Topic: Festivalul Tatra (11-12 / 18-19 iulie 2026)
62 posts, 16101 views
📖 Pagination options
-
- Nenea_titi
-
Posted:
-
Re: Tatra T4R
Nenea_titi
Până la urmă, se transportă oameni, nu saci de cartofi.
Mai mult, tramvaiele sunt vechi și trebuie menajate, nu mai poți merge cu ele ca în tinereți.
Până la urmă, se transportă oameni, nu saci de cartofi.
Mai mult, tramvaiele sunt vechi și trebuie menajate, nu mai poți merge cu ele ca în tinereți.
-
- WT_fan06
-
Posted:
-
Re: Festivalul Tatra (11-12 / 18-19 iulie 2026)
WT_fan06
Și asta, și faptul că s-a încetinit pentru poze și faptul că unele staționări erau mai lungi și nu aveau de ce să forțeze vagoanele.
Am fost cu ambele cupluri (în solo nu am prins loc 😂) și am fost mulțumit de accelerația lor. Au fost destule momente când s-a circulat repede.
Și asta, și faptul că s-a încetinit pentru poze și faptul că unele staționări erau mai lungi și nu aveau de ce să forțeze vagoanele.
Am fost cu ambele cupluri (în solo nu am prins loc 😂) și am fost mulțumit de accelerația lor. Au fost destule momente când s-a circulat repede.
-
- Nenea_titi
-
Posted:
-
Nenea_titi
Eu am mers pe 35 pe Timișoara. Viteza era normală, ca atunci când se circula cu Tatre. Dar normal, trebuie respectate normele de siguranță. Sunt vechi și defecte pot surveni oricând. Oricum a fost binevenit acest festival de rămas bun. E bine că măcar astea 7 rămân. Și că nu le duce de pe traseul de rămas bun la autogen, atunci ar fi fost mai trist.
Ca fapt divers, când s-au scos EP V3A pe la mijlocul lui iunie, azi erau majoritatea în traseu, a doua zi, niciunul. Fenomenul a trecut oarecum neobservat, deoarece oricum multe la Bucureștii Noi erau deja Alb-Galben-Gri, iar vagoanele V2A și V3A care le-au luat locul aveau aceleași culori. Poate va avea și Ikarus 415 același festival de rămas bun, deoarece multe au depășit DACurile ca durată de serviciu.
Eu am mers pe 35 pe Timișoara. Viteza era normală, ca atunci când se circula cu Tatre. Dar normal, trebuie respectate normele de siguranță. Sunt vechi și defecte pot surveni oricând. Oricum a fost binevenit acest festival de rămas bun. E bine că măcar astea 7 rămân. Și că nu le duce de pe traseul de rămas bun la autogen, atunci ar fi fost mai trist.
Ca fapt divers, când s-au scos EP V3A pe la mijlocul lui iunie, azi erau majoritatea în traseu, a doua zi, niciunul. Fenomenul a trecut oarecum neobservat, deoarece oricum multe la Bucureștii Noi erau deja Alb-Galben-Gri, iar vagoanele V2A și V3A care le-au luat locul aveau aceleași culori. Poate va avea și Ikarus 415 același festival de rămas bun, deoarece multe au depășit DACurile ca durată de serviciu.
-
- Rathgeber2523
-
Posted:
-
-
- Luca M.
-
Posted:
-
-
- Asociația Metrou Ușor
-
Posted:
-
Asociația Metrou Ușor
Comunicat al Asociației Metrou Ușor, 26 iulie 2026.
Comunicat al Asociației Metrou Ușor, 26 iulie 2026.
❤️🚋 În perioada 18-19 iulie a avut loc a doua parte a Festivalului Tatra, eveniment special organizat pentru retragerea cu fast a legendarelor tramvaie Tatra T4R ce au servit bucureștenii timp de 53 de ani. Explicăm pe larg semnificația acestei festivități pentru istoria transportului bucureștean.
