Zona metropolitană BucureștiIstoria transportului în comun din București şi IlfovIstoria rețelei de tramvai din București

Topic: Linia de tramvai de pe Strada General H.M. Berthelot

44 posts, 9172 views

Go to page:  1 2 3 4

📖 Pagination options
Re: Linia de tramvai de pe Strada General H.M. Berthelot PaulIP

Nenea_titi wrote here:
Prin 1998 s-a scos linia și s-a pus rețeaua de troleibuz, care a mers doar până prin 2001 pe la început.

Dacă te referi la ce cred eu că te referi, aia era prin altă parte, până în zona Prelungirea Dacia X Calea Victoriei. Nu prea văd legătura cu capătul de la Berthelot.

Re: Linia de tramvai de pe Strada General H.M. Berthelot Nenea_titi

Rețeaua de troleibuz a fost pusă după scoaterea tramvaiului și asfaltarea Căii Grivița. Acolo linia de tramvai era în piatra cubică . Știu pe unde mergea, mi-am petrecut copilăria și o parte bună a vieții (și în prezent) pe aceste zone (Grivița, Mihalache și zonele din jur)...

Da. Bucata de la Polizu - Grivița - Dacia - Victoriei - ASE Grivița - Retur. Am fost surprins la acel moment, să văd înlocuirea tramvaiului cu troleibuze. Inițial așa este, acolo era 86. Ulterior 65 (dar 65 a mers o vreme la Străulești după redeschiderea Griviței.). 87 a revenit cu 65 în 2000. 65 avea traseul ca 97 doar că mergea spre ASE Grivița. 87 era ca 97 la Sfinții Voievozi. 86 încă întorcea la Gară ca 79. În a doua jumătate, 65 e limitat la Pajura, apoi dus la Sfinții Voievozi  înlocuind 87, unde a și rămas. Apoi, tot prin 2000, 86 e dus la Pajura unde a rămas. Din 2001 (?) linia a rămas nefolosită . Rămășițele capătului de la Berthelot au rămas multă vreme.

Re: Linia de tramvai de pe Strada General H.M. Berthelot ByOnu

Rămășițele capătului de la Berthelot au rămas multă vreme.

Ramasitele ...tramvaiului?

Intreb pentru ca nu inteleg legatura pe care o faci intre tramvaiul de pe Berthelot (obiectul acestui subiect) si reteaua de troleibuz din subiectul celalalt (despre care ai povestit mai sus).

Sustii ca rolul tramvaiului dinspre Grivita -> Berthelot (desfiintat in anii '90) a fost preluat de troleibuz?

------

Berthelot este un caz clasic comunist de ciuntire a retelei pana nu mai ramane nimic util. Sa ne amintim ca tramvaiul intorcea in spatele bisericii Kretulesu, inainte de ridicarea Salii Palatului.

Spun merci ca nu s-a desfiintat si reteaua de la Parvan, fiind intr-o situatie similara.

Nu ai înțeles.
Bun.

În 1998 locul tramvaiului a fost luat pe tronsonul Buzești Grivița Dacia de troleibuz care intra pe Victoriei, nu pe unde mergea tramvaiul la Berthelot.

Așa cum ai zis, linia aia a fost o "ciuntire" comunistă, știu unde întorcea. Linia a rămas de prin 1959 la Nuferilor (Așa de numea), și pe atunci, de bine de rău avea ceva călători. Deja din anii 80 era cam goală după Buzești, doar copiii care ieșeau de la Sava o mai foloseau, în rest era goală. Lovitura ei de grație a fost după scoaterea tramvaiului de pe Grivița, singurele linii ce o deserveau fiind de pe Mihalache (1 mai) și eventual dinspre Ștefan cel Mare, (46, 52, 34 (o perioadă scurtă)).
Ca fapt divers, 6 și 10 au fost singurul motiv pentru care acel terminal a existat, deoarece 6 și 10 aveau ca puncte importante Atelierele Grivița CFR, GRIRO, LAROMET, Gara de Nord și cartierele dormitor din zona Grivița, Bucureștii Noi, Chitila. Și acces la piețele Chibrit, 16 Februarie, Matache. Desființarea tramvaiului de pe Grivița a dus la inutilitatea acelui terminal.

Rămășițele liniei de tramvai mai existau încă în anii 2000. De la Mircea Vulcănescu (Ștefan Furtună), până la biserica Manea Brutaru, șinele existau încă fiind scoase treptat, odată cu asfaltările.

Dacă e să o luăm așa, terminale inutile sunt și: Gara de Nord - I.G.Duca, Dămăroaia, Pârvan. Pe aceste zone nu există călători deoarece :

1) din Grivița la Gara de nord ajungi rapid cu metroul
2) La Vasile Pârvan singurele obiective importante sunt : Liceu Cervantes, Facultate de stomatologie, Facultatea de Drept, Facultatea de Utilaj Tehnologic (eu am făcut acolo).

