Regiunile RomânieiTransilvaniaJudețul Mureș

Topic: Autobuze din Târgu Mureş

85 posts, 73551 views

Go to page:  1 2 3 4 5 6 7

📖 Pagination options
Re: Autobuze din Târgu Mureş cris_m

310, în acelaşi loc:

DSC_7852 by Cristi M, on Flickr

DSC_7853 by Cristi M, on Flickr

20160714_081800 by Cristi M, on Flickr

DSC_7855 by Cristi M, on Flickr

DSC_7856 by Cristi M, on Flickr

Şi dacă tot staţiona, de ce să nu pozăm un detaliu mai greu de văzut  :mrgreen:

DSC_7857 by Cristi M, on Flickr

DSC_7858 by Cristi M, on Flickr

DSC_7859 by Cristi M, on Flickr

Şi a plecat...

DSC_7865 by Cristi M, on Flickr

DSC_7866 by Cristi M, on Flickr

Și cum era firesc, am păstrat la final surpriza: poze cu interiorul autobuzului 310, la capătul din Unirea.  :)
Unele poze pot părea puțin mișcate, telefonul nefăcând poze foarte bune în lumina dimineții... Din păcate, nu am reușit să le prind decât în acea dimineață. Las, însă, plăcerea altor utilizatori/vizitatori să le surprindă cu aparate mai performante, până voi mai ajunge eu la Târgu Mureș.   ;)

Mulțumiri domnului șofer pentru amabilitatea de care a dat dovadă!  :bere:

Începem din spatele autobuzului și mergem spre față:

20160714_080959 by Cristi M, on Flickr

De aici am făcut poza:

20160714_081602 by Cristi M, on Flickr

Acum puțin și din ușa mică din spate (treptele sunt destul de abrupte):

20160714_081009 by Cristi M, on Flickr

Pe tata l-am lăsat discutând cu șoferul, fiind pe post de etalon (ca să vedeți cât sunt de înalte autobuzele; el are 1,7 m):

20160714_081014 by Cristi M, on Flickr

Înapoi de unde am pozat:

20160714_081539 by Cristi M, on Flickr

20160714_081614 by Cristi M, on Flickr

20160714_081024 by Cristi M, on Flickr

Barele de la uși și un alt Iveco care venise între timp:

20160714_081032 by Cristi M, on Flickr

Avansăm spre față:

20160714_081531 by Cristi M, on Flickr

Și puțin mai în spate ca să intre în cadru cotierele de la scaune și să mai evit soarele (vezi să nu  :roll: ):

20160714_081042 by Cristi M, on Flickr

Partea a 2 a

Stând pe unul din scaune:

20160714_081051 by Cristi M, on Flickr

Puțin mai amplă și mai dreaptă:

20160714_081626 by Cristi M, on Flickr

Scaunele din spatele cabinei șoferului:

20160714_081138 by Cristi M, on Flickr

Am aflat de la șofer că de la toamnă se încearcă introducerea cardurilor de transport în locul biletelor:

20160714_081119 by Cristi M, on Flickr

L-am rugat pe domnul șofer să se dea puțin la o parte să pozez bordul:

20160714_081241 by Cristi M, on Flickr

Husa de volan îi aparține  :mrgreen:

20160714_081249 by Cristi M, on Flickr

Undeva în partea stângă jos (se vede un colțișor) se află butoanele cutiei de viteză: demaraj, marșarier și staționare, la fel ca la Citaro...

20160714_081333 by Cristi M, on Flickr

Cu ușa închisă. Observați fanta pentru înmânat biletele și multitudinea de guri de ventilație (AC bineînțeles  :bere:  )

20160714_081402 by Cristi M, on Flickr

Informații despre capacitatea autobuzului în cabina șoferului:
29 de locuri + 63 în picioare (în spate e cam mic ca să stai în picioare),fără vreun cărucior
29 de locuri + 53 în picioare + un cărucior

20160714_081457 by Cristi M, on Flickr

Ultima, trapa din tavan cu bară pe ea (cred ca să ajungă lumea la ea  :?  ):

20160714_081631 by Cristi M, on Flickr

Re: Autobuze din Târgu Mureş George

Civilizatie... :roll: sa notam AC, scaunele tapisate si curate, posibilitatea de a achizitiona bilete, afisajul corect...toate SF-uri in Bucuresti! (AC e random la noi si mersul AC in Citaro 4 e si mai aleatoriu, deci lasati-ma cu AC in Bucuresti...)

