Zona metropolitană BucureștiTotul despre BucureștiMonumente, clădiri deosebite și repere din București

Topic: Catedrala Mântuirii Neamului

554 posts, 201762 views

Go to page:  1  ... 10 11 12 13 14 15 16  ... 40

📖 Pagination options
Re: Catedrala Mantuirii Neamului Dominatrix

Hai sa revenim la un ton mai calm. Alex1968 intr-adevar nu are dreptate in ceea ce priveste suprafata de teren alocata. Valoarea corecta era de circa 5,3 hectare. Dar asta e mai putin important. Ce conteaza in realitate este ca intr-adevar parcul ar fi fost distrus, in primul rand de basculante si utilaje de santier in timpul constructiei, si apoi ar fi fost distrus prin invadarea sa de cersetori, de tigani, de vanzatori de cruciulite, carti bisericesti etc. etc. care probabil si-ar fi intins tarabele din dotare pe unde nici nu te asteptai.

Ca sa nu mai vorbim de distrugerea mausoleului (da, stiu ca era vorba sa il mute in Parcul Tineretului, si probabil mutarea se facea dupa "dezasamblare", asa cum se "dezamsableaza" in prezent casele de pe Buzesti. :evil: ) si a hemiclului din jurul lui.

Nu inteleg de ce mausoleul nu a fost introdus in circuitul turistic. In loc sa profaneze mormintele comunistilor ingropati acolo (obicei specific tarilor bananiere), ar fi trebuie pusa taxa la intrare si faceai bani. Garantez ca ar fi existat straini, si chiar romani care ar fi venit sa faca poze mormintelor comunistilor. Iar hemiciclul ar fi fost o locatie buna pentru un muzeu al comunismului, cu poze si diferite obiecte specifice. Turisti ar fi existat cu siguranta, asa cum exista de exemplu si in Cehia sau RDG. Dar unde nu-i cap...

Revenind la aceasta magarie de proiect, inteleg dorinta BOR de a construi o catedrala (chiar daca nu mi se pare cea mai inspirata idee in momentul asta), dar nu inteleg prostul gust si lipsa anvergurii estetice a acestui monument al kitsch'ului, ca asta va fi. Imi pare rau, nu vreau sa ofensez sensibilitatile religioase ori confesionale ale cuiva de pe acest forum.

Re: Catedrala Mantuirii Neamului pachecarturaru

Hai sa revenim la un ton mai calm
Iata cum:
cersetori,  tigani, vanzatori de cruciulite, carti bisericesti
aceasta magarie de proiect

De ce nu va deranjeaza Arena Nationala?
Atatia bani( "banii nostri"), pentru ce?
Pentru ca dupa o "victorie" sa se umple orasul de urlete de jungla?
Bd Carol I e un infern, de-a dreptul.  Mii de oameni isterizati ( iti este rusine sa stai cu un copil in casa, la cate auzi). " Hei, hei, hei, ne-am  p.. t  pe ei, ori > neam c..t pe ei. Din mii de piepturi> Cutare antrenor ori fotbalist S-o f... pe ma-ta!.
Multumesc lui Dumnezeu ca n-a mai castigat Romania ( tara bananiera) ori Steaua, in ultima vreme ca  bulevardul devenea spitalul 9 ( ca antropolog incerc sa inteleg fenomenul).
 Canaoanele sunt clare> Toate jocurile sunt de la dracul.
De ce banii mei sa mearga aici, de ce sa  se distruga un spatiu verde, cu vanzatori de seminte, tigari, ciorapi, cu huligani, narcomani,  poluare morala?
Daca vor sa-si faca stadion, pot sa-l faca la marginea orasului. Fiind vorba de nationala Romaniei, cred ca mai indicat ar fi fost in centrul tarii. Asa ar fi fost corect
Cu banii acestia se puteau face spitale, case de batrani.
Daca vroiau stadion, puteau sa-l faca din donatii, nu cu bani de la buget.
In plus, sutem prea saraci, nu acum aveam nevoie de el.
Nu mai vorbesc de fenomenul in sine, de loc.
Totul anapoda.

