Topic: Bugetul Municipiului București
326 posts, 136301 views
📖 Pagination options
- cris_m
-
Posted:
-
Re: Bugetul Municipiului București
cris_m
Asta cu nebunii cunosc prea bine, am destui in blocul meu. Toate din jurul meu s-au reabilitat, al meu a ramas de izbeliste. E adevarat ca nu locuiesc in S1 ci in S3, dar capsomani sunt peste tot...
Asta cu nebunii cunosc prea bine, am destui in blocul meu. Toate din jurul meu s-au reabilitat, al meu a ramas de izbeliste. E adevarat ca nu locuiesc in S1 ci in S3, dar capsomani sunt peste tot...
- Cristi N
-
Posted:
-
Re: Bugetul Municipiului București
Cristi N
Pentru Sectorul 2 ai aici toate informatiile, inclusiv bugetul in format Excel unde poti sa faci toate prelucrarile de date posibile.
http://public.ps2.ro/Administratie%20Publica%20Locala/Informare%20si%20consultare%20publica/2024/2024-02-02%20dezbatere%20publica%20buget%202024/
Pentru Sectorul 2 ai aici toate informatiile, inclusiv bugetul in format Excel unde poti sa faci toate prelucrarile de date posibile.
http://public.ps2.ro/Administratie%20Publica%20Locala/Informare%20si%20consultare%20publica/2024/2024-02-02%20dezbatere%20publica%20buget%202024/
- ByOnu
-
Posted:
-
Re: Bugetul Municipiului București
ByOnu
https://greencommunity.ro/nicusor-dan-bu ... roiecte/
Conferinta sustinuta de primarul general (VIDEO): https://facebook.com/watch/live/?ref=wat ... 42611098
https://greencommunity.ro/nicusor-dan-bu ... roiecte/
Nicușor Dan a prezentat proiectul de buget al municipiului București pe 2024, estimat la 6,5 miliarde de lei. Care sunt principalele investiții prevăzute?
ALEXANDRU BUNGHEZ, 12 FEBRUARIE 2024
Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a prezentat duminică, 11 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, proiectul de buget al municipiului București pe anul 2024, a cărui valoare totală este evaluată la 6,5 miliarde de lei.
“Am pus în buget 6 miliarde de lei – venituri, parte din impozitul pe salarii al bucureștenilor și venituri proprii, plus încă 425 de milioane de lei care sunt achiziții pe fonduri europene pe care noi le-am plătit în 2023, dar care ne vor fi decontate în 2024. Deci, cu totul, excluzând viitoare fonduri europene și sumele care doar tranzitează conturile noastre, este un buget de 6,5 miliarde de lei”, a declarat Nicușor Dan.
Conform acestuia, subvențiile la termie și transport au fost evaluate între 1 și 1,1 miliarde de lei fiecare.
”Investițiile – nu am făcut o socoteală, pentru că ele sunt puse pe fiecare instituție. Așa, la ochi, aș zice că sunt de circa un miliard de lei”, a mai comunicat primarul.
București, 2024: Care sunt principalele puncte de investiție anunțate de Nicușor Dan?
Dezvoltarea programului de sport în școli + infrastructură sportivă
Edilul Capitalei a informat despre dezvoltarea programului de sport în școli, care până acum a fost derulat la un nivel experimental. În această direcție, Nicușor Dan a propus alocarea a 20 de milioane de lei în proiectul de buget.
“Acest lucru înseamnă că țintim 50.000 de elevi din cei aproximativ 270.000, câți sunt în București – școală generală și liceu. […] În linii mari, (este vorba de) grupe de 15-20 de copii din respectiva școală, sub coordonarea unui profesor care va fi plătit de noi, adică noi plătim școala, iar școala plătește profesorul cu ora. În afara orelor de școală și, în general, la bazele sportive ale școlilor, pe terenurile de sport și sălile de sport, (elevii) fac discipline sportive: handbal, volei, fotbal, sporturi individuale, atletism și așa mai departe”, a explicat edilul.
În ceea ce privește infrastructura sportivă, Nicușor Dan a anunțat reînceperea lucrărilor la Patinoarul Flamaropol în acest an. Inițial, șantierul a demarat în anul 2017, iar în lunile în care s-a lucrat au fost realizate 26% din lucrări, înainte de sistare. Acum, proiectul va fi reluat pe structura edificată deja, patinoarul urmând să aibă o capacitate de 3.100 de locuri.
Termoficare
“Continuăm investițiile în termoficare. După cum știți, în 2023 am reușit să schimbăm 50 de kilometri de rețea principală. Anul acesta țintim 70 de kilometri. Avem pentru asta fondurile europene, fonduri de la Ministerul Dezvoltării și fonduri locale.
Acolo unde au fost tot timpul probleme, la capete de rețea, este în curs achiziția publică pentru cele 20 de centrale – avem bani alocați în buget pentru asta”, a precizat Dan.
