De toate pentru toțiComunitatea Metrou Ușor

 

Topic: Clubul "Flacara Rosiatica"

4423 posts, 1043844 views
 
Go to page:  1  ... 260 261 262 263 264 265 266  ... 316
 
 

📖 Pagination options
Re: Clubul "Flacara Rosiatica" andrei11

Seralul nu era câtuși de puțin similar cu on line.
Poate fără frecvența, dar erau foarte puține locuri la fără frecvență și numai anumite facultăți, practic erau locuri << cu dedicație >>
Facultatea de mecanică agricolă  ( pe care am absolvit-o eu - am lucrat în domeniu vreo 25 de ani, efectiv, pe teren, la țară ) avea numai secția de zi. Nici măcar secția de subingineri nu exista.
Exista și liceul la seral și chiar avea clienți.

 


Re: Clubul "Flacara Rosiatica" orex

subway guru wrote:
Nu cred ca ar vrea cineva sa fie operat de un chirurg ce n-a tinut in viata lui in mana un bisturiu, doar l-a vazut in poza on-line

Acum e un pic mai al dracului daca-l vezi pe ”da Vinci” deasupra capului cu cele 4(patru) ”tentacule” gata sa-ti scormoneasca interiorul, asa-i! :mrgreen:
PS
Ai certitudinea ca la ”butoane” e un profesionist, asta-i clar!

 


Re: Clubul "Flacara Rosiatica" subway guru

Care da Vinci, ala de e mort si putrezit prin spitalele noastre?

 


Re: Clubul "Flacara Rosiatica" orex

Aoleoo, stiam ca matale esti in curent cu toate! Ce, pe Agerpress teleimprimatorul n-a mai avut ribon de 20 de ani? :bere:
PS
probabil ca faci referire de la cel de la Fundeni, in rest in privat, daca ai lovele isi misca ”piciorusele”!

 


Re: Clubul "Flacara Rosiatica" cris_m

oricum vei avea probleme mari pe piata muncii cu o diploma lipsita de acoperire si de valoare reala...

Cine zice asta? Fa o cercetare si o sa vezi ca cei care termina ACS sau ETTI si-au gasit destul de usor locuri de munca chiar si in aceasta perioada. Diploma nu evidentiaza cunostintele candidatului, cel putin in domeniul asta de electronica/programare ii intereseaza ce stii sa faci, ce aptitudini ai (care apropo nu se invata la facultate).
fiecare corp de clădire avea săli de lectură și nu conta la ce facultate erai, aveai acces în ce sală voiai.

In afara de biblioteca centrala, cea noua de langa rectorat, nu tin minte sa fi vazut astfel de sali prin corpurile Politehnicii. Cel mai probabil au disparut odata cu constructia de noi laboratoare.
Sunteți de mămăligă că nu i-ați reclamat unde trebuie. Real, nu reclamație on line.

Crede-ma ca toate abaterile au fost reclamate si ras-reclamate, in scris la decanat/rectorat, iar masurile evident nici nu s-au luat. De ce? Pentru ca profesorul X e ruda/prieten/pila lui nu stiu care, nu au pe altcineva sa puna in loc etc. Asta e realitatea trista.
Cum ai reușit să lucrezi chestii de laborator acasă ? De unde ți-ai procurat materialele ?

Pe simulatoarele instalate si cu electronicele cumparate cu ocazia altor proiecte, asta ca bonus pentru mine sa inteleg si mai bine. Oricum multe din laboratoarele pe care le faceam in format fizic se desfasurau cam la fel ca cele online, doar ca ne deplasam la facultate.
Sunt curios câți absolvenți de facultate își fac acum  efectiv munca pentru care s-au pregătit.  E și asta o treabă. Sper să reușești și să ne anunți.

Foarte putini, iti spun sincer. Deja am colegi care au zis clar ca ei nu vor lucra in IT, inclusiv eu m-am reorientat spre chestii de transporturi care au legatura cu ceea ce fac (avantaj ca automatica e un domeniu vast, poti sa te sucesti rapid). Parintii mei sunt un alt exemplu in acest sens. Problema majora ramane programa extrem de invechita care nu tine pasul cu cerintele de pe piata muncii. La mine, de exemplu, mi se prezinta foarte mult partea de automatizari in industrie, desi in prezent exista multe alte aplicatii in acest sens...
Sa nu facem confuzie între "școala online" și facultatea online..