Mai e un aspect: Deși terminalul aparent bun, scotea Grivița la centru, Grivița a fost mereu un cartier îmbătrânit, așa cum este și azi. Iar accesul dinspre 1 mai era total neinteresant, deoarece exista 300 (mai mult cu mașini noi) care ieșea în zonă mai importantă. Iar pe Grivița, la vremea respectivă, liniile 86 și 87 aveau traseu mai interesant.

Eu la plecarea de la școală și uneori la venire (1992-1997) mai foloseam acea linie deoarece era mai goală (față de 300 care era plin). Pe atunci mă bucuram că eram singurul călător până la Piața Victoriei. Iar de la Victoriei rar mai era cineva în 24 și 45, 20 era mai plin către SCHITU MĂGUREANU .
Nici troleibuzul pe acolo nu a avut succes. Probabil dacă ar fi dus mai departe (la Piața Romană) ar fi avut succes.

Si doar pentru a fi clari, prin "desfiintarea tramvaiului pe Calea Grivitei" te referi la sectorul de linie Chibrit - Banu Manta, cel desfiintat in anii '90 - scrisese Robert24 undeva, parca chiar in 1990 a fost desfiintata.

Tronsonul Banu Manta - Gheorghe Duca a fost desfiintat abia prin 2007, pentru Pasajul Basarab.

Banu Manta nu dă în Grivița, ce dă în Grivița e Titulescu.
În fine.
Tronsonul 1 Mai - Basarab s-a oprit in anul 1989. Nu a apucat ianuarie 1990. Ca fapt, tramvaiul 20, de pe Grivița, intra pe 1 mai prin Clăbucet apoi dreapta pe 1 Mai ! Iar venirea o făcea tot pe Clăbucet!
La suspendarea liniei de pe Grivița, s-a făcut virajul de tramvai din dreptul benzinăriei MOL foste AGIP. Înainte acolo era o statuie a unui sovietic.
Pe perioada șantierelor, doar liniile 81, 87 și 97 circulau. Era ocolire la 1Mai, Griro. Ce de la 1 mai era de la RAR până la 1 Mai, cea de la GRIRO de la blocul Caraiman până aproape de spitalul de arsuri.
În 1997 s-a oprit definitiv traficul pe Grivița.

Da, Bucata Basarab-Duca s-a scos în 2007.

Crede-mă, cunosc zona Grivița - Mihalache, Chitila,  Bucureștii Noi, Berzei, Buzești, Berthelot, pe de rost.

Nu spun ca n-o cunosti. Chiar apreciez completarile istorice bazate pe experienta proprie. Singura sugestie ar fi sa fii putin mai precis unde se poate. Chit ca mai presupune niste cuvinte in plus. Spre exemplu, Grivita e luuuunga, tinerii de pe forum probabil habar n-au etapele desfiintarii tramvaiului de pe aceasta artera. De aici nevoia mea de a completa cele explicate de tine.

:bere:

Ok.

Pentru cine vrea să vadă, pe clădirea de lângă Catedrală, chiar spre Catedrală, există încă un suport al fostei rețele. Iar pe Th Aman, fosta Soarelui, unde e azi ghereta de paza, era toneta de bilete și schimbat foaia.
La capăt, linia avea principală și stocare. Pe stocare de regulă trăgea 52, care stătea mai mult. 24, 45, 46 intrau pe principală. 34 a întors scurt timp, probabil reparații la linii. Era singura linie cu V3A pe acolo. Prin 1990 linia a avut niște reparații sumare. În 1995 s-a scos stocarea (macazele), toate intrând doar pe principală. Din păcate, starea liniei era din ce în ce mai rea, mai ales pe Grivița (Buzești-Dacia), călători nu, ceea ce a dus la desființarea ei.
Interesant: la virajul Grivița-Buzești venind dinspre Sf IOSIF, era un macaz cu un fel de telecomandă. Vatmanul apăsa un buton și schimba macazul.
În mod ciudat, liniile 24 și 45 care întorceau acolo, aveau un interval bun. Ambele din 10 în 10 minute, și la fiecare 5 minute era fie un 24 fie un 45. În 1997 când Știrbei Vodă a devenit sens unic, 178, 368, 278 ,226,mergeau la întoarcere pe Luterana-Grivița-Vulcanescu, ultima nu pe Dacia. Mai ales linia pe Budisteanu din cauza traficului de autobuze s-a deteriorat. Nu mai merita reparată atâta vreme cât nu avea călători. Dacă până în 1989 să zicem că mai avea ceva călători, după 1989 servea doar ca terminal de retur. 65 care a mers din Străulești până la Calea Victoriei-Dacia, urma îndeaproape fosta linie 6. Dar greșeala făcută nu a fost înființarea troleibuzului pe acolo, ci faptul că nu ducea nicăieri. Se spera că va prelua studenți ASE Grivița. 65 era pe acolo cu DAC 117, viteza de deplasare era mică, manevrarea era greoaie. Linia trebuia racordata la Romană pe ambele sensuri.

