Topic: Domeniul public, spații verzi (amenajare, administrare etc)
290 posts, 99394 views
📖 Pagination options
- cris_m
-
Posted:
-
Re: Domeniul public, spatii verzi (amenajare, administrare etc)
cris_m
Pentru ca mentenanta nu spune nimic alegatorului si pentru ca persoanele amintite de tine nu se plimba prin oras sa vada problemele.
Pentru ca mentenanta nu spune nimic alegatorului si pentru ca persoanele amintite de tine nu se plimba prin oras sa vada problemele.
- shoppy
-
Posted:
-
Re: Domeniul public, spatii verzi (amenajare, administrare etc)
shoppy
Pai la grandioasa modernizare se fura banii calumea, si daca lasam cativa ani sa fie cocina atunci cand vine modernizarea toata lumea se bucura si nu mai intreaba nimeni de ce sau cat costa.
Bine ca scrie mare si neasteptat de curat numele prostilor care sunt responsabili de cocina de acolo, sa nu creada nimeni ca este din vina PS1(defapt de aceea s-a si pus panoul).
Pai la grandioasa modernizare se fura banii calumea, si daca lasam cativa ani sa fie cocina atunci cand vine modernizarea toata lumea se bucura si nu mai intreaba nimeni de ce sau cat costa.
Bine ca scrie mare si neasteptat de curat numele prostilor care sunt responsabili de cocina de acolo, sa nu creada nimeni ca este din vina PS1(defapt de aceea s-a si pus panoul).
- ByOnu
-
Posted:
-
Re: Domeniul public, spații verzi (amenajare, administrare etc)
ByOnu
https://www.facebook.com/dianaculescu.ro ... 6937019/
𝗔𝗗𝗣 𝗦𝗲𝗰𝘁𝗼𝗿 𝟭 𝘃𝗮 𝘁𝗮̆𝗶𝗮 𝘁𝗿𝗲𝗶 𝗱𝗶𝗻𝘁𝗿𝗲 𝗰𝗲𝗶 𝗺𝗮𝗶 𝘃𝗲𝗰𝗵𝗶 𝗮𝗿𝗯𝗼𝗿𝗶 𝗱𝗶𝗻 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗶 și asta doar pentru că nu are idee cum se gestionează arborii din mediul urban sau pentru că îi este lene să facă toată hârțogăraia necesară pentru a dezvolta niște structuri care pot să sprijine acești arbori veterani, așa cum se întâmpă în Franța (pe la Paris și nu numai) ori chiar mai aproape de București (gen la Iași)
➖➖➖➖➖➖➖➖
deh! este mai simplu să scoți drujba și să pui la pâmânt niște arbori veterani decât să îi protejezi și să le permiți să contribuie în continuare la viața socio-culturală a orașului
➖➖➖➖➖➖➖➖
ATENȚIE!!! arborii aceștia nu sunt bătrâni din simplu motiv pentru că nu există arbori bătrâni!
.
𝘁𝗲𝗿𝗺𝗲𝗻𝘂𝗹 ”𝗯𝗮̆𝘁𝗿𝗮̂𝗻” 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗳𝗼𝗹𝗼𝘀𝗶𝘁 𝗴𝗿𝗲𝘀̦𝗶𝘁 𝗶̂𝗻 𝗿𝗲𝗹𝗮𝘁̦𝗶𝗲 𝗰𝘂 𝗮𝗿𝗯𝗼𝗿𝗶𝗶, pentru că de fapt un arbore este în principiu doar ”chestia aia” de sub scoarță prin care trece seva și care permite de fapt coroanei să se hrănească și să fie ”verde” sau ”vie”
.
lemnul de la interior este de fapt un țesut mort, iar rolul său este de fapt acela de a susține părțile aeriene ale arborelui
... însă, atunci când acest țesut de la interior se debilitează din diverse motive, arborele poate să trăiască în continuare (să facă frunze, să dezvolte ramuri, flori fructe etc.) dacă reușește să își declanșeze la timp anumite mecanisme de redresare (asta, desigur, dacă nu l-a împiedicat deja un drujbist sau un telefaxist să facă acest lucru)
.
astfel, toți arborii au mereu un an de viață, iar la nivel internațional a început să fie utilizată sintagma 𝗮𝗿𝗯𝗼𝗿𝗲 𝘃𝗲𝘁𝗲𝗿𝗮𝗻 tocmai pentru a sublinia faptul că nu este vorba de vârsta propriu-zisă a arborelui ci de faptul că acesta a trecut prin multe evenimente care, din diverse motive, i-au produs debilitarea
.
dar în România administrația publică îi dă înainte cu ”arborii sunt bătrâni!” deoarece cunoașterea de specialitate în instituțiile publice se limitează de cele mai multe ori la ce scria prin cărțile din anii '50-'70, adică înainte să se facă cercetări serioase în domeniul arboriculturii (uhhh! când scriu asta îmi dau seama că au trecut 50-70 de ani de atunci!!! adică și aici suntem cu minim jumătate de secol în urmă)
.
