MetrouȘtiri, noutăți și discuții despre metrou

Topic: Discuții diverse despre Metrorex

5666 posts, 1489221 views

Go to page:  1  ... 155 156 157 158 159 160 161  ... 405

📖 Pagination options
Re: Discutii diverse despre Metrorex cris_m

punmeister wrote:
Cu ocazia asta am aflat ca AVCurile astea ruleaza pe batranul Windows XP.  :mrgreen:

Bancomatele, calculatoarele din institutii ale statului si multe alte aparate merg bine-mersi cu XP. Daca a fost un sistem care si-a dovedit functionalitatea, nu vad de ce l-ar schimba... ca nu mai e actual, nu prea conteaza, de spart oricum le sparg, inclusiv pe astea ultimul ragnet  :P  

Re: Discutii diverse despre Metrorex andrei11

Dar nu inteleg de ce sa fie conectat la internet. Descarci datele la sfarsitul programului pe un stik si gata. Ca si cu camera de la calculator, ca te spioneaza nu stiu cine noaptea. Cand nu e deschis calculatorul intrerupi  ( chiar si fizic ) legatura cu internetul, sa vad ce virus  iti mai spioneaza camera. :D

Re: Discutii diverse despre Metrorex Florinds

Poate vor sa extraga si ultimul strop de energie din Windows XP. Oricum, XP se mai poate actualiza inca:

http://betanews.com/2014/05/26/how-to-continue-getting-free-security-updates-for-windows-xp-until-2019/

Si eu actualizez inca XP, am actualizat in iulie.
PS: @cris_m, racnet, nu ragnet. Vine de la a racni, nu de la a rage. :) a racni + sufixul -et.

Re: Discutii diverse despre Metrorex andrei11

Da' Monetaria Statului vine de la monedă sau de la monetă ?

Re: Discutii diverse despre Metrorex mcosmin

Diferenta consta in cat de repede va fi spart sistemul. Sistemele noi sunt gandite cu alte masuri de securitate in minte. Windows 8/10 e infinit mai sigur decat XP.

Re: Discutii diverse despre Metrorex BodoMinea

Windows-ul ca arhitectură tot Windows e și pe deplin sigură nu-i nicio versiune. Windows 8/10 out of the box e mai sigur ca XP cu setările default. Dar și XP dacă îi configurează firewall-ul, dezactivează / setează OK anumite chestii (expunerea netbios, sharing fără parolă) e cam același lucru (singura „securitate” în plus pe versiunile noi e UAC-ul care e inutil rulând în mod kiosk, că oricum nu poți accesa opțiunile sistemului).

Deci dacă rulează un program proprietar cât de cât decent și sunt într-o rețea internă (nu direct pe net...) sau în niciuna cel mai bine, nu prezintă un risc sistemul de operare.

Dar oricum la ce operațiuni simple face AVC-ul, putea să aibă lejer ceva variantă de Linux Embedded, și ar fi fost mult mai ieftin (fără cine știe ce licență cu n'șpe volume), mai sigur și mai ușor de adaptat pe viitor.

Să ne amintim că aceste automate știu să facă doar 'dispose' de cartele, și nici măcar să dea rest. Deci deși au costat fiecare cât o garsonieră în București, nu sunt mai inteligente decât automatele de băuturi din stații (care măcar dau rest), nu se navighează așa cum trebuie prin interfață, unii oameni nu înțeleg când au ajuns la pasul unde trebuie băgat cardul / banii, și dacă într-un viitor îndepărtat și utopic vom avea un sistem modern de taxare și automatele o să trebuiască să facă și reîncărcare, interogare etc, va trebui să le aruncăm la gunoi pe acestea și să luăm altele, care probabil vor costa cât un apartament.

Re: Discutii diverse despre Metrorex Florinds

andrei11 wrote:
Da' Monetaria Statului vine de la monedă sau de la monetă ?

https://dexonline.ro/definitie/moneta
monétă (monéte), s. f. – Ban de metal. – Var. monedă. Lat. (it.) moneta (sec. XIX), var., din ven. moneda, prin intermediul ngr. μονέδα (Graur, BL, IV, 103; Gáldi 211). – Der. monetar, adj.; monetărie, s. f. (locul unde se fabrică monedă); monetiza, vb. (a bate monedă; a mercantiliza).

Normal ca sunt mai sigure Win7-8-10 decat XP, dar depinde ce vrei sa faci cu ele... Daca il tii inchis, si un calculator cu Win 9x este sigur.