Mai mult, titulaltura de "nationala" mi se pare absurda in cazul Arenei. E vreo lege data in acest sens? Toata natiunea romana e microbista, e de acord  sa fuga 25 de insi  dupa o basica de porc umflata? Bravos, natiune, halal sa-ti fie! Foarte multe femeii, de exemplu,  sunt pentru telenovele. Ar fi interesant de realizat un monument al  "natiunii femeilor telenoveliste". Si lupta, si dai, cultura.

Re: Catedrala Mantuirii Neamului Gabi23

pachecarturaru wrote:
Mai mult, titulaltura de "nationala" mi se pare absurda in cazul Arenei. E vreo lege data in acest sens? Toata natiunea romana e microbista, e de acord  sa fuga 25 de insi  dupa o basica de porc umflata? Bravos, natiune, halal sa-ti fie! Foarte multe femeii, de exemplu,  sunt pentru telenovele. Ar fi interesant de realizat un monument al  "natiunii femeilor telenoveliste". Si lupta, si dai, cultura.

Ce treaba are stadionul National Arena cu Catedrala Mantuirii Neamului ?!?!? :evil:
Voi face curatenie in acest topic si vor ramane discutiile strict referitoare la catedrala!

Domne, imi aduc aminte si acum de curatenia de dupa ploaie a primarului din 90 din PU. Comparatia nu convine, ori n-ati vazut contextul? Mineri est u vas?

• Tom
  • Posted:
  •  

Re: Catedrala Mantuirii Neamului Tom

Comparatia mi se pare extraordinara :lol: Intr'adevar, gasim destui comentatori care vorbesc de "zeul fotbal".
Deci pana la urma, Arena Nationala este un fel de Stadionul Concordia mult mai mare? Nu este un stadion olimpic? E doar inca un templu al "zeului fotbal"? Scuze, dar habar n'am de subiectul stadionului, nu ma intereseaza fotbalul.
Asa este, de pe stadioanele de fotbal se revarsa jungla dupa meciuri. Am spus-o asta tuturor la Iasi: "rugati-va sa nu intre Politehnica Iasi in divizia A" (sau cum s'o numi acum elita celor care fugaresc basica de porc :twisted: ) "pentru ca in oras nu va mai fi liniste". Cel putin in zona aia (Copou), cu parcuri si arbori uriasi de nu se vede strada din satelit.
Daca este un stadion de fotbal, atunci merita acelasi critici ca si Catedrala si cred ca discutia despre stadion ar trebui continuata la topicul lui pentru ca asa este.
Daca este un stadion olimpic, lucrurile se mai schimba, pentru ca olimpiadele si intrecerile sportive sunt o traditie veche in care oamenii se intreceau pasnic folosindu-si puterile si indemanarea. Dar si asa, discutiile ar trebui continuate tot la topicul stadionului.
In rest, sunt perfect de acord. Singurul contraargument pe care l-ar putea aduce cineva este ca stadionul + gazduirea unor competitii internationale ar aduce mai multi turisti (si implicit bani) decat Catedrala.
Canaoanele sunt clare> Toate jocurile sunt de la dracul.
Inlcusiv simulatoarele de zbor, de trenuri si ce mai joaca pasionatii de ce sunt pasionati de pe acest forum? De aia are troleibuzul 2 coarne? :lol: Jocurile de noroc, poate. Dar inca odata revenim la faptul ca dracul nu exista. Dracul reprezinta slabiciunile noastre, cam multe si cam prea stimulate de mass-media corupta.
Monument si muzeu istoric al comunismului? De ce nu facem atunci unul al legionarilor? De ce nu-l ingropam pe Codreanu la loc de cinste? Legionarii au comis crime, dar nu cat comunistii. Deci comunistii n'au ce cauta in monumentul ala. Sa-i scoata de acolo si sa-l foloseasca pentru altceva, nu sa-l demoleze.