în oraș, arborii sunt agresați în diverse feluri, între aceste agresiuni numărându-se:
🔴faptul că solul de pe rădăcini este tasat (prin trecerea sau parcarea mașinilor, prin depozitarea materialelor de construire etc.)
🔴faptul că ramurile le sunt tăiate (pentru menține coroana la un anumit nivel sau sub o anumită formă, pentru a face loc unor construcții, pentru că nu se realizează corect lucrările de formare etc.)
🔴faptul că trunchiurile sunt rănite (în urma unor acte de vandalism, deoarece arborii nu sunt protejați pe timpul realizării lucrărilor de construire etc.)
🔴rădăcinile le sunt rănite (de către pietoni prin călcare repetată, de mașini prin rularea permanentă sau ocazională, prin depozitarea de echipamente sau materiale de construcție, prin realizarea unor construcți și inserarea rețelelor în subsol etc.)
☝️☝️☝️ 𝘁𝗼𝗮𝘁𝗲 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗲𝗮 𝗱𝘂𝗰 𝗹𝗮 𝗱𝗲𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗹𝗲𝗺𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶 (țesutul mort care formează scheletul) 𝘀̦𝗶 𝗿𝗲𝘀𝗽𝗲𝗰𝘁𝗶𝘃 𝗹𝗮 𝘃𝗲𝘁𝗲𝗿𝗮𝗻𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗮𝗿𝗯𝗼𝗿𝗲𝗹𝘂𝗶
➖➖➖➖➖➖➖➖
în alte țări, arborii veterani care au reușit să supraviețuiască un timp îndelungat în cadrul țesutului urban sunt foarte apreciați și sunt ajutați să râmănă în picioare cu ajutorul unor structuri de susținere cu mult după ce lemnul de la interiorul trunchiului s-a debilitat aproape în întregime
➖➖➖➖➖➖➖➖
din păcate, în București, în lipsa unui #RegistruVerde, administrația publică nu cunoaște unde sunt acește exemplare spectaculoase și prin urmare nici nu își pune problema să le protejeze
... și, astfel, ajunge să pună drujba pe niște arbori cu adevărat remarcabili cum este și cazul acestor trei exemplare de 𝘔𝘰𝘳𝘶𝘴 𝘢𝘭𝘣𝘢 de pe Strada Dem I. Dobrescu din centrul capitalei
➖➖➖➖➖➖➖➖
pentru cei care nu știu:
▶cel puțin unul dintre cei trei arbori poate fi încă menținut cu ușurință în spațiul urban cu ajutorul unei structuri de sprijin care să îi acorde un suport adecvat (dacă cineva s-ar fi preocupat de acest lucru în urmă 5 ani ar fi putut fi păstrate toate cele trei exemplare, acum însă lucrurile s-au compliact puțin pentru două din cele trei exemplare)
▶în spațiul public din București, pe lângă acești duzi se mai păstrează foarte puțini arbori remarcabili care mai pot fi ajutați să rămână alături de noi în continuare, iar între aceștia se numără: 4-5 ulmi, câțiva salcâmi japonezi, niște frasini și parcă un castan porcesc (zic parcă pentru că acest exemplar este la granița cu o propietate privată)
▶duzii au avut o importanță specială pentru viața socio-culturală și economică a Bucureștiului (uneori au dat și numele unor locuri din capitală), iar 𝗽𝗲𝗿𝗱𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗰𝗲𝗹𝗼𝗿 𝘁𝗿𝗲𝗶 𝗲𝘅𝗲𝗺𝗽𝗹𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗲 𝗱𝘂𝗱 𝗱𝗲 𝗹𝗮̂𝗻𝗴𝗮̆ 𝗨𝗻𝗶𝘃𝗲𝗿𝘀𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝘃𝗮 𝗶̂𝗻𝘀𝗲𝗺𝗻𝗮 𝗼 𝗮𝗱𝗲𝘃𝗮̆𝗿𝗮𝘁𝗮̆ 𝘁𝗿𝗮𝗴𝗲𝗱𝗶𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗽𝗲𝗶𝘀𝗮𝗷𝘂𝗹 𝗼𝗿𝗮𝘀̦𝘂𝗹𝘂𝗶 𝘀̦𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗶𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗮 𝘀𝗮
➖➖➖➖➖➖➖➖