Pt facultate existau și înainte seral sau fara frecventa... la distanta...
Similar oarecum cu online de azi .

Foarte bine zis, tocmai ce am punctat asta in mesajul anterior.

 


Re: Clubul "Flacara Rosiatica" subway guru

La facultatile de inginerie nu a existat niciodata ff si nici la medicina sau arhitectura.

 


Re: Clubul "Flacara Rosiatica" Valentin

Adaug si eu la spusele lui cris:

Aveam un profesor, nu dau nume, facultate, care se ocupa cu partea de practica, am avut o colega care l-a reclamat pentru ca nu ne informase despre modul cum se va desfasura, nu primisem documentele ce trebuiau intocmite, in fine, prea multe detalii, a doua zi la cursul cu acesta, deschisese un excel si in dreptul ei aparea "reclamatie decanat", evident ca a iesit repede, asta asa ca sa va dati seama, sunt destul de multi profesori cu multe reclamatii/plangeri la activ si degeaba, un alt caz, destul de cunoscut in facultatea mea, cu un domn profesor care are cred vreo 10-15 ani de reclamatii de la diverse generatii de studenti, inclusiv sefii mei care au facut cu el il stiu, si stiu si de cate plangeri are la activ, s-a modificat ceva? nu... de ce? "nu exista inlocuitor"

subscriu la ce a zis cris legat de timpul pierdut pe drum, imi aduc aminte inca din anul I de facultate, cand aveam ore de la 8, ajungeam pe la 7-7:30 ca sa evit aglomeratia (altfel faceam 1h dus 1h intors), culmea, ajungeam primul si inaintea celor cazati la camin.. In orice caz, e un lucru benefic, aspect care s-a simtit mai mult acum in ultimul an de licenta, cu un buton puteam sa fac "switch" intre facultate si locul de munca, nu mai pierdeam aprox 3h / zi  acasa- facultate - serviciu - acasa, pacat doar ca profesorii nu prea s-au adaptat la conditiile astea online, cel putin la inceput cand s-a trecut de la face-face la online, nivelul de teme/proiecte/lucrari/laboratoare a crescut destul de mult, si nu, nu vorbesc prostii cand afirm asta, pentru ca la acelasi curs (de 2 semestre), abordarea aceluias profesor (!) s-a modificat radical si de aici a crescut gradul de impovarare a studentilor, mult mai mult decat daca s-ar fi facut face-face, cu aspectul asta nu eram de acord, dar in principiu din cauza ca trebuia sa fiu si mai strict cu timpul meu, sa reusesc sa mi fac un plan pe saptamana si zi, ce si cum fac, lucru nu neaparat rau, dar clar a fost un stres in plus, inutil dpmdv. Pe langa asta, nu va faceti sperante ca asculta cineva studentii, am n exemple in care a primat doar parerea profului, iar cel mai evident caz era cand se stabileau datele de examen, le spuneai o anumita data si "haideti sa dam cu 1-2 spat. mai devreme", nu vreau sa intru nici aici in detalii, dar alegerile astea nu erau in interesul studentului, era in interesul profului sa scape mai repede si sa se bucure de un timp liber dupa (nu zic ca toti profesorii faceau asa, dar erau cativa speciali). Sa va mai zic de anumite "criterii" ilegale pentru a ajunge asistent sau alte cele? Visam frumos la o tara ca in afara, dar cand vine vorba de educatie... tragi apa..

Acum, #andrei, ai dreptate oarecum cu partea practica, dar sa nu exageram, tu ca inginer, in functie de ce drum iti alegi, nu e obligatoriu sa iei niste "cable" si sa le racordezi tu, pentru asta exista electricieni, nu vreau sa para ca-i desconsider pe cei care fac/ar face o scoala profesionala, dar facultatea e facultate, scoala profesionala e scoala profesionala, asta nu inseamna ca un inginer nu poate pune mana el sa faca acel X lucru sau ca electricianul e mai putin "educat" ca inginerul (asta daca vorbim de aceeasi speta practica). Important e ca cei 2 sa se inteleaga reciproc si sa lucreze impreuna pentru a atinge acelasi scop, indiferent de "ce au in spate", eu cel putin pe principiul asta functionez.