Exista insa si alte argumente contra amplasarii catedralei pe actuala locatie. Ea se afla in spatele unei constructii monstruoase, comuniste (deci anticrestine) si a carei singura utilitate finala poate fi de sediu al guvernului mondial, o alta monstruoasa coalitie anticrestina. Biserica nu ar fi trebuit sa accepte o asemenea vecinatate.
La cateva sute de metri mai incolo, poate un kilometru, se afla deja inca o catedrala, cel putin asa i se spune la Trinitas TV: "Catedrala Patriarhala". Nu sunt cam multe catedrale pe kilometru patrat? Nu era mai bine sa se construiasca mai departe?

Era de comentat despre banii de la buget aici.
O biserica, o Catedrala,  e o corabie pe valurile vietii furtunoase, un liman dumnezeiesc binecuvantat.  Nu stiu cati bani aduc turistii, stiu insa ca daca oamenii  devin credinciosi, devin si morali> Nu mai fura, muncesc cinstit, voteaza oameni morali. Atunci un pod nu va mai costa statul triplu, o autostrada se face cu costuri  normale si iese mai buna decat cea care a costat de zece ori mai mult.  Macar atat pentru "cei care au ochi si nu vad".

Legat de Stadionul National, sunt intru totul de acord cu ante-vorbitorii mei. Mi se pare penibil ca acest stadion sa fie dedicat EXCLUSIV fotbalului, in conditiile in care Bucurestiul nu are nici un stadion sportiv, in general, la standarde europene. Iar daca stadionul acela a fost gandit pentru multi-functionalitate inca de la constructia sa, in anii '50, nu inteleg de ce nu s-a refacut in acelasi stil.

Revenind la catedrala:
pachecarturaru wrote:
Nu stiu cati bani aduc turistii, stiu insa ca daca oamenii devin credinciosi, devin si morali> Nu mai fura, muncesc cinstit, voteaza oameni morali. Atunci un pod nu va mai costa statul triplu, o autostrada se face cu costuri normale si iese mai buna decat cea care a costat de zece ori mai mult. Macar atat pentru "cei care au ochi si nu vad".
Dupa gandirea mea,vazand cate biserici sunt in tara care nu au bani de renovari si de duc efectiv de rapa, iar unii  preoti nu isi primesc salariile de luni, noi ne permitem catedrale de sute de milioane. Nu zic ca nu e e tot casa Bunului Dumnezeu dar eu cred ca Dumenzeu s-ar bucura mai mult de o biserica poate ceva mai mica dar plina de suflete credincioase decat de o constructie faraonica in spatele Casei Poporului.

Revenind la "credinta" poporului roman, mie mi se pare un paradox ca unii spun ca Romania e o tara asa-zis crestina, dar nu vede nimeni avalansa de zeci de mii de avorturi de dupa '89 (se mai mira lumea ca ne pedepseste Dumnezeu cu conducatori nevrednici si saracie !), hotie, nepotism, fariseism, prostitutie la toate nivelurile (inclusiv intelectuala). Sa va povestesc 2 intamplari:

1. Anul trecut, prin primavara, mergeam cu un taximetrist prin oras, si am trecut pe langa biserica Elefterie, taximetristul isi face cruce - peste un minut apare un mic blocaj de circulatie, moment in care taximetristul "crestin" trimite pe soferul vinovat "in crucea m...".
2. Mai de mult, acum cativa ani, treceam pe langa o biserica si din sensul opus venea o femeie intre 2 varste cu un baiat mai tanar dupa ea (probabil era fiu-sau), amandoi carand niste sacose imense in ambele maini. Se opresc pe trotuar in fata bisericii, lasa sacosele jos, isi fac "evlaviosi" 3 cruci, dupa care femeia apucand din nou sacosele, care pareau destul de grele, ii spune baiatului: "Hai mai repede, ca ne grabim". Nu vi se pare ca in ambele situatii avem de-a face cu o intelegere absolut derizorie a spiritualitatii?

De aceea, eu cred ca BOR ar trebui in primul rand o reformare si o re-educare spirituala radicala a romanilor inainte de a se apuca de constructia unei catedrale grandioase care nu va servi nimanui, decat unei slehte religioase in frunte cu P.F. Daniel.