Lucrări de infrastructură
“Începem reabilitarea celor 50 de kilometri de linie de tramvai, avem bani puși în buget pentru acest lucru. Așteptăm deschiderea Programului Operațional Regional (POR) pentru ca mare parte din bani să îi obținem de acolo și din împrumuturile pe care putem să le luăm numai după ce accesăm banii europeni”, a înștiințat Primarul General al Capitalei.
Totodată, acesta a informat că în buget sunt alocați bani pentru extinderea rețelei de tramvai, “acele studii de fezabilitate care se termină anul acesta” privind Piața Unirii, Inelul Median, extinderea de la Băneasa și cea din zona București – Târgoviște.
“Avem bani în buget, pe care o să îi decontăm din fonduri europene, pentru a termina achiziția celor 100 de tramvaie (dintre care 72 circulă deja în oraș), pentru cele 100 de troleibuze care au început să fie livrate, plus alte 22 de troleibuze pentru care avem bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Am pus bani și pentru plata ratelor la Otokar. Mai avem de plătit 15 rate din autobuzele care au fost cumpărate de administrația precedentă și neplătite”, a mai adăugat Nicușor Dan.
“Am deschis linie bugetară pentru achiziția a 250 de noi tramvaie, o achiziție foarte consistentă, de ordinul a 800 de milioane de euro, pentru care vom depune, de asemenea, o aplicație în cadrul POR”, a transmis Nicușor Dan.
În bugetul pe 2024 a fost prevăzută și o sumă consistentă pentru reparații de străzi, trotuare, semafoare și marcaje rutiere, dar și pentru înlocuirea scărilor rulante de la Piața Universității.
De asemenea, Nicușor Dan a indicat că termenul de finalizare a lucrărilor pentru reparația podului Grant rămâne cel stabilit, respectiv luna martie.
Zone verzi și spații publice
Privitor la parcuri, Primarul General a anunțat că au fost alocate fonduri pentru înlocuirea a 30 de locuri de joacă. În plus, bugetul prevedere bani pentru reparația sistemului de irigații din mai multe parcuri, printre care Cișmigiu, Herăstrău și Izvor; pentru amenajarea unui puț de apă de mare adâncime pentru alimentarea Parcului Circului, dar și pentru restaurarea aleilor parcurilor și ale Grădinii Zoologice.
“Vom termina reparația podului din Parcul Tineretului, care nu a mai fost reparat de 50 de ani și cuva lacului mare din Cișmigiu. De asemenea, vom începe pentru Herăstrău reparațiile malului de lac, avem bani puși pentru asta”, a declarat edilul.
O altă investiție în spații publice va fi Podul Calicilor, un pod pietonal care va face legătura între străzile Șelari și Sfinții Apostoli: ”În sfârşit, avem toate documentaţiile şi fonduri pentru Podul Calicilor şi pietonalul de lângă Dâmboviţa, de la Piaţa Unirii la Izvor.”
Sănătate
Nicușor Dan a informat asupra finalizării lucrărilor de la Spitalul Foișor, proiect început în anul 2009. Pentru această inițiativă a fost alocată suma de 30 de milioane de lei.
“O să începem un proiect care, de asemenea, este anunțat de foarte multă vreme și pentru care în sfârșit avem documentațiile: Banca de țesuturi din interiorul Spitalului Colentina. Pentru asta am alocat aproximativ 20 de milioane de lei.
Avem mai multe proiecte care continuă derularea pe fonduri europene, care sunt pentru mai multe spitale: refacerea sistemelor electrice, detecție incendii și sisteme de fluide. De asemenea, construcția unor corpuri de clădire cu funcțiune de ambulatoriu la mai multe spitale”, a mai spus primarul.
În conferința de presă, Nicușor Dan a menționat și construcția unui corp nou de terapie intensivă pentru neonatologie la Spitalul Filantropia, dar și consolidarea unei părți din Maternitatea Bucur, în măsura în care se va găsi o soluție pentru relocarea temporară a acesteia.
“Dacă Ministerul Sănătății ne va permite, ceea ce pentru moment nu pare că vrea să facă, să găsească o soluție pentru mutarea temporară a unei părți din Maternitatea Bucur pentru care avem bani pe PNRR ca să o consolidăm”, a explicat el.
Urbanism
Primarul General a anunțat și finalizarea Planului Urbanistic General (PUG) al Bucureștiului, pentru care s-a alocat suma de 25 de milioane de lei. Potrivit lui Nicușor Dan, în prezent, toate studiile sunt realizate: “Suntem în perioada în care realmente se întocmește Regulamentul și Planșa de reglementări. Adică ce se poate construi în diferite locuri din București”.
În plus, au fost alocate fonduri și pentru realizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) și a Bazei de Date Urbane. “Ne dorim ca în același sistem GIS să avem informații despre rețele, școli, drumuri, proprietate, regulamente de urbanism, trafic”, a transmis acesta.
