvînt să fie, din punct de vedere strict logic, total inutil. Acest lucru se întîmplă fie atunci cînd sensul cuvîntului inutil este identic cu al altui cuvînt prezent, ca de exemplu în dar însă, fie este doar inclus în acesta, ca de exemplu în avansează înainte.

 


Re: Să scriem corect româneşte! aztec

Cobori in jos...

Luceafăr blând, alunecând..

La textul de mai sus la care faceți referire(nu eu din Eminescu), o virgulă accentua (veșnică revenire a troleului, adică defectarea mult prea deasa)  și atunci nu mai făceam noi referire că și greșeală.
Dar eu mai  bine tac, că aș fi campion absolut aici pe topic...

 


Re: Să scriem corect româneşte! orex

Aia e licenta poetica stimabile! ;)

 


Re: Să scriem corect româneşte! orex

Mi-au cazut ochii pe postari...care se rostogolesc si nimeni nu le opresc!
”teste antigenice”.
Se mai propaga mult ineptia asta?
Substantivul masculin antigen, cel mut odinioara neutru, n-a fost niciodata feminin, cel putin in limba romana! Spuneti anticorpica, anticorpice? N-as crede, ca substantivul anticorp e acelasi gen cu antigen, adica masculin, la plural fiind anticorpi/antigeni!  :yes:
Deci, mai aveti grija de limba romana?! :think:

 



Re: Să scriem corect româneşte! orex

SUBSTANTIVUL, SUBSTANTIVUL, unde-i, ca de adjective suntem satui, in cest deceniu! ;)

 


Re: Să scriem corect româneşte! Costin

Pai nu e substantiv in constructia pe care ai mentionat-o.

 


Re: Să scriem corect româneşte! orex

Mi s-a comunicat, din partea unui reprezentant al institutului Iorgu Iordan, ca acest adjectiv a fost agreat ca ”mijloc foarte folosit de imbogatire a vocabularului”! q.e.d.

 


Re: Să scriem corect româneşte! SirVlady

Măcar au corectat.  :rofl:
IMG_20210711_130107.jpg (1.49 MB; downloaded 1882 times)

 


Re: STP Timisoara - Tramvaiele Bozankaya cris_m

PTMZ wrote here:
După ce va fi obținut agrementul AFER, la Timișoara vor putea ajunge și următoarele două tramvaie din cele 21 contractate de primărie. „Conform contractului, în primele trei luni după momentul în care acest tramvai va fi acreditat de AFER vin următoarele două tramvaie.”, a spus Nicolae Bite, directorul STPT.

Sursa: Club Feroviar


Agrementul? Ce cuvant mai e si asta? Poate agreEment...

 


Go to page:  1  ... 32 33 34 35 36 37 38  ... 48
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2266 forum members have written 419387 posts in 5230 topics and 511 subforums.

 

© 2009 - 2024 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use