BodoMinea wrote:
Windows-ul ca arhitectură tot Windows e și pe deplin sigură nu-i nicio versiune. Windows 8/10 out of the box e mai sigur ca XP cu setările default. Dar și XP dacă îi configurează firewall-ul, dezactivează / setează OK anumite chestii (expunerea netbios, sharing fără parolă) e cam același lucru (singura „securitate” în plus pe versiunile noi e UAC-ul care e inutil rulând în mod kiosk, că oricum nu poți accesa opțiunile sistemului).

Deci dacă rulează un program proprietar cât de cât decent și sunt într-o rețea internă (nu direct pe net...) sau în niciuna cel mai bine, nu prezintă un risc sistemul de operare.

Dar oricum la ce operațiuni simple face AVC-ul, putea să aibă lejer ceva variantă de Linux Embedded, și ar fi fost mult mai ieftin (fără cine știe ce licență cu n'șpe volume), mai sigur și mai ușor de adaptat pe viitor.

Să ne amintim că aceste automate știu să facă doar 'dispose' de cartele, și nici măcar să dea rest. Deci deși au costat fiecare cât o garsonieră în București, nu sunt mai inteligente decât automatele de băuturi din stații (care măcar dau rest), nu se navighează așa cum trebuie prin interfață, unii oameni nu înțeleg când au ajuns la pasul unde trebuie băgat cardul / banii, și dacă într-un viitor îndepărtat și utopic vom avea un sistem modern de taxare și automatele o să trebuiască să facă și reîncărcare, interogare etc, va trebui să le aruncăm la gunoi pe acestea și să luăm altele, care probabil vor costa cât un apartament.

Automatele sunt capabile sa dea rest, doar ca functionalitatea respectiva nu a fost pronita. Doar nu crezi ca vor se fac automate speciale ca sa dea rest. Nup. E fix acelasi hardware dar cu soft diferit.

Nu mă refeream la alte automate doar ca să dea rest. Ziceam că și sistemul de cartele overall e cam outdated. Și dacă au astfel de funcționalitate și s-a plătit pentru ea, de ce se stă oprită?

Deci vă rog frumos, Metrorex se ocupă de securitate :lol:

„Servicii de protectie impotriva atacurilor informatice - Valoare în euro fără TVA: 159.111”

(din http://www.metrorex.ro/Resurse/Achizitii/PAAP-2016.pdf)

Oare tot cu GES?  :lol:

Nu au platit pentru ea. Asta e logica in a produce acelasi hardware si software pe care il poti configura. Ceri mai multi bani pe acelasi lucru doar cu un 1 in loc de 0 la o anumita setare.
Pentru chestia asta se poate cere chiar si 20% in plus fata de pretul de baza.
Acelasi lucru il face intel cu procesoarele i3/i5/i7. I3 si i5 sunt versiuni ale lui i7 cu un registru setat sa dezactiveze anumite functionalitati. Pretul real al procesorului e cat un i3, dar la i7 platesti chiar si de 10 ori mai mult.

Bine, faptul ca in secolul 21, mileniul 3, intr-o capitala care se vrea a fi europeana nu avem automate care dau rest (nu numai la metrou, ci in general) e o mare porcarie. Oricum, metrorex e relativ moderna fata de alte companii, ar trebui sa zicem merci ca avem trenuri cu pilot automat...care au fost de fapt impuse de UE prin standardele de siguranta feroviara, ca altfel, tot la cale libera mergeam si cu CAF-urile si cu Bombardierele.

Mă refer că au plătit din punct de vedere hardware, pentru a exista acea componentă. Și n-au plătit licența pentru a avea buildconfig.give_change=1 or whatever. Oricum de preț... ce să mai vorbim. Găsești și tu și pe forum și prin alte locuri pe net cât a costat un astfel de automat, pe care nu prea îl folosește nimeni și nu e nici măcar „full option”.

Și deși Metrorex e cât de cât la zi cu tehnica, mentalitatea e încă la pământ (cum e cam la toate instituțiile). Dacă eu mă duc la metrou având un card de RATB încărcat și un card bancar, am mari șanse să nu pot intra. Taxarea comună nu știe nimeni când va exista din nou, POS-uri există fizic în unele stații dar dacă ceri să plătești cu cardul te trimite la suprafață la bancomat.

Și dacă vin cu o bancnotă care nu e de fix 5 lei trebuie să stau la coada de la ghișeu pentru că automatul n-a auzit de rest și nici de card (până de curând), unde oricâtă lume așteaptă, se găsesc unele doamne casiere care tot vorbesc la telefon, se conversează cu altă lume (paznici, alte doamne etc) de prin sau din vecinătatea cabinei. În timp ce automatul stă degeaba. Să mai vorbim de eliberarea de abonamente pentru elevi? Care deși reprezintă un procent foarte mare din clienții Metrorex, se pot face abonamente doar la câteva stații, cu un program redus, unde eventual aștepți să transcrie datele de mână și în caiet și pe cartelă.