Re: Catedrala Mantuirii Neamului alex1968

Stadionul trebuia sa fie olimpic cu finatare de la buget, in nici un caz pentru un club sau altul. A fost o prostie demolarea veciului 23 August sub pretextul inlocuirii lui cu un stadion de sec. XXI. Putea fi pus la dispozitie de Primarie un tern in zona Vacaresti sa zicem si inceput Stadionul Olimpic acolo. In rest, ca toata ziua tipa Sandu, Dragomir, Becali ca guvernul sa faca stadioane ca sa organizam noi campionate europene sau mondiale.... Fara Comentarii. oricum cu o floare nu se face primavara

@ Dom @ Tom
De acord cu afirmatiile privind discrepanta intre dicursul Bisericii si morala de astazi a romanilor. Intr-adevar, ne lipsesc modelele vii, traitorii, implinitorii (  modelul, idealul suprem pt noi este, totusi, sfantul).
Desigur, multi se  intreaba - pe buna dreptate - de ce nu a reusit PF Teoctist in atatia ani / si cum  se face ca Patriarhul Daniel reuseste f. repede sa puna pe picioare si Radio, si Tv, si  sa inceapa constructia Catedralei. Acesta va ramane, in continuare, un mare semn de intrebare.
Catedrala e legata de neamul romanesc ( majoritar ortodox) si de statul roman - prin faptul  ca s-a vrut dintru inceput a fi  un dar, o cinstire adusa divinitatii indata dupa castigarea independentei Romaniei( 1877/78), iar mai apoi  a fost vazuta ca o  multumire adusa Celui Preainalt pentru ca nu ne-a uitat,  devenind un neam reintregit dupa secole de despartire in provincii marunte ( si astazi  Basarabia  o vor unii "dotata" cu o constiinta antiromaneasca; pericolul nu a trecut). Catedrala se vroia un "profil" unificator. TeDeum-urile la marile sarbatori nationale urmand sa aiba loc in Catedrala. Vedem si  in prezent, de Sf Dimitrie, patronul Bucurestilor, cand vin inalti ierarhi straini, ca   vechea Catedrala Mitropolitana ( acceptabila pt 1650) este pur si simplu neincapatoare. In Bucuresti sunt 212 parohii ( cu biserici neincapatoare si ele, asa ca se vor mai construi). Nu comparam cu Atena, de pilda, o capitala care nu a cunoscut  regimul comunist si  care are astazi in jur de 1000 de biserici.
In preajma Catedralei in constructie au existat mai multe biserici ( demolate de comunisti).  Statul nu a depagubit nici pana in prezent Biserica pt locasurile demolate ( desi a retrocedat multe cladiri  si terenuri - de mai multe de miliarde de euro - urmasilor fostilor proprietari din Capitala).
Sa nadajduim ca ducand o viata morala noi insine si rugandu-ne- Dumnezeu ne va da  buni povatuitori duhovnicesti.

pachecarturaru wrote:
@ Dom @ Tom
De acord cu afirmatiile privind discrepanta intre dicursul Bisericii si morala de astazi a romanilor. Intr-adevar, ne lipsesc modelele vii, traitorii, implinitorii (  modelul, idealul suprem pt noi este, totusi, sfantul).
Problema este ca in ierarhia ortodoxa romaneasca aceste modele sunt practic inexistente. Cine sa fie model? Dan Ilie Ciobotea care se viseaza un soi de papa ortodox, ale carui ordine se executa, nu se discuta? Cum sa aiba lumea incredere in institutia numita Biserica avand in vedere scandalurile rasunatoare din ultimii ani, printre care enumar: cazul Corneanu, cazul Teodosie, birurile din BOR, colaborarea cu securitatea in perioada comunista, ecumenism (considerat o erezie de ortodocsi, dar practicata mai mult sau mai putin fatis chiar de patriarh), prigonirea si marginalizarea preotilor si ierarhilor incomozi, nerecunoasterea noilor mucenici (ex. sfintii inchisorilor), clopotele cu GPS, dictatura patriarhala si asa mai departe?

