MetrouTrenurile de metrou din București

Topic: Trenurile CAF Inneo (BM3)

3267 posts, 1093573 views

Go to page:  1  ... 151 152 153 154 155 156 157  ... 234

📖 Pagination options
Re: Trenurile CAF andrei11

Da, pentru ca ( teoretic ) si 24 si 46 au statii deasupra pasajului ( hmm...recunosc putin tras de par ), pe când 1 nu are statie decat hăt departe, la Dr Felix si la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Re: Trenurile CAF survola

Vorbim de Piața Victoriei. Toate au stațiile în aceleași locuri. Iar 1 și 46 au traseul comun pe acolo.

N-au. In Pasajul  Victoria nu e statie de tramvai ca nu vor cei de la Primarie sa fie. 46 in schimb are statie deasupra pasajului. Ti-am spus, hmm, cam departe de statia de metrou ( de fapt de accesul statiei la suprafata ) dar totusi in preajmă. 1 are statii - asa cum am precizat - departe de accesul statiilor de metrou.

Re: Trenurile CAF BodoMinea

The vehicles have the capability of being retrofitted with on-board energy storage for catenary-free operation in sections of the city centre.

Interesant, mai rar tramvai cu baterii  :lol: știu că recordul de autonomie era de vreo 40km prin Germania, al unui Bombardier cu PRIMOVE.

Mă întreb ăsta cât poate merge și la fel de important,cât durează încărcarea.

Re: Trenurile CAF survola

Pe baterii pentru anumite secțiuni, cum ar fi printr-o piață aglomerată, unde numai catenara lor ar mai lipsi :-)

Re: Trenurile CAF puidemorosan

http://www.tranviasdezaragoza.es/es/inf...ro-tranvia

Chiar dacă este în Spaniola, merita citit. Eu am văzut sistemul și este o minunăție. Încărcare rapida în stații de la catenara.

Re: Trenurile CAF mcosmin

Am aruncat o privire in cabina unui CAF, si am observat niste desene colorate pe interfata COSMOS. Ce anume vede mecanicul acolo?

În ceea ce cred eu că e afișajul default al COSMOSului pentru „condus”, indică voltajul liniei 3/catenarei, încărcarea bateriei, viteza dacă e în mers, și o schemă mai mare a trenului pe care indică ce cabină e activă și ușile. Sub schemă indică buclele și stadiul lor cu verde/roșu/albastru etc, și parametrii de tracțiune și frânare sub forma unui grafic. Pe undeva pe sus mai arată tot colorat dacă sunt sus pantografele, status TCU și altele. Dacă era pe alt modul... posibil să fi arătat reglajul ventilației, detalierea parametrilor de tracțiune.

Probabil puidemorosan știe mai clar ce și cum.

Re: Trenurile CAF puidemorosan

La așa o descriere, ce as mai putea spune? Jos pălăria.
Totuși.
Exista 3 moduri:
1. Modul conducere (cu ecrane accesibile mecanicului)
2. Modul mentenanta (pe lângă ecranele văzute de mecanic mai apar unele)
3. Modul programator (unde pe lângă toate cele de mai sus mai apare ecranul de monitorizare variabile MVB)
Dacă ne centram pe ce vede mecanicul, în principiu sunt date legate de statusul echipamentelor principale, poziția ușilor,  tensiune alimentare, date de confort, presiuni în cilindrii de frana, buclele principale ale trenului, diverse butoane virtuale, ecranul setare PIS, etc.

Da, sunt monitorizați parametrii fizici prin grafice, se arată buclele etc. Se setează ventilația în cabină și salon (independent și pentru cabină parcă se putea seta temperatură țintă gen climatizare), se pot lansa mesajele predefinite, seta PISul etc. Presupun că până la un anumit punct e orientativ și pentru condițiile de mers dar oricum are ATO-ul de la BM lampa verde pentru alea.

Fără să o mai iau cu reproșuri și altele, fac referire la discuțiile anterioare.

În acel mod programator, presupunând că s-a ieșit din garanție și nu mai depindem de n firme, se poate reprograma PIS-ul? Sau e doar o interfață de văzut loguri / read-only debug?