Chiar și la RATB s-au mai mișcat lucrurile în materie de taxare, plata SMS reintrodusă și prezentată bine, achiziționare titluri, interogare și încărcare călătorii online, carduri bancare cu suport contactless pentru validatoare. Încă aștept automate, măcar carduri din acelea albastre să dea (știu că se făcuseră experimente cu ele).

Chiar și soluțiile românești de taxare (xSell Kiosk Self-Service - by the way și ăsta tot pe XP se bazează, xSell Ticketing Online), deși nu perfecte, sunt funcționale și reduc cozile la CFR și unii operatori privați de cale ferată.

Metrorex când? Când vin și trenurile pentru M5?

Au platit din punct de vedere hardware pentru ca asta este piata, nu sta nici un producator sa faca automate speciale fara"piesa" care da rest, asta ar insemna doua linii de asamblare diferite. Asa folosesc doar una si cer pret dublu pentru o setare software.

Faptul ca automatele au costat cat au costat e o alta problema. Si te rog nu spune ca sistemul de ticketing de la RATB este OK. As zice ca mai des da rateuri decat sa functioneze cum trebuie. Oricum, in momentul de fata e cam greu cu plata prin SMS la metrou, pentru ca tot trebuie sa treci cumva de acei turnicheti.

Dar aici intervine si problema mentalitatii romanului, care ar 90% ar merge total ilegal daca nu ar mai fi turnichetii de la intrare.

Având în vedere prețul exorbitant al acestor aparate, s-ar merita să fie cât de cât custom - built. Că doar nu sunt telefoane să asamblezi un număr enorm pe zi. Nu cred că ai cerere zilnic de AVC-uri noi. Nu se fac sisteme de transport peste noapte.

La RATB este OK ca și eliberare a biletelor și titlurilor de călătorie. Pentru mine care stau la 15km de oraș este perfect să îmi pot încărca de acasă cardul ACTIV și să mă urc în autobuzul preorășenesc RATB.

Nu ziceam de validatoarele la care trebuie să insiști de vreo 5 ori, care nu mai afișează corect, care nu mai au butoane etc. Și nici sistemul de control cu telefoanele din câte am înțeles nu merge prea bine de multe ori. E vorba și de mentenanță și de oameni.

Pe viitor, biletele cu timp sunt o idee bună pentru RATB, dar s-a mai discutat. Și eliberarea online a titlurilor reduse. Ceva de genul, dacă ai făcut un abonament redus la ghișeu și a verificat că ești elev / student, un an sau nu știu câte luni să ai un 'flag' de OK pus și să poți încărca titlul redus online, tastând numărul matricol sau CNPul sau ceva ce s-a verificat la eliberarea fizică (acum nu se pot pune decât la preț integral de pe net).

În orice caz, la RATB și la CFR îmi pot lua bilete în mod civilizat, dar când unul dintre acestea mă aduce la metrou și am abonamentul pe terminate mă ia groaza. Trebuie să îmi rezerv un sfert din zi să ajung la o stație unde se face abonament și să stau la o coadă pe 7 rânduri.

Later Edit
Și există soluție și pentru plata pe mobil cu turnichet. Un exemplu: dai SMS în valoare de x călătorii sau faci un in-app purchase de x călătorii și acesta este validat de o aplicație (primești SMS de confirmare și e citit și validat de aplicație, ca la activarea Whatsapp sau plata la DLC-ul unui joc). Apoi telefonul poate transmite prin NFC semnal unui cititor, asemănător cu cel de carduri de la turnichet și acesta se deschide. Se poate implementa un sistem prin care călătorul are un cont, alimentat de pe telefon prin metodele menționate sau prin ceva third parties (la diverse automate, cum se face cu cupoanele paysafe pentru plăți online)  asociat cu un device. Iar device-ul face tag emulation în fața validatorului (se poate seta asocierea pentru deschidere automată a aplicației când e lipit telefonul de cititor, deci se face mai rapid procesul).

AVC-urile au fost luate dupa aceiasi logica cu care au fost luate CAF-urile pentru M5. Scumpe dar proaste, cu economii facute acolo unde nu trebuie.

Doar ca la afacerea CAF au fost prinsi cu mata in sac. La AVC-uri se pare ca nu. In mod normal ar putea sa faca o aplicatie pe mobile cu NFC si sa nu mai fie nevoie de nici un card, decat o inregistrare in cont bancar unde platesti un abonament lunar si te autentifici cu telefonul. Singura problema e ca aifoanele si-ar lua teapa aici.

Go to page:  1  ... 155 156 157 158 159 160 161  ... 405

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Știri, noutăți și discuții despre metrou  • 
Choose destination

Since our 2703 forum members have written 463832 posts in 5793 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”