Zona metropolitană BucureștiIstoria transportului în comun din București şi Ilfov

Topic: Întrebari și răspunsuri

1106 posts, 424077 views

Go to page:  1  ... 29 30 31 32 33 34 35  ... 79

📖 Pagination options
Re: Intrebari si raspunsuri nokia2110

Când s-a făcut tăierea de la Podul Eroilor? Înainte de tăire, troleibuzele circulau cum au circulat în perioada 1990-1997?

Pentru ce lucrători ai I.T.B.-ului a fost construit acel bloc de pe Bd. G-ral Gh. Magheru nr. 16-18 (următorul de după "Patria", cum traversezi Str. Pictor Arhthur Verona spre Romană a.k.a. blocul de imediat de după Librăria Cărtureşti). Pe viitor am să pun şi ceva despre el (când o să pot scana articolul), aşa, ca semi-off-topic divers despre istoria clădirilor construite pentru angjaţii I.T.B.

• Mircea G
  • Posted:
  •  

Re: Intrebari si raspunsuri Mircea G

nokia2110 wrote:
Am găsit ceva despre el: http://armyuser.blogspot.ro/2010/09/blocul-itb.html
Acum intrebarile devin diverse ! In link sint niste poze si pe una din ele deasupra denumirii de Pictor Verona , apare si " viitorul bulevard de centura " !?. Stie cineva despre ce proiect abandonat este vorba ?

În anii '50 au fost diverse proiecte nepuse în practică. Am să mă uit pe alte numere ale revistei "Arhitectura R.P.R." să văd despre ce e vorba.  
Din proiectele nerealizate în anii '50:
1) O casă de cultură pentru Combinatul Poligrafic "Casa Scînteii" (nu au mai avut bani);
2) Metroul (despre acest proiect am pus şi eu documentaţie);
3) Prelungirea tramvaiului de la "Laromet" la Lacul Străuleşti (de aia erau acei stâlpi vechi pe acolo);
4) Canalul Dunăre - Bucureşti;
5) Sistematizarea Pieţei Casei Centrale a Armatei;
6) Sistematizarea Pieţei Nicolae Bălcescu - adică a Pieţei Universităţii (21 Decembrie 1989).

Re: Intrebari si raspunsuri rosetti61

Modificarile de trasee de la Podul Eroilor au avut loc in luna iulie 1989  - intai liniile care mergeau in Drumul Taberei si apoi cele spre Gara; in septembrie au fost infiintate liniile cu capat la Rosetti - 63 Fundeni, 64 Baicului, 65 Vatra Luminoasa, 67 Bd Basarabia si 68 Barajul Dunarii. Lipsa troleibuzelor din Drumul Taberei a fost suplinita de o naveta 684 de la Eroilor pana la Piata Iancului transformata apoi in 384 pana la Foisorul de Foc (nu mai stiu unde intorcea, in zona Cotroceni, nu mai era vechiul 84 barat cu capat la Valea Ialomitei, adica 384 in 1981. Anul 1989 a fost anul unor modificari fara substanta, nu mai avea justetea celor din anii 65-70.
La data de 23 august 1989. Gara era lipsita de legatura cu centrul (doar prin metrou), la fel si Drumul Taberei (nici cu Gara, nici cu centrul), cartier care avea iesire la gara si centru doar cu autobuze. Troleibuze doar de la Kogalniceanu (la Parvan au fost limitate 85, 89 si 92, pe langa liniile care aveau deja capat acolo). A fost ultima ciuntire de trasee. "Mostenirea" dainuie pana astazi in Berceni, cu o firava incercare de recucerire a centrului in 2008.

Din respectivele proiecte unele datau din perioada interbelica - metroul, portul Bucuresti, artere de circulatie - comunistii nu au facut de cat sa le reconsidere si unele sa le puna in practica - metrou, centrul politicoadminstrativ din dealul Mihai Voda.

Inca din perioada interbelica - 1931 - se punea problema inlocuirii tramvaiului in centru cu troleibuze.