Daca Biserica Ortodoxa Romana nu avea in fruntea ei un om de afaceri uns cu toate alifiile, asa cum e Dănuţ Ciobotea ci un calugar cu adevarata chemare pentru acest lucru, ca de exemplu, patriarhul Pavle al Serbiei, care isi cosea singur hainele si isi repara singur pantofii, si se deplasa cu tramvaiul si autobuzul nu cu limuzine ultimul racnet, si a ramas pana la moarte un simplu calugar cu o viata aspra - asa cum de fapt trebuie sa fie un patriarh - poate alta ar fi fost increderea romanilor in Biserica.
pachecarturaru wrote:
Desigur, multi se  intreaba - pe buna dreptate - de ce nu a reusit PF Teoctist in atatia ani / si cum  se face ca Patriarhul Daniel reuseste f. repede sa puna pe picioare si Radio, si Tv, si  sa inceapa constructia Catedralei. Acesta va ramane, in continuare, un mare semn de intrebare.
Raspunsul e foarte simplu: Daniel e om de afaceri, Teoctist era doar un fost securist ajuns patriarh mai mult din greseala.
pachecarturaru wrote:
In preajma Catedralei in constructie au existat mai multe biserici ( demolate de comunisti).  Statul nu a depagubit nici pana in prezent Biserica pt locasurile demolate ( desi a retrocedat multe cladiri  si terenuri - de mai multe de miliarde de euro - urmasilor fostilor proprietari din Capitala).
Vrei un raspuns "rau"? Pur si simplu propagi minciuni. Cum adica statul nu a despagubit biserica pentru bisericile demolate de pe dealul Uranus? Pai a primit gratuit in proprietate de la stat un teren care per ansamblu este mai mare decat ce avea biserica in proprietate prin cele 3 biserici demolate din zona, si anume Spirea Veche, Alba - Postavari si Izvor.
pachecarturaru wrote:
Era de comentat despre banii de la buget aici.
Nu e nimic de comentat. Manevra este complet ILEGALA, fiindca incalca legea cultelor 489/2006, care printre altele prevede:
Art. 9: „(1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.
(2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult.”
Cat despre terenul dat cadou bisericii, lucrurile iarasi sunt ilegale fiindca incalca Art. 136 alin. 4 din Constituţie:
Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.”

1. Pavle, Dumnezeu sa-l ierte, pe langa faptul ca a fost un calugar autentic, a fost si un panslavist convins. In 2007, cand BOR a vrut sa reinfiinteze 3 episcopii in Basarabia, Pavle a sarit ca ars, dand un comunicat antiromanesc despre care nu e cazul sa mai aducem aminte.
2. Nu as vrea sa vorbesc despre man Mihai Voda si proprietatile ei, dar terenul Schitului Maicilor "de la poalele Dealului" probabil ca  nu intra in calcul.  Destul de intins. Cine a despagubit Biserica pt incinta-bijuterie distrusa? O reface statul roman cumva?
3.  Referirile la constitutie sunt redundante. Tinti-o tot asa. Un dicurs total necreativ, galagios. Pretentiile dvs sunt prea mari, monologati, sunteti sententios, citati fara sa va referiti o clipa la context.

