Zona metropolitană BucureștiTotul despre BucureștiMonumente, clădiri deosebite și repere din București

Topic: Repere / toponime din București

203 posts, 55108 views

Go to page:  1  ... 9 10 11 12 13 14 15

📖 Pagination options
Re: Repere / toponime din Bucuresti rosetti61

Si pe locul depoului Splaiul Unirii.

Re: Repere / toponime din Bucuresti Goldmund

Vazand harta pusa de ByOnu(cea cu multe "incorectitudini") nu o sa uit cate harti am desenat cu Bucurestiul cu 12"sectoare", visand la un oras ce creste ametitor normal, spre periferii, dincolo de DNCB...
Nu este timpul pierdut, dar nu am crezut ca va dura atat de mult. Metroul oricum se va dezvolta in comunele si orasele din preajma Bucuresti - in lipsa unei structuri bune a CFR(pe unde ar putea trece S-Bahn) - deci asteptam...

Sau ramanem un fel de Paris, un oras cu 2 milioane locuitori si suburbii de 10 milioane locuitori(bineinteles, la o scara mai mica....)

Re: Repere / toponime din Bucuresti Cristi N

Cristi N wrote here:
Nu stiu, de data asta treaba a progresat un pas in plus fata de tura trecuta. Vedem cand o sa fie votata modificarea in CGMB si daca o sa se agite atunci.

Astazi a trecut si de CGMB modificarea numelui, a durat putin, 1 an si 4 luni.  :headbash:
Acum se poate monta totemul cu noua denumire: "Grădina Mătăsari"

Re: Metropola Bucureşti ByOnu

A apus o eră.
Screenshot_20220801-005316_Chrome.jpg (299.67 KB; downloaded 2064 times)

Re: Metropola Bucureşti aztec

Numele nu a pierit, s-a transformat.
Si a migrat la alt hotel.
Acum „Athénée Palace Hilton Bucharest” devine „InterContinental Athénée Palace Bucharest”

Re: Metropola Bucureşti 1689

Pacat. Inter-ul chiar era un simbol al Bucurestiului.

Re: Metropola Bucureşti BIGRED1984

O sa fie intrigant si confuz pentru cineva nefamiliar , pentru ca reperul o sa ramana mult in limbajul local, tot la Inter o sa se spuna. Si fiindca acum s-a alocat intr-o zona apropiata o sa fie ceva confuzii cu siguranta.  (cam cum a fost cu Bdul 1 Mai)
Si ca sa fie treaba buna, la cativa pasi o sa fie si  Grand Hôtel du Boulevard

Oh, sint convins ca inca multi ani lumea va folosi apelativul “la Inter”. Sint multe alte denumiri ramase in limbajul comun chiar daca au fost depasite de vremuri (unele le-am mentionat de-a lungul timpului - Geamuri Multe, Orizont, 6 Martie, Moghioros, APACA, Danubiana, Lido, Casata, Cina - si lista poate continua...).
Pe masura ce generatiile se schimba, probabil vor disparea din vocabular - la fel cum au disparut si multe din apelativele interbelice (Mandravela, Creditul Minier, Nestor, Carlton etc.).

Re: Metropola Bucureşti andrei11

Prin anii '970 Bariera Vergului era suverană, aproape nimeni nu întreba de Piaţa Muncii.

• Utilizator anonim 2
  • Posted:
  •  

Re: Metropola Bucureşti Utilizator anonim 2

De “Leonida” mai stie cineva din cei tineri sau am ajuns si eu dinozaur? Cind am auzit cuvintul in filmul “Proba de Microfon”  (din 1980) mi-a tresarit inima… Isi dadeau protagonistii rendez-vous dar pina la urma au stabilit la Cinema Dacia, linga Agentia CFR…Toate sunau asa de familiar si de natural incit parca ma simt si mai strain in vremurile astea, desi in 1980 eram mic mic.

Am eu impresia sau numai la noi se poarta schimbarile astea idioate? In Anglia de exemplu aia pastreaza sute de ani si cladirile, si denumirile si de multe ori destinatia spatiului. Exista circiumi de la inceputul sec. al XIX-lea, poate chiar mai vechi. La noi traditia pute.

Pe linga Magazinul Leonida exista si Garajul Leonida - linga Guvern

• Utilizator anonim 2
  • Posted:
  •  

Re: Metropola Bucureşti Utilizator anonim 2

Nu stiam ca ii zicea tot Leonida garajului respectiv.
Raminind in zona, “La Bufet” se spunea restaurantului Casa Doina, de pe sos. Kiseleff, cel in stil neoromanesc. Mama imi povestise de aceasta denumire pe care ulterior am gasit-o si pe o harta a liniilor STB din epoca.

“La ceas, la Universitate” - alt reper disparut complet...

“La Casata” a fost inlocuit de  “La Gradinita”, care la rindul sau a fost - incet-incet - inlocuit cu “la McDonald’s ul de la Romana”.

“La Nestor” a rezistat inca multi ani dupa cutremur, dar pe la sfirsitul anilor ‘80 disparuse.

Sa te duci la cumparaturi “La Unic” (pe Balcescu) sau “La Beldiman” (linga Cercul Militar)  - ambele disparute.

La fel “La Adam” - linga Kretulescu - sau “La Eva” (desi inca il mai aud, rar, folosit “in parcare la Eva”...).

Pina si “la Banca Religiilor” a disparut din uz, desi era un reper bine impamintenit acum 20 de ani.

Re: Metropola Bucureşti ByOnu

Care ceas de la Universitate? Cel din rond instalat cu ocazia aderarii Romaniei la spatiul UE (in prezent instalat la Budapesta, intre Unirii si Tineretului)?

Adam, Eva si Banca Religiilor inca sunt folosite de bucuresteni(!). Eu le stiu de la parinti, neavand personal vreo interactiune cu respectivele obiective. Si asa mi-au ramas, asa ma refer la ele. Insa cei mutati in ultimii 20 de ani in Bucuresti, in special studentii, nu cred ca stiu de aceste denumiri.

Banca Religiilor = La Luca  :lol:
Eva = La Mega pe Magheru  :yes:
Adam ... e mort tot vadul comercial din zona... :cry: = La coloane in spatele Salii Palatului.

Go to page:  1  ... 9 10 11 12 13 14 15

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Monumente, clădiri deosebite și repere din București  • 
Choose destination

Since our 2465 forum members have written 438200 posts in 5487 topics and 524 subforums.

© 2009 - 2025 Asociația „Metrou Ușor”