Re: Autobuze din Târgu Mureş mureseanu_976

Multumesc pentru asistenta, cris_m. Ironia face sa il prind pe #310 tot in Unirii, tot pe linia 10, dar la cateva saptamani distanta  :lol:

Au fost activate si ultimele 4 Crossway-uri din lotul de 20, respectiv #317 - #320. Initial era vorba ca vor fi "inaugurate" odata cu inceperea noului an scolar, realitatea a fost ca au inceput de la sfarsitul lunii iulie sa circule bine-mersi (mai mult din pricina MAZ-urilor defecte, cumulat cu vara foarte fierbinte). Cel putin stiu ca a fost "bataie" intre soferi in privinta titularizarilor pe Crossway-uri. Lucru care a facut ca MAZ-uri titulare pe doar 1-2 linii din oras sa fie disponibilizate si acum sa bata toate liniile posibile, in mod aleator.

Se mai aude ceva de cardurile de transport? Sau e in continuare doar un zvon, un vis frumos...? :?

cris_m wrote:
Se mai aude ceva de cardurile de transport? Sau e in continuare doar un zvon, un vis frumos...? :?

Am gasit articolul acesta de ziar local : http://www.punctul.ro/transportul-in-co...i-gratuit/

La final se specifica despre respingerea alocarii sumei de 1,8 milioane lei necesara implementarii e-ticketing-ului. Concluzia : ramanem in continuare cu taxatori in autobuze sau cu "soferi multifunctionali" care dau si bilete  :evil:

Si ca sa nu fie mesajul blanc, va prezint si ultimele 2 Renault 312 functionale din Targu Mures de provenienta Lens (FR). Au fost 9 bucati aduse laolalta din Lens si Nancy, 6 au fost deja taiate din pricina defectiunilor legate de partea mecanica si / sau calculator de bord, mai este 1 defect in garaj dar slabe sanse sa mai fie pus in functiune.

#73-ul e foarte agil, fuge si tine timpii de mers

#77 e mai puturos dar isi face treaba. Este unul din putinele autobuze din parcul Tirgu Muresului cu dashcam pentru evenimente rutiere (mai vazusem dashcam doar la un Iveco Arway care face preoraseneasca 5)...

http://www.radiomures.ro/stiri/tirgu-mu ... e-noi.html

"Publicat in 28 sep 2017 de radiomures

Asta în condițiile în care, inițial, Consiliul Local Tîrgu-Mureș a aprobat achiziția a 30 de autobuze.
În ședința de astăzi, consilierii locali au aprobat suma necesară achiziționării unui total de 60 de autobuze.
Viceprimarul Tîrgu-Mureșului, Sergiu Papuc:
Am ajuns la concluzia că e necesar să achiziționăm 60 de autobuze, în loc de 30, cât erau prevăzute în buget. La fel, am prevăzut 52 de milioane pe credit de angajament. Le vom achiziționa în leasing, pentru ca impactul bugetar să fie mult mai redus, în comparație cu achiziționarea acestora cu banii jos.”
Caietul de sarcini este aproape finalizat și în cel mai scurt timp va fi afișat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
Raluca Creţ"

Se da ipoteza ca au nevoie de 60 autobuze.
Se cunoaste ca au incheiat DEJA contract cadru de furnizare a pana la 80 autobuze IVECO Crossway prin dealerul autorizat Briaris din partea Iveco. S-AU PLATIT + LIVRAT 20, raman disponibile 60 vehicule din contractul cadru.
Intrebare : la ce naiba sa mai organizezi INCA o licitatie ? Doar de dragul birocratiei si sa se vada ca muncesc angajatii din primarie ???

Intre timp, parcul existent din Tirgu Mures cunoaste o metamorfoza, in sensul aditiei / scoaterii de vehicule : incepand cu aprilie 2017 opereaza un autobuz Setra S315NF adus din Belgia (MS 92 TLM, numar de parc #92) iar din august 2017 se opereaza cu un Mercedes O405 luat la mana a 3-a de la operatorul Karinkon  (MS 93 TLM, numar de parc #93 - acesta din urma se afla in exces pentru operatorul Karinkon care pierduse un traseu de la Consiliul Judetean, si prin urmare nu mai aveau nevoie de vehicul).