• Tom
  • Posted:
  •  

Re: Catedrala Mantuirii Neamului Tom

Bunurile proprietate publică sunt inalienabile.
Proprietatea privata a devenit intre timp si ea inalienabila, sacra si inviolabila, precum altadata? Ma indoiesc, din moment ce legea iti interzice sa ti-o aperi precum iti interzice sa te aperi pe tine insuti.
Daca statul a luat terenurile bisericii, sa le dea inapoi. Nu sunt un aparator al BOR, dar dreptatea este pentru toata lumea.
Iar vecinatatea Catedralei cu o monstruozitate comunista, cu un viitor dubios, mi se pare o tradare, ca si acceptarea pasapoartelor biometrice de catre conducerea aceleiasi biserici.
Ca sa folosim termeni utilizati in religie, comunistii au ucis pastorii si i-au inlocuit cu niste berbeci mai zdraveni din turma. Langa ei au pus niste caini de paza. Acum, turma se conduce din satelit.
...s-a vrut dintru inceput a fi un dar, o cinstire adusa divinitatii indata dupa castigarea independentei Romaniei( 1877/78), iar mai apoi a fost vazuta ca o multumire adusa Celui Preainalt pentru ca nu ne-a uitat, devenind un neam reintregit dupa secole de despartire in provincii marunte ( si astazi Basarabia o vor unii "dotata" cu o constiinta antiromaneasca; pericolul nu a trecut). Catedrala se vroia un "profil" unificator. TeDeum-urile la marile sarbatori nationale urmand sa aiba loc in Catedrala.
Suntem intr'adevar astazi un neam reintregit... Se si vede :( De asta ma si intreb daca BOR ar fi putut face mai mult decat ar fi putut face altii pentru a fi mai bine pentru neamul asta. Cred ca a facut, intre 1877 si 1936, pana cand un patriarh a acceptat un post in guvernul dictatorial al lui Falus al II-lea. Pe urma au venit comunistii si s'a ales praful.
Totusi, primii crestini au fost martiri. Nu povestile din vechiul testament, ci sacrificiul acelor oameni a impresionat mai mult si a fost un exemplu. Avem astazi nevoie iarasi de exemple.
Si de Catedrala avem nevoie. Dar parerea mea e ca Biserica ar trebui sa lupte pentru proprietatile sale, pe care daca nu are ce face cu suprafete mari sa le valorifice si cu banii obtinuti plus despagubirile banesti de pe proprietati care nu se pot retroceda, sa contribuie la Catedrala. Banii dela buget, in actualul context, mi se par o mita electorala, iar mult-prea-fericitul ar trebui sa stie ca statul nu da niciodata de pomana, ci cere inapoi inzecit.
Legat de Basarabia, pot spune doar ca preotii de acolo au dovedit mai mult spirit national, in cateva momente.

Re: Catedrala Mantuirii Neamului ViitorulPrimar

Primarul general al Capitalei a anunțat că vrea să dea 10 milioane de lei din bugetul Municipiului București pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Care catedrală, poate ați aflat deja, va fi dotată cu săli polivalente, turle cât zgârie-norii, apartamente cu vedere panoramică pentru popime și cafenele. Nu este primul edil din administrația Bucureștiului care anunță astfel de donații: Negoiță dă de la sectorul 3 anul acesta 5 milioane, iar Onțanu a dat anul trecut din banii sectorului 2, 10 milioane. Ce-i drept, cei doi primari de sector nu au anunțat cu surle și trâmbițe donația, așa cum a făcut Oprescu.
Cât de oportună este o astfel de megalomanie cu cruce deasupra, în țara în care ortodoxismul a supraviețuit în biserici construite sub pământ pe vremea turcilor, cu atât mai mult acum, în vreme de criză, nu pare să intereseze pe nimeni. De altfel, construcția de biserici nu a fost deloc afectată de criza economică, bugetul de stat finanțând ridicarea de lăcașuri de cult cu mare larghețe, în continuare. Și la Catedrala Neamului, din bugetul de stat, s-au acordat 10 milioane de lei, în luna februarie. Desigur, pentru ca șomerii să aibă unde să se roage pentru un loc de muncă. Pentru ce e nevoie de o catedrală de 400 de milioane de euro ca să te rogi la Dumnezeu, e peste puterile mele de înţelegere…
ONG-urile cer acum primarului Oprescu să supună dezbaterii publice dorința sa de a finanța Catedrala din banii bucureștenilor. Firesc, cu atât mai mult cu cât primarul general se plânge cu orice ocazie că nu are bani să rezolve problema câinilor vagabonzi sau pe cea a clădirilor ce stau să cadă la un cutremur.
Ce ziceți, sunteți să dispuși să dați milioane din banii voștri pe turle aurite cu vederi panoramice?

Go to page:  1  ... 10 11 12 13 14 15 16  ... 40

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Monumente, clădiri deosebite și repere din București  • 
Choose destination

Since our 2704 forum members have written 463912 posts in 5794 topics and 541 subforums.

© 2009 - 2026 Asociația „Metrou Ușor”