#cris, sunt de acord cu tine pe partea ca sistemul te invata niste aspecte care au apus de mult prin Romania, dar uite sa ti dau un exemplu de la mine din facultate (energetica), noi aveam un laborator in care era o sala destul de mare, unde se adapostea o statie electrica de MT, evident facuta in 70-80 pe acolo, cu echipamente electrice vechi, dar avea un atuu fata de solutiile astea moderne, puteai sa vezi cu ochii tai echipamentele cum arata (intreruptor,separator, transformator de curent/tensiune/putere, etc), puteai sa si observi cand le actionai ce se intampla, asa, solutiile moderne inseamna statii cu echipamente capsulate (destul de des in SF6, ulei, etc), pe ele vezi doar un ecran digital pe care iti apare schema celulei respective si puteai (evident cu un cadru didactic) sa actionezi diverse echipamente, dar puteai sa vezi ce se intampla inauntru? nu prea... in anii recenti au mai primit niste celule de la ABB si parca sa zic ca de la Siemens, ceva mai "speciale", adica puteai sa vezi (dar tot limitat) cateva echipamente. Deci, in cazul asta sincer, n-as fi vrut ca tot laboratorul sa fie plin de celule capsulate, cu toate ca ar fi fost cele mai moderne, ar fi fost mai greu de "imaginat" unele aspecte.
Acum, alt exemplu concret, cursul de echipamente si instalatii termice, aici situatia a fost putin diferita, s-a pus prea mult accent pe instalatiile din cadrul industriei rapuse, adica n-a existat echilibrul vechi-nou, a fost doar vechi, cu exemple de prin diverse platforme industriale (apuse sau nu), dar a lipsit partea de echipamente moderne (in condensatie, VRF, etc.) . In laborator era aceeasi situatie, parca erai intr-un mini CET (ceea ce nu era neaparat rau), dar langa vechitura asta mergea un laborator cu instalatii eficiente.. in fine.

 


Re: Clubul "Flacara Rosiatica" andrei11

În principiu sunt de acord cu voi și nu am timp să dezvolt acum.
Un singur aspect nu-l înțeleg, studenții la zi trebuie să învețe. Aceasta e "munca" lor.  Nu înțeleg de ce lucrează și altceva.
_____________
Bine, mă fac că nu înțeleg, înțeleg perfect, dar e ceva care nu e logic.
____________
Generațiile tinere o să râdă, dar << Cartea de muncă >> a mea are drept dată a primei angajări 26 Septembrie 1985, adică la 25 de ani și ceva.
________________
În principiu orice inginer trebuie să știe ce fac maiștrii / muncitorii pe care-i coordonnează. Nu se apucă să lege el firele, dar în principiu trebuie să știe operațiile care se efectuează.
Dacă nu procedam așa nu puteam să  fiu șef de atelier la reparații combine agricole niciodată. După aceea când am intrat în Capitalism șef de reparații utilaje în TG, etc.

 


Re: Clubul "Flacara Rosiatica" cris_m

Nu înțeleg de ce lucrează și altceva.

Motivele sunt foarte vaste:
1. pentru a-si echivala practica (cel mai des motiv)
2. pentru a avea deja o experienta la finalizarea studiilor (multi angajatori vor sa ai experienta imediat ce ai iesit de pe bancile facultatii, pentru ca la facultate, cum am spus, nu te invata sa dobandesti aptitudini)
3. pentru a se intretine, parintii avand o situatie financiara care nu ii ajuta foarte mult (sunt peste pragul de bursa sociala, dar nici nu le dau banii pe afara)
4. pentru placerea lor (da, unii chiar vor sa lucreze timpuriu, nu neaparat in domeniu de studii)
5. alte motive

In ceea ce ma priveste, inca nu am lucrat nicaieri, iar daca nu era practica, foarte probabil nu m-as fi angajat nicicum.

 


Re: Clubul "Flacara Rosiatica" andrei11

Nu mai știu cum e acum, noi aveam 36 ore pe săptămână ( cursuri / seminarii / laboratoare )
Sunt de acord că modul de a vedea facultatea s-a schimbat după 1989. Și nu neapărat în rău.