Re: Intrebari si raspunsuri Lohengrin

La nivelul anului 1985 exista in cele 4 depouri de troleibuze (Vatra Luminoasa, Bucurestii Noi, Berceni si Bujoreni) un parc masiv de troleibuze, compus din cele 335 DAC117 articulate (#7000 - #7334), plus nu stiu cate Roman 112 mai fusesera pastrate la BN (destule, acoperind cele 4 linii de acolo, 81, 86, 87 si 97). Cel putin la Vatra Luminoasa nu era loc in depou pentru 100 de articulate, ramaneau parcate si pe strada Constantin Ivanus, actualmente Tony Bulandra. Ulterior (1986) la Vatra au ramas numai cele intre #7000 si #7084, Berceni avea intre #7085 si #7205, iar de la #7206 erau la Bujoreni. Dupa exterminarea liniilor de pe directia N-S (mai 1986), o vreme au mai ramas ture din liniile 85 si 88 cu retragerea la Berceni.

Faptul ca in 1989 liniile de troleibuz de pe directia E-V erau vraiste are mare legatura cu exterminarea masiva de DAC-uri 117 inceputa in 1989 si continuata cu brio in 1990. ITB-ul se astepta la intrarea unui nou lot de DAC-uri (cele incepand cu #7336) - posibil mai consistent decat ce s-a adus pana la urma, cand deja se intrase in "economia de piatza". Ciclul de viata al majoritatii DAC-urilor model 1980 a fost de 9-10 ani (chiar daca unele, printre care si #7000, au rezistat chiar si 17 ani), similar cu cel al experimentului ratat numit TV20E. Motivul a fost insa altul; sa fi stiut ce vremuri vin, poate ca nu renunta ITB-ul asa de usor la atatea DAC-uri 117 si se chinuia sa mai carpeasca din ele. Intr-o maniera similara s-a decis, de data asta dupa 1990, casapirea lotului de 41 de V3A-uri, care puteau fi pastrate macar ca harburi in depou, pana la debutul proiectului "V3A-93". In cazul tramvaielor cel putin, s-au adus vagoane SH din Munchen care si-au facut datoria.

Rau si ingrijorator este ca niciunul dintre diriguitorii post-decembristi ai transportului bucurestean (incepand cu primarii si consilierii municipali) nu a sustinut transportul electric de suprafata, astfel incat in prezent s-a ajuns la o cota de avarie - de unde NU poate urma decat restrangerea ponderii acestuia in peisajul bucurestean. Deja s-a inceput la CET Vest si in Dr. Taberei, urmeaza Bucurestii Noi si se pregateste Pantelimonul. Se tot invoca criza si costurile mari de intretinere ale infrastructurii, dar se baga aiurea bani in proiecte costisitoare care duc la aglomerarea traficului auto. Niciunul dintre candidatii la fotoliul de primar nu a venit cu un program coerent de sustinere a transportului electric, preferand sa salveze Hala Matache, cainii comunitari sau mai stiu eu ce alte bazaconii. Avem oare PE CINE sa mai votam ?

În anii '90 mergea să ajungi între Bucureşti şi Ploieşti folosind autobuzele R.A.T.B., respectiv R.A.T.P.?  :roll:

Am câteva curiozităţi:
1) În ce consta diferenţa dintre clase la tramvaie?;
2) La troleibuze (firobuze) au existat clase?;
3) Când au dispărut clasele la autouze?;
4) Cum se făcea împărţirea claselor la tramvaie când:
a) Aveai vagon doar un vagon motor de capacitate mare;
b) Aveai un vagon de capacitatea mare + o remorcă de capacitate mică/medie;
5) Când au dispărut clasele la tramvaie (bănuiesc că au dispărut o dată cu aparaţia tramvaielor de mare capacitate V3A).