dacă am fi fost de exemplu în Paris, lucrurile ar fi stat cu totul altfel (vezi în colajul alăturat imaginea din stânga-jos) pentru că acolo arborii veterani sunt apreciați și îngrijiți așa cum se cuvine să fie fâcut în cazul unor vestigii ale patrimoniului cultural
➖➖➖➖➖➖➖➖
de fapt, nici nu trebuie să mergi până la Paris ca să vezi astfel de exemple, ci ajunge să dai o fuță până la Iași, pentru a putea vedea cum 𝗧𝗲𝗶𝘂𝗹 𝗹𝘂𝗶 𝗘𝗺𝗶𝗻𝗲𝘀𝗰𝘂 𝗻𝘂 𝗰𝗮𝗱𝗲 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝘂𝘁𝗶𝗹𝗶𝘇𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶 𝘀𝗽𝗮𝘁̦𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗰𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗮̆ 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗿𝗶𝗷𝗶𝗻𝗶𝘁 𝗰𝗼𝗿𝗲𝘀𝗽𝘂𝗻𝘇𝗮̆𝘁𝗼𝗿 (vezi în colajul alăturat imaginea din dreapta-jos)
➖➖➖➖➖➖➖➖
dar este mai simplu să dai drumul la drujbă și să scapi de bătăile de cap pe care ți le crează arborii veterani atunci când nu ai cunoștințele necesare pentru a gestiona corect vegetația arborecentă din oraș ... nu-i așa?!
➖➖➖➖➖➖➖➖
nu vi se pare fascinant faptul că, dacă aceste exemplare ar fi crescut în Franța ar fi avut acum o altă soartă față de cea care li se pregăteșe acum într-un sector condus de un primar provenit din Franța?
➖➖➖➖➖➖➖➖
#ADPsecotr1ieselaataccudrujba
#inFrantasefacealtfel
#noimuncimnugandim Vezi mai puţin
https://www.facebook.com/dianaculescu.ro ... 6937019/
adps1 taie arbori batrani.png (378.3 KB; downloaded 1738 times)
- Utilizator anonim 2
-
Posted:
-
Utilizator anonim 2
Cred ca autoarea cam sare peste cal. Da, s-au taiat anapoda arbori in Bucuresti insa trebuie sa acceptam faptul ca si ei sint niste organisme vii care la un moment dat mor. E absurd sa ne cramponam de orice copac si sa il tratam ca pe Lenin sau pe bunicul mort pus in geam.
Cred ca autoarea cam sare peste cal. Da, s-au taiat anapoda arbori in Bucuresti insa trebuie sa acceptam faptul ca si ei sint niste organisme vii care la un moment dat mor. E absurd sa ne cramponam de orice copac si sa il tratam ca pe Lenin sau pe bunicul mort pus in geam.
- ByOnu
-
Posted:
-
ByOnu
Nu stiu ce sa zic. Cred ca trebuie evitata price defrisare inutila.
Amintesc ca in ultimii 15 ani pe Magheru au fost plantati puieti de vreo 5x in aceleasi scuaruri. Din toate aceste plantari nici 10% nu prind. Sunt neingrijiti, ciocniti, rupti de soferi sau de maimute care vor sa-si arate muschii.
Sa mai spun de defrisarile masive din S4 si atentatul ecologic pe care l-a facut Baluta pe Bd. Tineretului, spre exemplu?
In fine, am fost in zona fostului Minister al Propagandei din interbelic pentru a vedea cu ochii mei situatia. Sunt marcati cu rosu mai multi copaci, inclusiv de vizavi.
Nu stiu ce sa zic. Cred ca trebuie evitata price defrisare inutila.
Amintesc ca in ultimii 15 ani pe Magheru au fost plantati puieti de vreo 5x in aceleasi scuaruri. Din toate aceste plantari nici 10% nu prind. Sunt neingrijiti, ciocniti, rupti de soferi sau de maimute care vor sa-si arate muschii.
Sa mai spun de defrisarile masive din S4 si atentatul ecologic pe care l-a facut Baluta pe Bd. Tineretului, spre exemplu?
In fine, am fost in zona fostului Minister al Propagandei din interbelic pentru a vedea cu ochii mei situatia. Sunt marcati cu rosu mai multi copaci, inclusiv de vizavi.