La retrageri se pot mentiona cel mai vechi Mercedes O305G fabricat in 1981 (MS 05 EHD sau #74), propus pentru casare impreuna cu toate Renault-urile 312 (toate cazute cu defecte a caror remediere costa mai mult decat un alt vehicul second hand in stare tehnica buna) si o Setra S319NF (# 102) a carei caroserie este prea "mancata" pentru a mai fi pastrata in serviciu.

Pe de alta parte, majoritatea autobuzelor aduse SH din 2013 incoace (Setra, MAN, Mercedes) au beneficiat de o resoftare a display-urilor, unele circuland cu display functional la traseu. Urmeaza si restul sa fie rezolvate in viitorul apropiat. Va prezint cele pe care le-am imortalizat pana in acest moment (restul vor urma pe "to do list") :

Re: Autobuze din Târgu Mureş Robert

Deși tind să cred că ai dreptate, ar mai fi o variantă uimitoare: și-au dat seama că aceste autobuze au o capacitate mică de transport, iar acum vor crește bugetul și vor lua autobuze de 12 metri cu podea integral coborâtă. Ar fi o minune. Eu cred că o fac doar de dragul birocrației și cine știe ce interese mai sunt pe la mijloc.

Interese, neinterese, este de laudat faptul ca s-a renuntat la ideea achizitionarii altor autobuze la mana a doua. Ca au capacitate mica, e oarecum discutabil, aruncati un ochi la topicul dedicat orasului Maribor, Slovenia, unde opereaza printre Connecto si Crossway-uri.

Re: Autobuze din Târgu Mureş Robert

Nimeni nu a spus că nu este în regulă să le intercalezi cu altele. Sunt perfect de acord cu tine, dar nu să iei 80 într-un oraș unde probabil aveau de gând să le pună și pe curse metropolitane.

De unde până unde s-a renunțat. Inclusiv anul acest s-au cumpărat seconduri la Mureș.

Robert wrote:
Deși tind să cred că ai dreptate, ar mai fi o variantă uimitoare: și-au dat seama că aceste autobuze au o capacitate mică de transport, iar acum vor crește bugetul și vor lua autobuze de 12 metri cu podea integral coborâtă. Ar fi o minune. Eu cred că o fac doar de dragul birocrației și cine știe ce interese mai sunt pe la mijloc.

Era mult mai convenabil sa converteasca optiunea din contractul cadru de la Crossway 10,8 metri in Crossway 12 metri sau Urbanway 12 metri pentru ca vorbim de acelasi producator.
Cele 20 Iveco Crossway 10,8 metri livrate anul trecut in Tirgu Mures au costat 2 800 000 EUR, deci vine 140 000 EUR / bucata.
La celelalte 2 modele Iveco stiu preturile informativ, de la un dispecer : 160 000 EUR / bucata Crossway 12 metri si ~ 200 000 EUR Urbanway-ul de 12 metri.
Daca celelalte 60 Crossway-uri de 10,8 metri, livrabile, costa 8 400 000 EUR, rezulta ca aceasta suma se poate "consuma" pe 52 Crossway-uri de 12 metri sau pe 42 Urbanway-uri de 12 metri.
Ca si paritate cu 45 autobuze MAZ 103 care se cer a fi retrase, in cazul Crossway (12 metri) ar iesi un excedent de 7 vehicule, iar in cazul Urbanway (12 metri) iasa un minus de 3 vehicule care se pot acoperi din parcul existent (si nici nu se pune problema sa iasa toate deodata la aceeasi ora, fiindca sunt dispersate in ture de dimineata si de dupa-masa).
Era prea frumos sa se uzeze de aceasta optiune a conversiei si sa adauge chiar si 10 articulate Urbanway de 18 metri (cu scaderea proportionala a costului din suma totala), foarte necesare la orele critice in Tirgu Mures. Dar alea banuiesc ca sar de 240 000 EUR bucata.

cris_m wrote:
Interese, neinterese, este de laudat faptul ca s-a renuntat la ideea achizitionarii altor autobuze la mana a doua. Ca au capacitate mica, e oarecum discutabil, aruncati un ochi la topicul dedicat orasului Maribor, Slovenia, unde opereaza printre Connecto si Crossway-uri.

M-ai facut curios si am facut niste sapaturi. Am gasit intr-adevar Conecto de ultima generatie (12 metri) si Crossway (12 metri) fiecare cu 3 usi de acces.
Iveco Crossway de la Maribor vine inclusiv cu suport pentru transport biciclete (montat in spatele autobuzului).
Un detaliu ai omis, faptul ca transportul local din Maribor este concesionat catre compania Marprom. Si daca am citit bine, Marprom a preluat contractul de prestari servicii de transport de la precedentul operator Veolia.