Consolidări de clădiri
“Vom finaliza, și avem bani și din bugetul local și dintr-un împrumut pe care îl avem deja contractat, clădirea din Bd. Regina Elisabeta, fostul sediu al Primăriei Sectorului 5. Aceasta va deveni o locație administrativă a Primăriei Capitalei în care vom putea să relocăm multe dintre administrațiile noastre care plătesc chirie în momentul acesta” a precizat Nicușor Dan.
Totodată, acesta a anunțat că în luna martie vor demara lucrările la Hanul Solacolu, de punere în siguranță, pentru moment. În plus, au fost alocate sume consistente și pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic pentru care documentațiile sunt deja finalizate.
Nicușor Dan: vrem să fim responsabili cu bugetul local, să nu ducem Primăria din nou în zona de faliment
În discursul său, Nicușor Dan a atras atenția și asupra faptului că Guvernul ar fi alocat bugetului Capitalei o sumă mai mică de bani față de anul trecut, prin reducerea de la 50% la 47% a cotei din impozitele pe salariile bucureștenilor.
“Din păcate, avem mai puțini bani decât anul trecut. După cum am spus de mai multe ori, avem 620 de milioane de lei care ni s-ar cuveni și pe care Guvernul a propus și Parlamentul a decis să nu ni-i dea”, a afirmat edilul.
“Din această cauză, sunt foarte multe lucruri pe care am fi dorit să le facem și pentru care nu am avut bani în buget. […] Am tăiat 100 de milioane de lei de la Administrația Străzilor pentru reparații de străzi și trotuare; (…) mai multe reparații la instituțiile de cultură, la mai multe clădiri pe care le avem; reparații de alei, la Circ, în cimitire; policlinici; centrale termice vechi, de cartier, care nu au mai fost modernizate de foarte mult timp.
Toate aceste investiții aș fi vrut să le avem în bugetul local, dar vrem să fim responsabili cu bugetul local, să nu ducem Primăria din nou în zona de faliment”, a subliniat Nicușor Dan.
Proiectul de buget, publicat pe website-ul Primăriei Municipiului București (detalii aici), se va afla în dezbatere publică în următoarele 15 zile. “Încurajez cetățenii să facă observații pe proiectul de buget. După cele 15 zile, putem să convocăm ședința de Consiliu General care va aproba bugetul”, a mai adăugat edilul.
Conferinta sustinuta de primarul general (VIDEO): https://facebook.com/watch/live/?ref=wat ... 42611098
- shoppy
-
Posted:
-
Re: Bugetul Municipiului București
shoppy
Asta este prezentaea oficiala a bugetului, licenta artistica a ziaristului sau ce viseaza primarul?
La Lucrari de Infrastructura spune doar de liniile de tramvai si de Pasaj Grant, de Prelungirea Ghencea sau de alte proiecte nimic, bine ca tramvaiele, troleibuzele si ratele pentru autobuzele Otokar tot Lucrari de Infrastructura sunt si ele, ca altfel cam batea vantul.
Vad ca Termoficarea si Infrastructura Sportiva, care sunt tot Lucrari de Infrastructura, au capitol separat, cineva pare chiar sa nu inteleaga ce este aceea o Lucrare de Infrastructura.
Bine de stiut si ca Bulevardul Chitila, Cartierul Chitila, Capatul Mezes si Mall Colosseum, mai nou se cheama "Zona Bucuresti-Targoviste", sa il informeze cineva ca exista deja "Soseaua Bucuresti-Targoviste" care este in alta parte iar DN7 nu duce la Targoviste ci la Pitesti, deci, daca tot e pornit sa inventeze "zone", corect ar fi fost "Zona Bucuresti-Pitesti".
Asta este prezentaea oficiala a bugetului, licenta artistica a ziaristului sau ce viseaza primarul?
La Lucrari de Infrastructura spune doar de liniile de tramvai si de Pasaj Grant, de Prelungirea Ghencea sau de alte proiecte nimic, bine ca tramvaiele, troleibuzele si ratele pentru autobuzele Otokar tot Lucrari de Infrastructura sunt si ele, ca altfel cam batea vantul.
Vad ca Termoficarea si Infrastructura Sportiva, care sunt tot Lucrari de Infrastructura, au capitol separat, cineva pare chiar sa nu inteleaga ce este aceea o Lucrare de Infrastructura.
Bine de stiut si ca Bulevardul Chitila, Cartierul Chitila, Capatul Mezes si Mall Colosseum, mai nou se cheama "Zona Bucuresti-Targoviste", sa il informeze cineva ca exista deja "Soseaua Bucuresti-Targoviste" care este in alta parte iar DN7 nu duce la Targoviste ci la Pitesti, deci, daca tot e pornit sa inventeze "zone", corect ar fi fost "Zona Bucuresti-Pitesti".
📖 Pagination options