Terminalul Vasile Pârvan, a avut mai mult succes: acolo mergeau : 12 (a mers o vreme acolo în loc de Basarab, si cred că și 9 asta prin anii 1990) , 20, 35, 37, 42, 44, mai târziu rămân doar 24 și 44. Ei bine, acest terminal are ceva succes, datorită unui acces mai bun la centru, mai ales al cartierului Giulesti. 35 a fost cea mai de succes linie a acelui terminal, ca și 20. 37 venea ca 42, iar 44 are succes moderat. Eu zic că dacă ar fi dotată cu tramvaie noi sau moderne (CA-PPC CH-PPC sau poate din alea de 18 m ) sigur ar avea mai mult succes. Așa, toată lumea înjură că pe 44 "baga toate rablele" făcând autobuzul mai atractiv.

Re: EP/V3A (1976-2000) PaulIP

Să vedem și tramvaie la acel terminal, în ultima sa perioadă:
PaulIP wrote here:
Două poze postate cu mulți ani în urmă de colegul @rosetti61 pe forumul Tramclub, fără sursă sau dată:
bucuresti__catedrala_catolica_sf_iosif_443.jpg (24.13 KB; downloaded 185 times)
bucuresti__institutul_catolic_119.jpg (26.95 KB; downloaded 185 times)

Re: Intrebari si raspunsuri ByOnu

MIN 37:50 - http://youtube.com/watch?v=HjbYhVDwd6k (redarea este blocata in afara YT)

macheta218 wrote here:
10578885_832981623390718_871379029_o.jpg (45.58 KB; downloaded 9614 times)

Tom wrote here:
Vagonul pare sa aiba un numar cu 63xx, fiind de la Bucurestii Noi, iar dupa imaginile ce urmeaza celei cu tramvaiul, locatia pare sa fie intersectia str. Theodor Aman cu str. Transilvaniei si inca o strada, in apropierea vechiului capat al tramvaielor de pe Berthelot.

Locatia: https://www.google.ro/maps/@44.4431784,2 ... !3m1!1e3

----------------------------------

macheta218 wrote here:
foto Andrzej Brzozowsky
6100 str th aman.jpg (361.8 KB; downloaded 8933 times)

macheta218 wrote here:
6048 azi este polizorul 002
foto Andrzej Brzozowsky
6048 str th aman.jpg (168.07 KB; downloaded 8949 times)

----------------------------------

mihai_t wrote here:
Ar mai si linia de pe General Berthelot/Nuferilor, care mai exista inca in primavara lui 2008.

Anul 2008.
2390144552_737d8b316b_b.jpg (211.95 KB; downloaded 495 times)

Sursa fotografiei: contul bucurestii_mei pe flickr.

Linkuri:
http://flickr.com/photos/12368222@N04/23 ... ightbox/
https://flickr.com/photos/12368222@N04/2 ... sizes/l/

Poza cu 6100 este făcută înainte de 1985 sau cel mult 1985.

Cea cu 6048 după 1995. Se vede mașina parcată pe stocare, și linia plină de nisip. 46 cred că deja era la Pantelimon, o perioadă bună a mers pe traseul IMGB - G-ral Berthelot. Nu mai țin minte dacă 46 a mers la Berthelot până în 1997 sau a fost dus mai devreme la Gara de Nord. 52 a fost dus la Gară în octombrie 1997, anul scoaterii din uz a buclei ( cu toate că mai era utilizabilă până în 1998 la scoatere deoarece macazul era la locul lui). 52 a dispărut în prima parte a lui 2000.

Re: Linia de tramvai de pe Strada General H.M. Berthelot rosetti61

Linia 46 a mers la Berthelot din 1994 pana in 1995 cand circula pe traseul Gara de Nord - Pantelimon; traseul trebuia sa fie unul temporar pana se terminau lucrarile de inlocuire a liniei pe Mihai Bravu dar a ramas definitiv.
52 a fost scurtat la Gara de Nord spre sfatsitul lui mai 1998, apoi in iunie se scurteaza la Gara de Nord si 24, 45. Nu stiu daca 6 si 31 au ajuns pana la Berthelot (au tot fost lucrari pe la linii in zona Garii de Nord si au tot sucit si rasdeviat toate tramvaiele).

Go to page:  1 2 3 4

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Istoria rețelei de tramvai din București  • 
Choose destination

Since our 2704 forum members have written 463873 posts in 5793 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”