Zona metropolitană BucureștiIstoria transportului în comun din București şi Ilfov

Topic: Vederi vechi din istoria transportului în București

475 posts, 224684 views

Go to page:  1  ... 15 16 17 18 19 20 21  ... 34

📖 Pagination options
Re: Vederi vechi din istoria transportului în București Gabi23

Tom wrote:
..... acel "01" de marfă din fotografia menționată (o voi căuta, apărea pe undeva și pe la RATB) și avea același număr 01.
Probabil te referi la vehiculul din fotografia aceasta:
Troleibuz pentru transport materiale 01 - URAC -.JPG (328.46 KB; downloaded 5678 times)

Re: Vederi vechi din istoria transportului în București 1689

Intr-adevar, acesta pare sa fie primul troleibuz de marfa, in schema originala de culoare. Ce este de remarcat la acest prototip este atentia pentru detaliu (schema de culoare, ornamente laterale in linie cu cele originale, faruri Elba bombate cu contur cromat, masca frontala asortata si sigla Aitobuzul.

Aceasta schema de culoare a fost pastrata si pentru 02, diferenta era ca acesta avea usa culisanta pe ambele parti (multumiri Dlui. Bucsan pentru documentarea acestei bucati de istorie).

De la 03 incolo s-a simplificat (albastru ultramarin integral in jumatatea inferioara) iar de la 08 galben partea superioara cu rosu cea inferiara.

Cele pe care le-am vazut circulind in Bucuresti nu au avut gratii - posibil ca aceasta "adaptare" sa se fi facut dupa (daca) trimiterea lor in provincie.

Despre autonomie, pot spune ca am vazut o singura data un astfel de troleibuz circulind pe baterii, in zona Big Berceni (sa fi fost undeva in jurul anului 1985-1986.) Auzisem ca erau prevazute cu baterii pentru functionare autonoma, deci nu era o ceva neasteptat sa il vad cu captatorii lasati, insa am fost surprins ca se misca cu o viteza extrem de redusa. Nu stiu daca toate au fost autonome.

• Tom
  • Posted:
  •  

Re: Vederi vechi din istoria transportului în București Tom

E posibil să-l fi văzut pe acesta, schema de culoare pare la fel (e greu în fapt de spus asta, la 30 de ani distanță, dar așa îmi amintesc), însă ce mi se pare ciudat e că troleibuzul pe care l-am văzut părea să aibă mai multe ferestre, de fapt cred că arăta ca un troleibuz normal, așa cum l-am văzut din alt troleibuz din sensul opus. Să fi fost acela laboratorul? Și încă odată, unde găsesc documentația dlui Bucșan?
Dintre troleibuzele de marfă, destul de des le-am văzut pe 07 și pe 14. Nu cred că le-am văzut pe toate vreodată. Le-am văzut și staționate în zone unde nu era rețea și cred că o singură dată le-am văzut și deplasându-se pe baterii, iar viteza era într'adevăr destul de mică. Am văzut la TV o prezentare a lor, cred că prin 1986-1987. Interesant este că pe unele scria "TRANSPORT MATERIALE", iar pe altele scria "TRANSPORT MĂRFURI", la fel ca și pe cele nemodificate (5132 e singurul pe care l-am văzut).
Interesant este că pe liniile 86,87 și 94 și cred că și pe 82 am mai văzut, erau troleibuze cu numere sub 523x, deși s'ar putea să mă înșel și să fie doar cele cu care am și mers. Nu am văzut însă numere sub 5150, în afară de 5121 (școală) și 5132 (marfă) - asta prin 1985-1986, însă pe 81 am văzut și numere mai mari. 5234 era tot cu fustă albastră, în afară de cele pe care le-am văzut mai târziu, după ce s'au scurtat liniile de la BN. Restul până la 5232 pe care le-am văzut, erau roșii. Nu am văzut albastre pe liniile care treceau pe la Romană. Interesant e că după 1986, cele albastre aveau o nuanță mai închisă decât cele bleu din fotografiile mai vechi, însă nu ca 5121, care avea o culoare albastru și mai închis, asemănător cu DAC-ul 7117.

Re: Vederi vechi din istoria transportului în București andrei11

Facebook / Bucureștiul De Atădată ( literele mari sunt scrise de ei, nu de mine ) foto găsită de Silviu Pescaru, Șos Berceni / Iulie 1969, tramvai îndreptându-se spre IMGB. ( Textul copiat din postare ). Tramvaiul cică e pelinia 22.
Berceni.jpg (211.18 KB; downloaded 5386 times)

Am serioase indoieli ca imaginea este pe Sos. Berceni. Casele de pe partea stinga (mergind spre IMGB) au fost construite inainte de '60 iar pe dreapta erau serele. Si oricum nu exista padure nicaieri in zona.
Mai repede cred ca este linia 29 spre Jilava, desi acolo parca nu era cale dubla.