Sau chestia asta se face umblând la memorie prin ceva interfață laptop-TCMS? (apropo, wifi-ul ăla tehnic al trenului e util și la asta sau se fac intervenții de config doar pe ceva mufă serial și ăla e doar de raportare...?)

Încă o întrebare... off-topic dar nu mi-e prea clar: există alte comutatoare pentru deschiderea ușilor în afară de cel al ATO-ului? Dacă da, unde este poziționat / sunt poziționate? Și dacă se acționează cel greșit, va deschide sau va verifica poziția peronului din ATC?

Re: Trenurile CAF thor5

Mi se pare absolut NOAPTEA MINTZII cum cei de la WAZE, Google Maps, HERE Maps si alte nenumarate aplicatii de tip transport urban pot mentine o baza de date actualizata IN TIMP REAL la nivel PLANETAR, iar romanii nu pot tine evidenta conexiunilor transportului in comun pentru UN (singur!) oras. Pentru ca ne gandim la fiecare tren ca la un PC individual :x . Avem internet gratuit in toate statiile de metrou de la nu stiu cati furnizori, dar nu putem conecta trenurile prin WIFI gratuit (sau dedicat-criptat) la un server central care stocheaza toate datele. De aceea nu avem nici telemetrie in timp real de la niciun vagon. Diagnoza la distanta (ca la autoturisme, utilaje agricole, etc) e ceva science-fiction la metrou. Un tren defect ar trebui sa intre la reparatii cu diagnoza preliminara si lista de piese necesare deja facute. Toate fibrele optice de cea mai mare viteza (cel putin alea de la gigimobil) trec prin toate tunelurile principale ale metroului, dar la ce folos? :?:
Dar exista si lucruri bune la metrou. Eu apreciez in mod deosebit panourile cu "Schema statiei". Chiar sunt utile cand cobor intr-o statie noua si nu stiu care iesire/acces este mai potrivita directiei mele de deplasare. Ar fi tare de tot sa am asa ceva si in Google Maps.

Multe din acele servicii sunt crowdsourced, cu informații perfecționate de public. De exemplu Google Maps când a intrat cu îndrumarea transportului în comun în București s-a bazat pe datele celor de la „Transport Urban”, o aplicație românească. La metrou totul trebuie să fie verificat și răsverificat de 7 oficiali și subcontactat de 3 firme care au făcut oferte pentru operațiunea ce se putea efectua de un singur om  :lol:

Trenurile CAF au un WiFi tehnic, care din câte știu eu se poate folosi la raportare când e în depou și diagnosticare, conectând la acel wifi un laptop cu un soft special. Ar exista atâtea variante și tehnologia există, dar dacă acest feature nu s-a vrut de la început, acum trebuie făcute n-șpe licitații ca să schimbăm un text.

Un WiFi pentru sincronizare în toate tunelele chiar e SF pentru Metrorex, dar un sistem care să aducă la zi informațiile din trenuri când ajung la capătul liniei (și acolo o investiție maximă într-un Raspberry Pi de 25$ care are un cron job și face push la un Json către tren) nu mi se pare ceva exagerat. Poate o să se poată „afirma” și românii când ies trenurile din garanție, până atunci suntem blocați în stadiul în care s-a dat comanda chiar și cu informații care nu mai sunt valabile de ani.

Cât despre schemele respective chiar sunt o treabă foarte bună. Ca workaround pe Google Maps, ca să identific accesele mă mișc puțin în cerc pe peron când cobor (mai greu cu localizare underground) și urmăresc heading-ul dat de săgeata Google Maps. Așa văd dacă accesul spre care mă uit e aproape de punctul X de pe hartă. Dar panourile acelea ale Metrorex sunt chiar utile, ca și cele cu schemele magistralelor care mi se par bine făcute (cu toate astea, văd diferite persoane care întreabă dacă trenul care merge la Anghel Saligny ajunge la PIAȚA MUNCII :!: )

Bravo baieti, asa, sa nu ni se serveasca aici ca trebuie sa dam 10.000 EURO sa stergem un troleu din display, troleu care nu mai circula de ani buni pe acolo. Mii de  :bere: din partea mea.

Go to page:  1  ... 151 152 153 154 155 156 157  ... 234

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Trenurile de metrou din București  • 
Choose destination

Since our 2704 forum members have written 463844 posts in 5793 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”