Mestni promet Maribor MB KL497 by KS LAB (KS Chow), on Flickr

Fotografiile cu Crossway (12 metri) din Maribor apar pe pagina de facebook a dealerului autorizat Iveco din Slovenia, Dualis doo.  :shock:

Astept sa vad caietul de sarcini pentru viitoarele autobuze de la Tirgu Mures. Sper sa nu fie tratat subiectul in batjocura de catre dealeri si producatori, atat din pricina inevitabilelor contestatii, cat si din pricina neseriozitatii producatorilor "asa-zisi" romani (cam toate firmele private doresc sa obtina mai multi bani decat merita din contractele incheiate pe bani publici, ca nah, coruptie si abuz in serviciu). Mai penibile vor fi (in curand) comentariile "patriotarzilor" pe pagini media sau Facebook,ca "De ce nu cumparam din Romania?". Raspunsul este ca "Romanul are mita si spaga in ADN". Doar nu e prost neamtul, italianul sau polonezul sa impinga un plic doar ca sa castige un contract, imediat le-ar scadea credibilitatea in ochii cititorilor cum sunt depistati si bagati prin mocirla.

Plus ca ce se produce "la noi" nu este 100% patent romanesc si nici nu cred ca au asa fiabilitate ca unele produse ale unor companii consacrate.

Legat de Maribor, n-am omis ca Marprom se ocupa de transport, cred ca e prima informatie pe care am dat-o. ;)

cris_m wrote:
Plus ca ce se produce "la noi" nu este 100% patent romanesc si nici nu cred ca au asa fiabilitate ca unele produse ale unor companii consacrate.

Legat de Maribor, n-am omis ca Marprom se ocupa de transport, cred ca e prima informatie pe care am dat-o. ;)

Eh, eu am venit cu completari. Totusi intre Maribor si Tirgu Mures exista destule diferente (si nu doar pe transportul local) si am simtit nevoia sa pun accent pe contractul de concesiune. In Romania probabil din 2019 se va liberaliza si transportul public din munincipii si alte localitati, dupa modelul licitatiilor organizate la nivel de Consilii Judetene pentru transportul judetean.

Am gasit un articol de ziar local online in care actionarul UDMR-ist Tatar Bela din cadrul Transport Local (partea publica) cere "prelungirea" asocierii intre Transport Local si privatul Siletina, pe motiv ca in lipsa asocierii nu se poate presta la parametri normali pe 25 linii urbane din oras. Mie imi vine sa rad, fiindca inclusiv in formula actuala de asociere nu se respecta mersul autobuzelor si timpii de mers, si asta pe langa neregulile constatate de Curtea de Conturi si alte organisme de control in ultimele luni.

Totusi, de la acest articol au derivat niste discutii, si citez comentariul cuiva, despre care nu stiu in ce calitate a conversat cu actualul viceprimar (PSD) Sergiu Papuc :

"Kovács István Dávid Interesant: zilile trecute am avut o scurta discutie cu vicele, care spunea ca sunt deja comandate cele 60 (!) de bucati de autobuze noi, éi vom avea. Nu ca asi mai avea increderea nor in PSD or UDMR. Plus, scrisile lui Tatar Bela, care de altfel este consilier judetean Mures, este de inteles clar, de ce a schimbat fata, in sensul ca C.M si T.B. ambii sunt actionari principali la asocierea celor doua firme sustinute din bani si a taxele populatiei."

Daca e adevarat ceea ce am subliniat in comentariu, inseamna ca primaria a exercitat optiunea de 60 vehicule cu Briaris / IVECO din contractul cadru semnat in 2016 pentru un maxim de 80 vehicule (din care 20 deja active in circulatie), fara a mai parcurge etapele derularii unei alte licitatii (la care cu siguranta ar fi atentat turcaletii de la ISUZU si BMC cu contestatii si obiectii, pe modelul CTP Cluj).

De asta si exagereaza publicatia locala pe absenta licitatiei - pentru ca faptic a fost derulata in 2016 sub forma unui contract cadru, ramas inca valabil.

Mai trebuie confirmate 2 informatii : daca sunt tot Crossway-uri de 10,8 metri, respectiv termenul de livrare.

Go to page:  1 2 3 4 5 6 7

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Județul Mureș  • 
Choose destination

Since our 2705 forum members have written 464150 posts in 5794 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”