Re: Intrebari si raspunsuri andrei11

Raspunsuri ( unde le cunosc )
1) La ce te referi ? Vagonul motor era clasa I, vagonul tras ( sau vagoanele trase ) erau clasa a II - a.
2) Nu.
3) Nu au existat clase la autobuze ( sau cel putin nu le-am prins eu ).
4a) Era tot clasa I.
4b) Vezi pct 1)
5) Cand s-a introdus autotaxarea. V3A - urile au aparut ceva mai tarziu.
Observatie
Pana la autotaxare era taxarea functie de distanta, daca tin eu bine minte erau 3 clase de distante.
Distanta minima era la tramvai 30 bani cls I,  25 bani cls II
Troleibuz 40 bani
Autobuz 50 bani.
Distanta maxima era la tramvai 40 bani / 35 bani, la trroleibuz 75 bani si la autobuz 1 leu.
Distanta intermediara mi-e imposibil sa mi-o amintesc.
O distanta minima de exemplu era pe sos Mihai Bravu / Stefan cel Mare de la Piata Iancului la Dorobanti.
Sper ca am raspuns corect.

Eram curios dacă existau difernţe de comfort între cele 2 clase.

Corectie andrei11

Absolut niciuna. Iti spun cu siguranta pentru ca am circulat mult cu clasele.
Observatie.
Am gresit eu la punctul 5. V3A - ul a fost considerat  vagon   clasa I - a.

Şi atunci care era rostul claselor?  :?  Hai, că în perioada interbelică exista diferenţă de comfort, dar apoi?  :roll:

Pe Bd. Dacia, cum se vine dinspre Romană/A.S.E./Cal. Dorobanţi (lor) se afla un macaz de trloleibuz, că pe la P-ţa Spaniei se văd rămas nişte fire din acelea pentru comanda macazului. Dacă era macaz, pentru ce direcţie era?

La Piata Spaniei nu stiu daca a fost macaz, dar o perioada troleibuzele au ocolit prin strada Luminei (poate si pe Eminescu), nu mergeau drept ca azi - motive erau multe: moderrnizarea intersectiei Mosilor cu Eminescu (de fapt acolo era Taras Sevcenco, insa ulterior, bd, Dacia s-a intins de la Romana si pana la intersectia cu Eminescu/Mosilor, ingloband Orientului - de la Icoanei si pana la Vasile Lascar si Taras Sevcenco de la Viitorului pana la Mosilor). ingustimea strazii.
Imaginea cu troleibuzul este din 1979, un TV pe 88 - dupa cum se vede nimic nu mergea direct spre Piata Gemeni, iuar un urmatoarea, un fragment din harta continuta de ghidul strazilor din 1973 se vede clar cum troleibuzele ocoleau prin Luminei. Macazul de care spui posibil sa fi fost cel folosit de linia 97 cat a avut capat la Str. Luminei - la dus prin str Icoanei- Luminei cu intoarcere prin bulevardul Dacia (la vremea respectiva, cum am zis mai sus, T. Sevcenco si Orientului.
1979b13.jpg (132.8 KB; downloaded 3980 times)
Icoanei-Piata Spaniei strazi.jpg (82.94 KB; downloaded 3980 times)

Şi în 1969 tot pe Luminei intrau...

Nu stiu de cand troleibuzele ocoleau pe acolo, insa la tramvai nu stiu daca este corect sau nu modul in care au fost figurate - liniile 5 si 16 se despart la intersectia Galati cu Viitorului si nu in piata ca acum - o reminiscenta a fostului traseu de tramvai de pe Icoanei-Pictor Verona pana in Magheru, dupa aceea fiind mutata despartirea liniilor mai sus? Motivul aceiui ocol pentru troleibuze trebuia sa fie configuratia diferita a actualului triunghi de la Piata Gemeni, cu trama stradala mult mai ingusta - plus ca pe harta turistica Publiturism 84 e o situatie curioasa acolo (licenta grafica sau a existat asa ceva, ca si pe cea de mai sus din ghidul strazilor 1973).
icoanei-luminei-eminescu p84.jpg (231.16 KB; downloaded 3973 times)

Go to page:  1  ... 29 30 31 32 33 34 35  ... 79

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Istoria transportului în comun din București şi Ilfov  • 
Choose destination

Since our 2704 forum members have written 463921 posts in 5794 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”