1️⃣8️⃣ Sămbătă 18 iulie, 7 vagoane Tatra T4R au circulat pe liniile 7, 11, 23, 41 și 47. Bucureștenii și turiștii străini au avut ocazia să mai circule o dată cu Tatra atât pe traseele lor consacrate (11, 47) cât și pe trasee în mod normal nedeservite de Tatra (7, 23, 41). Apusul a fost și de această dată momentul special al zilei, când tramvaiele au fost aliniate pentru fotografii în terminalul Ghencea, oferind oportunitatea unor fotografii deosebite.
1️⃣9️⃣ Duminică 19 iulie a avut loc "Marele Final" al evenimentului, când Depoul Militari și-a deschis porțile publicului. În incinta depoului a fost amenajată o expoziție de tramvaie istorice: vagon solo Tatra T4R #3356, prototip bidirecțional Bucur 1 V2S-T #3002 și vagon de serie Bucur 1 V2A-T #3011. Tot în depou au fost amenajate o expoziție de fotografii cu Tatra, un stand cu bilete și stickere pentru colecționari și o zonă amenajată pentru servirea mesei. Linia istorică 35 a legat Depoul Militari de Gara Basarab, iar tramvaiele pline de călători au întors chiar în incinta depoului, oferind publicului un tur al depoului la bordul Tatra.
❤️🔥 În ciuda temperaturilor caniculare și a soarelui puternic de vară, Festivalul Tatra a avut un succes răsunător și neașteptat de mare în rândul publicului, după cum a declarat chiar Primarul General Ciprian Ciucu. În ambele zile au fost suplimentate cursele în urma cererii crescute, vehiculele fiind chiar și așa neîncăpătoare.
🗺️ Pe lângă bucureșteni, la eveniment au luat parte și români din alte orașe, dar și turiști din Cehia, Germania, Polonia și Ungaria. Notabilă a fost prezența Ambasadorului Cehiei la București, care s-a bucurat la rândul său de faimoasele vehicule fabricate în Praga.
🥇 Evenimentul acesta reprezintă o premieră în istoria transportului bucureștean. Este prima dată când se organizează o astfel de ceremonie care să onoreze istoria unui vehicul din flota STB. Este prima dată când se recunoaște valoarea istorică a vehiculelor și li se oferă o ieșire demnă, pe ușa din față a istoriei, cu apreciere publică. Tatra T4R nu va mai circula în serviciu comercial, însă vor fi păstrate mai multe vagoane în scop istoric și sperăm să ofere mai des curse speciale în cadrul evenimentelor tematice și, de ce nu, curse turistice aducătoare de venituri. Felicitări organizatorilor Festivalului Tatra: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară - TPBI și Societatea de Transport București STB SA.
🏛️ Succesul incontestabil al evenimentului reconfirmă apetitul publicului (și în special al generației tinere) pentru istoria transportului bucureștean. Autoritățile au acum responsabilitatea să asigure viitorul pe termen lung al vehiculelor istorice din flota STB. Bucureștiul nu are un muzeu în care vehiculele istorice să fie găzduite și vizitate. Trebuie edificat un muzeu al transportului bucureștean în Depoul Victoria (primul depou de tramvaie din București, cu o istorie de peste 150 de ani), proiect cuprins în PMUD și eligibil pentru fonduri europene.
✊🏻 De 7 ani ne luptăm pentru înființarea Muzeului Transportului Bucureștean. Petiția noastră a strâns peste 3000 de semnături. Evenimentele din ultimii ani au confirmat de fiecare dată că publicul dorește să descopere istoria transportului bucureștean.
✒️ SEMNEAZĂ PETIȚIA: https://campaniamea.declic.ro/petitions/ ... urestean
1.jpg (391.71 KB; downloaded 211 times)
4.jpg (363.4 KB; downloaded 211 times)
5.jpg (315.54 KB; downloaded 211 times)
6.jpg (246.09 KB; downloaded 211 times)
7.jpg (288.2 KB; downloaded 211 times)
8.jpg (378.71 KB; downloaded 211 times)
9.jpg (446.23 KB; downloaded 211 times)
10.jpg (281.25 KB; downloaded 211 times)
11.jpg (419.24 KB; downloaded 211 times)
12.jpg (128.63 KB; downloaded 211 times)
📖 Pagination options