Re: Vederi vechi din istoria transportului în București aztec

Nu am un computer acum sa verific...in departare se vede un traseu de linii de curent...alea sigur au ramas pe loc, chiar daca telegraful si tramvaiul nu mai este.
Si par relativ paralele cu soseaua...
Ca indiciu, lasand sere si casele..

Acum cum se poate face o documentare.
Pai vedem unde e soseaua fata de tramvai si identificam sensul pozei...spre Buc sau in afara lui.
Pt ambele variante "suspecte".
Apoi avem reteaua LEA...
Incercam sa vedem daca e pe stanga, dreapta sau paralela sau tangenta.
Apoi poate identificam si de cat este ..110 sau 220...

Transpunem pe o harta istorica sau recenta cu LEA..avem cateva indicii, 2 stalpi mai inalti parca.. un link aici
http://www.mie.ro/_documente/dezvoltare ... anse/5.jpg

In poza parca este si un TATRA 138... Aparut in 1959...
Ajuta?

• GPS
  • Posted:
  •  

Re: Vederi vechi din istoria transportului în București GPS

LEA există și astăzi, vine de la CET Sud Vitan prin Popești și cotește spre centură. Stâlpii din nou corespund, urmele liniilor electrice de pe stâlpi fiind vizibile mulți ani după.
Aici se pot observa fostele console ale rețelei: https://goo.gl/maps/dRHwN4CEwuUWbhsn7

Din ce am sapat eu..
Datele pozei sunt corecte.
Poza facuta undeva intre Metalurgiei si UMGB.
Vedem ca este si o statie.
Casele in 1966 se opreau cam in dreptul strazii Metalurgiei.
De fapt ultimul rand de case erau pe strada Sergent Ion Pechiu ?

As presupune ceva in genul asta, se mai poate sapa...si afla exact si statia, daca nu extrapola si presupune ca este chiar capatul liniei...asa ca ungiul s-ar pastra, doar ca trebuie suprapusa peste locul capatului, ce nu stiu unde era...
test.jpg (415.69 KB; downloaded 6613 times)

Re: Vederi vechi din istoria transportului în București rosetti61

Este chiar la capatul de linie de la IMGB, pe ultimii stalpi nu mai sunt console duble, bucla este in afara pozei. fotograful sta cu spatele la intrarea in IMGB, poarta 2; pe camp avem metroul si dezmatul imobiliar din Popesti iar capatul era in dreptul statiei Berceni - pe o parte din fostul spatiu de intoarcere e o constructie.
Locul de unde a facut poza, unde e parcarea https://www.google.ro/maps/@44.3621869, ... 312!8i6656
Fostul capat https://www.google.ro/maps/@44.3621869, ... 312!8i6656
imgb69.JPG (42.19 KB; downloaded 6603 times)

O fotografie mai puțin întânită !
70249588_670955910049546_8357500634206830592_n.jpg (89.26 KB; downloaded 6659 times)

Re: Vederi vechi din istoria transportului în București rosetti61

La Piata Scanteii, unde era statia de incarcare cu gaz. Acolo mai exista si o bucla de troleibuz (se vede consola deasupra autobuzului) care la data pozei nu mai folosea la nimic - a fost in uz cand s-a construit terminalul in 1964 (reconfigurat in 2001-2002), doar un an, trecuta in conservare si reactivata apoi in perioada 1990-1993 dupa care desfiintata. Linia continua prin Bd. Expozitiei, Av. Popisteanu, Soveja pana in calea Grivitei. La Scanteii nu stiu sa fi fost legatura cu reteaua de pe Kiseleff, insa pentru cateva luni, in 1986 s-a montat retea pe bd Marasti pentru efemera si caricaturala linie speciala de troleibuze 683 Scanteii-Pajura.

Linia de Cățelu
C.jpg (107.26 KB; downloaded 6390 times)
Linia 28.jpg (78.07 KB; downloaded 6374 times)
Și  de Jilava
9-21-2019 12-31-31 PM.jpg (142.67 KB; downloaded 6388 times)
jil.jpg (180.18 KB; downloaded 6387 times)

Uitindu-ma la tipul de console folosite pe linia spre Jilava, cred ca - intr-adevar - poza despre care am discutat anterior nu era de aici.

Ramine, totusi, deschisa intrebarea ce padure se vede in fundal...

Sa fie liziera de linga Danubiana ?

Cu privire la această fotografie
Cred ca iluzie optica oferita de ceva lanuri de porumb verde in prim plan si copaci razleti, iar in departare liziera de la centura...

Go to page:  1  ... 15 16 17 18 19 20 21  ... 34

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Istoria transportului în comun din București şi Ilfov  • 
Choose destination

Since our 2705 forum members have written 464046 posts in 5794 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”