1A3C4006-CEBA-4944-A7F7-C245E726BF0C.jpeg (1.9 MB; downloaded 1635 times)
456BC40C-9BB0-4E00-AFEA-AFB3A72A3623.jpeg (1.1 MB; downloaded 1635 times)
670AB641-1F9E-4814-B6C6-E5335E0142F9.jpeg (1.82 MB; downloaded 1635 times)
43091D3D-30CC-4A98-A741-FB10CA8FA993.jpeg (1.84 MB; downloaded 1635 times)
- Utilizator anonim 2
-
Posted:
-
Utilizator anonim 2
De acord. Eu ma refeream strict la copacii din articolul cu pricina. Avind in vedere cit de sensibil e subiectul, cred ca nu se hazardeaza autoritatile din S1 sa taie copaci ce nu prezinta un pericol evident. Acum, ca au ajuns sa prezinte pericol din cauza unor ciumpaviri idioate anterioare sau a altor interventii neinspitate, e foarte posibil dar raul deja a fost facut si nu mai poate fi reparat.
De acord. Eu ma refeream strict la copacii din articolul cu pricina. Avind in vedere cit de sensibil e subiectul, cred ca nu se hazardeaza autoritatile din S1 sa taie copaci ce nu prezinta un pericol evident. Acum, ca au ajuns sa prezinte pericol din cauza unor ciumpaviri idioate anterioare sau a altor interventii neinspitate, e foarte posibil dar raul deja a fost facut si nu mai poate fi reparat.
- shoppy
-
Posted:
-
shoppy
Articolul cauta sa creeze scandal, pozele de la Paris si Iasi sunt in parc si nu de pe strada, in parc iti permiti sa pui proptele si sa deviezi aleile pietonale, pe strada nu ai cum sa faci asta, ar trebui sa inchizi trotuarul sau strada ca sa pui proptele pentru copaci.
Cand vedem un copac noi presupunem imediat ca trunchiul este masiv dar se poate sa nu fie asa, inauntru poate sa fie gaunos(doar partea exterioara a tulpinei este vie), vad in prima poza ca cei 2 copaci au scorbura, poti sa te uiti sau sa ciocanesti in lemnul neacoperit de coaja daca suna a gol?
Multi puieti sunt distrusi de golani sau de riverani care vor sa parcheze pe locul lor, de aemenea degeaba se planteaza daca nu se uda, problema trebuie rezolvata prin supravietuirea puietilor si nu pastrarea la infinit a celor batrani.
Articolul cauta sa creeze scandal, pozele de la Paris si Iasi sunt in parc si nu de pe strada, in parc iti permiti sa pui proptele si sa deviezi aleile pietonale, pe strada nu ai cum sa faci asta, ar trebui sa inchizi trotuarul sau strada ca sa pui proptele pentru copaci.
Cand vedem un copac noi presupunem imediat ca trunchiul este masiv dar se poate sa nu fie asa, inauntru poate sa fie gaunos(doar partea exterioara a tulpinei este vie), vad in prima poza ca cei 2 copaci au scorbura, poti sa te uiti sau sa ciocanesti in lemnul neacoperit de coaja daca suna a gol?
Multi puieti sunt distrusi de golani sau de riverani care vor sa parcheze pe locul lor, de aemenea degeaba se planteaza daca nu se uda, problema trebuie rezolvata prin supravietuirea puietilor si nu pastrarea la infinit a celor batrani.
- Saint666
-
Posted:
-
Saint666
Ar putea sa ia de la sectorul 2 aparatul ce poate face o 'radiografie' a copacului pentru a-i vedea structura interna.
Desi la cum arata pe afara, cel mai probabil sunt goi pe dinauntru si reprezinta un posibil pericol public in caz de furtuna.
Ar putea sa ia de la sectorul 2 aparatul ce poate face o 'radiografie' a copacului pentru a-i vedea structura interna.
Desi la cum arata pe afara, cel mai probabil sunt goi pe dinauntru si reprezinta un posibil pericol public in caz de furtuna.
- 1689
-
Posted:
-
1689
Copacii traiesc - daca nu sint distrusi - mult mai mult deci o maimuta (cica evoluata - aka oameni).
Am crescut la umbra a 4 tei majestuosi plantati de bunicul meu in 1940. Au rezistat pina in 1990 cind au intervenit cariile umane si i-au terminat in citiva ani. Traiau bine-mersi inca cel putin 50 de ani daca n-ar fi fost “toaletati” brutal, “serviti” cu gaz la tulpina curatata de coaja si radacinile taiate brutal de diversele “lucrari edilitare” …
Erau un ecosistem fantastic, cu cuiburi de ciocanitori sapate in scoarta, cu cuiburi de vrabii si mierle din crengi si iarba - un adevarat paradis ornitologic in mijlocul orasului, distrus in doar citiva ani.