 


Re: Clubul "Flacara Rosiatica" cris_m

La mine cel putin sunt cam 30 ore/saptamana, am zile cu doar 2 ore si zile de am 8 ore talpa. Practica este la sfarsitul anului 3 si insumeaza 360 de ore.

 


Re: Clubul "Flacara Rosiatica" orex

andrei11 wrote:
Un singur aspect nu-l înțeleg, studenții la zi trebuie să învețe. Aceasta e "munca" lor.  Nu înțeleg de ce lucrează și altceva.

D-aia si prevederea legala actuala in vigoare (Legea nr. 127/2019), ca de altfel si fostele, stipuleaza, la art. 14 alin. (1) ca ”În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, ori a unui ciclu de studii universitare, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz;”

ca si recunoastere a meritelor persoanelor care-si definitiveaza studiile universitare, de tipul celor enumerate mai sus, fara a fi necesara ”dublarea” efortului, in aceasta perioada, prin prestarea unei alte munci, asta cand e posibil si motivele alegerii unor alternative nu dicteaza altfel.

 


Re: Clubul "Flacara Rosiatica" Valentin

Problema nu e la pensii, problema e ca piata muncii (implicit ceea ce prestezi ca angajat) e total diferita fata de ce se intampla in facultate, uite sa dau un exemplu concret (poate nu si cel mai bun), dar la facultate nu mi s-a prezentat (desi ar fi trebuit la un moment dat/curs) cum functioneaza un proiect, mai exact, ce e ala SPF, SF, PT, DALI, DTAC, dat fiind ca se presupune ca vom lucra pe piata muncii si ca proiectanti unii din noi, pe langa asta, toate proiectele la facultate sunt prezentate frumos, facem asta asta asta ca sa iasa rezultatul X, dar in realitate nu e chiar asa, niciodata nu o sa exista o liniaritate perfecta, lipsesc anumite aspecte in facultate, nu stau sa ma gandesc la toate, dar clar, sa si lucrezi e un bonus in cariera/educatie, nu e vorba aici numai de $$$, e o problema si cu experienta, ba chiar, profesorii incurajeaza sa ti gasesti un internship sau un loc de munca ca e in avantajul nostru, acuma evident ca nu toti profesorii, dar cativa care chiar isi dau interesul ne au tot spus, chiar daca e mai greu, ca merita fiecare efort la final, cand iti iei licenta si esti singur pe piata muncii. Aici intra nu numai locul de munca, dar orice efort suplimentar, sa prezinti in cadrul sesiunilor de comunicari, sa faci voluntariat, internship, toate astea conteaza la un moment dat cand vrei sa ti alegi unde, ce si cum profesezi, ca, vorba unui profesor, "sa nu faceti greseala sa va angajati la Cora", mai in gluma mai in serios, logica din spatele vorbei lui sper ca e destul de clara, anume sa nu tintesti prima pasare pe care o vezi, ca poate nu e cea mai buna ca trofeu.

Eu nu vad o problema sa lucrezi in paralel part-time, dar e nevoie de o flexibilitate a angajatorului, dar stii cum e, cand piata muncii e in criza pe o anumita ramura, unii ar face orice sa-si asigure un angajat bun, de aici si diverse burse private ale unor diferite firme care erau interesate de studentii constiinciosi, cumva se aratau si interesati de angajare dupa terminarea licentei, deci cumva sunt de acord ca ar trebui sa ti vezi de facultate, dar daca poti sa le imbini si sa iasa ceva bun, de ce nu  :bere:

 


Re: Clubul "Flacara Rosiatica" orex

Problema, TA, acum ”nu e la pensii”, dar o sa vezi cum iti cauti, peste cateva decenii, cateva luni, chiar zile de ”contributie” sa vezi...poti sau nu, sa te incadrezi in tagma! Nu de alta, dar nu stii ce-ti ofera viata in acest parcurs efemer, asa ca nu mai minimaliza importanta unui astfel de demers, ca nu stii cand iti trebe septarul de trefla! ;)  :bere:

 


Go to page:  1  ... 260 261 262 263 264 265 266  ... 316
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Comunitatea Metrou Ușor  • 
Choose destination

Since our 2464 forum members have written 438169 posts in 5485 topics and 524 subforums.

 

© 2009 - 2025 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use