MetrouReţeaua de metrou din Bucureşti

Topic: Discuții diverse despre stațiile de metrou din București

354 posts, 184750 views

Go to page:  1  ... 20 21 22 23 24 25 26

📖 Pagination options
  • sab
  • Posted:
  •  

Re: Discuții diverse despre stațiile de metrou din București sab

Mai sunt și zone cu semi-traverse de beton cu galosi de cauciuc.
Traverse de lemn pe pat de piatra sparta avem pe primul tronson și apoi în zonele cu galerii.

Re: Discuții diverse despre stațiile de metrou din București Valentin

Sunt totusi surprins sa aud ca linia produce un zgomot mai mare fata de alte magistrale, ce se aude mai pregnant? o vibratie? In franare? in timpul calatoriei?

Ca utilizator frecvent pe M5, a trebuit sa ajung intr-o zi in Pipera si mai in gluma mai in serios mie mi s-a parut ca odata cu schimbarea magistralei, zgomotul era din ce in ce mai tare, cat si mai ales un sentiment mai pregnant de oscilatii stanga-dreapta fata de M5 (M1/M3 ceva mai bun ca M2).

In schimb am observat ca la oprirea in statie unele trenuri au un zgomot asurzitor dat de lipsa ungerii sinei (altfel nu-mi explic de ce suna asa fata de celelalte trenuri) - zgomot de metal pe metal care intr-adevar nu-mi aduc aminte sa mai fi auzit pe alte magistrale, poate aici e zgomotul de care spui.

Re: Discuții diverse despre stațiile de metrou din București cris_m

E un zgomot in tunel ca un vuiet, l-am sesizat si eu de cateva ori pe M5. Cred ca e vorba de compresia aerului si frecarea cu caroseria vagonului. Sau, vin cu niste teorii usor conspirationiste (nu au neaparat fundament stiintific demonstrat): lipsa cablurilor prin tunel care mai atenueaza din zgomot, tunelul perfect drept care creeaza un efect perfect de piston (tuneluri vechi nu sunt perfect drepte), lungimea si viteza de deplasare mult reduse pe fiecare interstatie (zgomotul motoarelor este mai puternic pe restul magistralelor unde ating turatii mai mari). Nu stiu, zic si eu sa ma aflu in treaba  :mrgreen:

Later edit, am intrebat AI-ul sa vad ce parere are, imi confirma cumva "teoriile conspirationiste":

Chat GPT wrote:
Da, la viteze mai reduse, pasagerii pot percepe mai puternic zgomotul exterior din mai multe motive:

Reducerea zgomotului aerodinamic – La viteze mari, zgomotul aerodinamic (fluxul de aer care trece peste tren și prin tunel) devine dominant și poate masca alte sunete. Când trenul încetinește, acest zgomot scade, permițând altor sunete să fie mai perceptibile.

Creșterea percepției zgomotului structural – La viteze mai mici, zgomotul produs de interacțiunea roților cu șinele (cum ar fi sunetele metalice, trosnetele sau vibrațiile din structura trenului și tunelului) devine mai ușor de remarcat.

Mai puțină izolare fonică pasivă – La viteze mari, trenurile sunt proiectate pentru a asigura o mai bună izolare fonică, iar zgomotul intern (de la sistemele de ventilație și de rulare) poate acoperi alte sunete externe. La viteze reduse, acest efect se diminuează, făcând zgomotele exterioare mai evidente.

Lipsa efectului de mascare – Un tren rapid produce un zgomot constant și puternic care acoperă alte sunete, dar un tren mai lent nu generează acest efect de mascare, permițând pasagerilor să audă mai clar sunetele din tunel sau de pe peroane.

Trecerea peste rosturi sau macazuri – Dacă trenul încetinește în zone unde există îmbinări ale șinelor sau macazuri, pasagerii pot percepe mai clar sunetele specifice acestora (cum ar fi "bătăile" sau "trosnetele" metalice).

În concluzie, la viteze reduse, zgomotul exterior poate deveni mai perceptibil pentru pasageri, chiar dacă nivelul total de zgomot poate fi mai mic decât la viteze mari.

Re: Stația Aurel Vlaicu ByOnu

survola wrote here:
Din păcate, această stație rămâne una dintre cele mai urâte, împreună cu cele de pe M4 „vechi”.
Spoială peste ieftineală.

De departe cele mai urate sunt Iancului, Stefan cel Mare si Victoriei M1. Desigur, intr-adevar, la pachet cu M4-2000.

Go to page:  1  ... 20 21 22 23 24 25 26

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Reţeaua de metrou din Bucureşti  • 
Choose destination

Since our 2710 forum members have written 465042 posts in 5810 topics and 544 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”