Culmea ironiei e ca - 10 de ani mai tirziu - maimutele au invatat ce inseamna umbra copacilor pentru confortul propriu si au inceput sa sape gauri in asfalt si beton ca sa puna alti pomi … Probabil, peste 30-40 de ani o sa vedem altele distrungindu-i.
Copacii traiesc - daca nu sint distrusi - mult mai mult deci o maimuta (cica evoluata - aka oameni).
Am crescut la umbra a 4 tei majestuosi plantati de bunicul meu in 1940. Au rezistat pina in 1990 cind au intervenit cariile umane si i-au terminat in citiva ani. Traiau bine-mersi inca cel putin 50 de ani daca n-ar fi fost “toaletati” brutal, “serviti” cu gaz la tulpina curatata de coaja si radacinile taiate brutal de diversele “lucrari edilitare” …
Erau un ecosistem fantastic, cu cuiburi de ciocanitori sapate in scoarta, cu cuiburi de vrabii si mierle din crengi si iarba - un adevarat paradis ornitologic in mijlocul orasului, distrus in doar citiva ani.
Culmea ironiei e ca - 10 de ani mai tirziu - maimutele au invatat ce inseamna umbra copacilor pentru confortul propriu si au inceput sa sape gauri in asfalt si beton ca sa puna alti pomi … Probabil, peste 30-40 de ani o sa vedem altele distrungindu-i.
- Saint666
-
Posted:
-
Saint666
Si eu m-am uitat aproape 30 de ani cum se clatina poetic in furtuna un plop inalt cat blocul de 10 etaje , si am fost (ca toata lumea din bloc) extrem de trist cand l-au taiat acum cativa ani. Insa atunci am vazut ca se sprijinea in nici 25% din diametrul initial, restul era gol.
Si eu m-am uitat aproape 30 de ani cum se clatina poetic in furtuna un plop inalt cat blocul de 10 etaje , si am fost (ca toata lumea din bloc) extrem de trist cand l-au taiat acum cativa ani. Insa atunci am vazut ca se sprijinea in nici 25% din diametrul initial, restul era gol.
- 1689
-
Posted:
-
1689
In ciuda eforturilor depuse, teii aia erau inca solizi cind - intr-un final - i-au doborit cu sfintul excavator…
In ciuda eforturilor depuse, teii aia erau inca solizi cind - intr-un final - i-au doborit cu sfintul excavator…
- shoppy
-
Posted:
-
shoppy
La noi mai este o problema invizibila, in spatiile verzi din oras(excluzand marile parcuri epocale) in adancime este pamant doar asa, maxim 0,5m, mai jos este un strat de 1m format din toate ramasitele si molozul ramas in urma construirii blocurilor si bulevardelor si acoperit cu pamant vegetal(operatiunea ascunderea mizeriei sub pres), radacinile nu-l pot strapunge, asa ca in oras radacinile sunt mult mai slabe decat cele din padure(si vantul se mai si accelereaza printre blocuri, asa la o vijelie pe Mihalache au cazut zeci de copaci dar in Herastru nu a cazut niciunul).
La noi mai este o problema invizibila, in spatiile verzi din oras(excluzand marile parcuri epocale) in adancime este pamant doar asa, maxim 0,5m, mai jos este un strat de 1m format din toate ramasitele si molozul ramas in urma construirii blocurilor si bulevardelor si acoperit cu pamant vegetal(operatiunea ascunderea mizeriei sub pres), radacinile nu-l pot strapunge, asa ca in oras radacinile sunt mult mai slabe decat cele din padure(si vantul se mai si accelereaza printre blocuri, asa la o vijelie pe Mihalache au cazut zeci de copaci dar in Herastru nu a cazut niciunul).
- cris_m
-
Posted:
-
cris_m
Confirm ca am gasit si eu resturi de constructii in gradina blocului... chiar nu intelegeam de unde provin. Acum are sens.
Confirm ca am gasit si eu resturi de constructii in gradina blocului... chiar nu intelegeam de unde provin. Acum are sens.
- ByOnu
-
Posted:
-
ByOnu
PS5 afirma ca a preluat in administrare parcul.
PS5 afirma ca a preluat in administrare parcul.
📖 Pagination options
Home page
•
Parent forum:
Infrastructura, utilitățile și serviciile publice din București
•
Choose destination